Ősztől teljes dohányzási tilalom

Végre kitiltják a cigarettát az osztrák vendéglátó helyekről

 
2019. Júl. 16. 11:23

Ősztől teljes dohányzási tilalom

Végre kitiltják a cigarettát az osztrák vendéglátó helyekről

2019. július 16., Kedd 11:23

Novembertől nem lesz többé füstös kávéház, étterem Ausztriában: az osztrák parlament képviselői törvényt fogadtak el a dohányzás teljes betiltásáról azokon a közterületeken, ahol élelmiszert és italokat állítanak elő, illetve fogyasztanak.  Nem először szerepel a napirenden egy ilyen tilalom, de eddig a dohányzás illetve inkább a vendéglátóipar lobbistái mindig felülkerekedtek. 

Eddig egyes kávéházakban, éttermekben a nagyobb, és sokszor a szebb részt jelölték ki a dohányzóknak, mint ahova a nemdohányzók menekülhettek a füst elől. Bár csak a megadott méretnél nagyobb helységekben engedélyezték a kettéosztást, a füst a légtérben csak - csak ott terjengett. Most ennek vége. Az új, novemberben életbelépő új törvény a vendéglátóipari egységek teljes területén tiltja a dohányzást.

Ilyen törvénytervezet szerepelt már a napirenden, eredetileg tavaly májustól kellett volna életbe lépnie, ám akkor a Néppárt és a Szabadságpárt megakadályozta ezt. A koalíció bukása után az új választásokig regnáló kormány illetve parlament most keresztülvitte a törvényt: a szavazás napját Pamela Rendi-Wagner, a Szociáldemokrata Párt elnöke - korábbi egészségügyi miniszter - örömünnepnek nevezte.

Ugyanígy vélekedik az Orvosi Kamara elnöke, és a jelenlegi egészségügyi miniszter is - nem beszélve arról a mozgalomról, amely népszavazási kezdeményezést indított útjára. Eddig 900 ezren írták alá a petíciót, és sokak véleménye szerint nekik is köszönhető a siker.

Persze nem mindenki elégedett. A vendéglátósok, különösen a késő éjszakáig nyitva tartó lokálok tulajdonosai attól tartanak, hogy ha vendégeik tömegesen füstölnek- és zajongnak -  majd az utcán, a bejárat körül, akkor a környék lakói fogják őket feljelenteni. Panaszukat hivatalosan is benyújtották a megfelelő szervekhez, de a szakértők szerint nincs sok esélyük a győzelemre. A válasz valószínűleg az lesz, hogy a kedves vendégek ne a bejárat körül gyújtsanak rá, és ne alkossanak füstölő és zajos csoportokat az utcán.    

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl