Az Esterházy Vállalatcsoport gazdasági tevékenysége (2.)

 
2016. Dec. 30. 10:43

Az Esterházy Vállalatcsoport gazdasági tevékenysége (2.)

2016. december 30., Péntek 10:43

Előző cikkünkben már igyekeztünk képet adni arról, milyen gazdasági-pénzügyi tevékenység teszi lehetővé az Esterházy Magánalapítvány remek rendezvényeit, a kulturális hagyományok ápolását, a történelmi örökség állagmegóvását. Az alábbiakban folytatjuk a betekintést az Esterházy Vállalatcsoport működésének kulisszái mögé  - a  minap közzétett 2015-re vonatkozó éves jelentés alapján, és részletezzük az egyes területek 2015-ös eredményeit.

 

 

Esterházy-kastély és kastély negyed Kismartonban

2015-ben is jelentős összeget fordítottak a történelmi épületek és a gyűjtemények állagmegőrzésére. Az Esterházy-csoport az elmúlt nyolc évben több mint 11 millió euró értékben hajtott végre beruházásokat csak az Esterházy-kastély fenntartása és átalakítása céljából. A kastély negyedben található, a Henrici étteremnek, a burgenlandi Selektion Vinotékának, Eva Steiger nemrég megnyílt virágüzletének, az őstermelők piacának, a kiváló minőségű helyi termékeket kínáló burgenlandi Kulinarium vásárcsarnoknak és a pan.event jegyirodának otthont adó egykori istállóépületek Kismarton belvárosának kedvelt találkozóhelyeivé váltak. A jegyirodában jegyeket kínálnak a szentmargitbányai kőfejtő operaelőadásaira, a classic.Esterházy programjaira, de árulnak belépőket Ausztria más népszerű kulturális eseményeire is. 2015-ban befejeződött a belváros főutcája történelmi lakóépületeinek felújítása, így a látogatók is bejárhatják az ígyl megnyíló csodálatos belső udvart.  Az Esterházy-csoport számára fontos Kismarton történelmi belvárosának élhetőbbé tétele és  felvirágoztatása.

Fraknó vára

2015 nyarán nyitották meg, rövid nyolc hónapos építkezés után a Grenadier Kávéház és Éttermet Fraknó várában. Az étterem kitűnő példa arra, hogyan lehet érzékeny történelmi, műemlékvédelmi környezetben kortárs építészeti megoldásokat alkalmazni. A kevés turisztikai látványosságot kínáló  Rosalia régió számára újabb turisztikai vonzóerőt jelent az étterem.  

Borászat

Az Esterházy Borászat forgalma 2015-ben új rekordot ért el - 2,7 millió eurót. A 600 000 palack bor (70 százalékban vörösbor) közel 50 százalékát exportra termelő Esterházy Borászat az osztrák borok, ezen belül a burgenlandi vörös borok egyik legfontosabb nagykövetének számít. A borászat 15 főt foglalkoztat, a közvetlenül a szőlőbirtokon eladott bor mennyisége 2015-ben is jelentősen nőtt.

Az újra megnyitott Kalandház

2015 őszén nyitották meg trausdorfi Meierhofban, az Esterházy Borászat mellett a Kalandaházat. Az egykori kolónián 200 fős rendezvény- és konferenciaközpont kapott helyet. Ezzel a lépéssel megkezdődött  a Meierhof teljes felújítása.

 

 

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl