Nem marad el az újévi koncert

2020. december 7., Hétfő 20:19
szervuszausztria_musikv.jpg

A világ nem marad újévi koncert nélkül, bár kicsit más lesz ez az idei – mint ahogy annyi mindenhez kénytelenek vagyunk hozzászokni a járvány miatt. Bár az ausztriai korlátozásokon valamelyest enyhítettek, a koncertek, nagyobb összejövetelek megrendezését kényszerűségből január 7-ig egész Ausztriában továbbra is tiltják, vagyis közönség nem lehet jelen a január elsejei hagyományos hangversenyen.


Százéves a Salzburgi Ünnepi Játékok

2020. július 18., Szombat 11:41
szervuszausztria_salzburg.jpg

Nem ilyen rendezvényt képzeltek a centenáriumon a Salzburgi Ünnepi Játékok szervezői, a programra eredetileg évek óta készülődő résztvevők, no meg mindazok, akik jó előre biztosították a jegyüket. A koronavírus évében azonban ez is szép eredmény: lesz fesztivál, ha nem is olyan nagyszabású, mint ahogy tervezték.


Székek, székek és székek

2020. február 13., Csütörtök 13:24
szervuszausztria_makcim.jpg

Nem tartozik a turisták első célpontjai közé, pedig már csak az épület kedvéért is érdemes ellátogatni a bécsi Iparművészeti Múzeumba (MAK). Az állandó gyűjtemény is figyelemreméltó, hiszen a szecesszió legszebb használati tárgyait őrzik itt. Az időszaki kiállításokon pedig nem csak a saját anyagból kerülnek elő a legérdekesebb darabok, hanem a magángyűjtőket, a világ más múzeumait is bevonják. Most egy évforduló alkalmából izgalmas székeket, asztalokat láthatunk, olyanokat, amelyeket a lakásunkba is szívesen befogadnánk. A Thonet kiállításon Elisabeth Schwindl fényképezett a szervuszausztria.hu olvasói számára.

 


Gyászol a nemzetközi zenei világ

2019. július 8., Hétfő 14:40
szervuszausztria_erőd.jpg

Nem sokáig örülhetett a legutóbbi elismerésnek, a washingtoni John F. Kennedy Központ az Előadóművészetekért 2019-es Művészeti Aranyérem-díjának: Erőd Iván, magyar származású osztrák zeneszerző és zongoraművész alig néhány nappal az után hunyt el egy bécsi kórházban, hogy (betegsége miatt) operaénekes fia átvette a rangos kitüntetést. Nyolcvanhárom évéből 78 a zene bűvöletében telt el, felnőtt életében komponált, tanított,  az utóbbi években pedig mindezen túl élvezte, hogy gyermekei is zenei pályára léptek. Nyolcvanadik születésnapján honlapunk is megemlékezett róla.


Új múzeum nyílik Bécsben

2019. július 7., Vasárnap 10:48
szervuszausztria_heidic.jpg

Az osztrák születésű német/svájci milliárdos Heidi Horten nevét legutóbb az Ibiza videó nyilvánosságra kerülésekor lehetett hallani. H.C. Strache azt állította, hogy ő az FPÖ-közeli alapítványok egyik legnagyobb adakozója - igaz, később ezt visszavonta és bocsánatot kért. Most a 78 éves hölgy azzal a tervével került be az osztrák sajtóba, hogy értékes festménygyűjteményének hamarosan múzeumot nyit Bécs belvárosában.

 


Költözik a Wien Museum

2019. február 7., Csütörtök 10:09
szervuszausztria_1549209729173_ac8owftg.jpg

Mindazok, akik szívesen tekintettek be a szinte kizárólag Bécsről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről rendezett kiállításokba, legalább öt évig nélkülözni kénytelenek a Karlsplatzon, a templom közelében lévő téglalapalakú múzeumot. A Wien Museum hatvan évvel megnyitása után minden korábbi várakozást felülmúlva nőtte ki az épületet: egyedül a zárás előtti két hétben 23 ezren tettek búcsúlátogatást. A bécsiek, a más tartományokban élő osztrákok és a külföldiek egyaránt megtanulták a hatvan év alatt, hogy ebben az épületben sokat megtudhatnak az osztrák fővárosról. A búcsú szerencsére csak ideiglenes, 202-ben felújítva-bővítve ismét megnyílik.


Az aláírás igazolja: valódi a Klimt- festmény

2018. április 5., Csütörtök 09:32
szervuszausztria_klimt.jpg

 

Nem mindennapi hír, ha egy pincében-padláson-garázsban talált festményről kiderül, hogy nagy festő műve. Most ez történt: egy évekkel ezelőtt felfedezett festményen megtalálták Gustav Klimt kézjegyét.


Össztűz a közszolgálati televízióra

2018. március 3., Szombat 13:32
szervuszausztria_orf,ok.jpg

Az Osztrák Szabadságpárt és az ORF - a közszolgálati televízió - kapcsolata soha nem volt felhőtlen, de az FPÖ-nek igazi esélye a "győzelemre" csak most nyílik, miután bekerült a kormányba. A nagyobbik koalíciós partner, az ÖVP sem idegenkedik a változtatásoktól, így elképzelhető, hogy a TV jelenlegi vezetése nem sokáig marad a helyén.

 


Gazdá(k)ra talált az idei Esterházy Művészeti Díj

2017. december 15., Péntek 14:46
szervuszausztria_muvdij.jpg

Ötödször osztották ki az Esterházy Művészeti díjat - a helyszín ezúttal a Ludwig Múzeum volt, a kortárs művészet budapesti otthona. A díjátadó ünnepség hangulatának meghittsége érthető: akik itt összegyűltek, kedvelik a mai képzőművészetet és elismerik az Esterházy Magánalapítvány kezdeményezését, a fiatal művészek felkarolását. A három díjazott: Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre. Nyertes műveik, a többi döntőbe jutott társuk alkotásaival együtt december 15-től 2018. január 14-ig megtekinthetők a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.


Izgalmas idők jöhetnek a bécsi Burgtheaterben

2017. július 30., Vasárnap 10:38
szervuszausztria_kusejvagva.jpg

Aki kicsit is jártas az ausztriai színházi életben, emlékezhet Martin Kušej egy-egy botrányt keltő ám nemcsak ezért emlékezetes rendezésére. Mások, a németországi kultúra ismerői viszont azt is tudják, hogyan hozta fel a karintiai osztrák-szlovén származású rendező a müncheni Residenztheatert a legjobb német színházak közé. 2019 szeptemberétől a bécsi Burg igazgatója lesz, és sejthető:  pezsgést hoz majd a némiképp elszürkült mindennapokba. 


Az Albertina gondozza az Essl gyűjteményt

2017. február 17., Péntek 12:10
szervuszausztria_esslmeg.jpg

Csaknem hároméves huzavona után a lehető legjobban alakult az Essl gyűjtemény sorsa: a teljes anyagot az Albertina kezeli. A klosterneueburgi múzeum bezárása után a hatezer darabból álló műkincs a Künstlerhausba került -- miután Hans Peter Haselsteiner alapítványa biztosította, hogy a bauMax csődje után is együtt maradjon az anyag. A mostani megállapodás szerint az Albertina 2044-ig kölcsön kapja az alapítványtól a gyűjteményt. 


Eljött az ifjú karmesterek ideje?

2017. január 2., Hétfő 12:59
szervuszausztria_dur.jpg

Gustavo Dudamel meghódította a közönséget és a kritikusokat egyaránt. A hagyományos újévi koncert nem csak az oly ismerős zeneszámokkal, az ötletes tánc betétekkel, a szünetben sugárzott kisfilmmel vív ki figyelmet: szakértő és laikus egyaránt szigorú kritikusa az éppen aktuális karmesternek. És aki itt helyt áll, az elmondhatja: meghódította Bécset. Előző este a másik patinás koncertteremben, a Konzerthausban is fiatal tehetségnek - lengyel karmesternek - tapsolt a közönség. Az ORF 2 közvetítését több mint egymillióan nézték, és ezzel megdőlt a 2014-es rekord.

 


Bécsi Operaház 2020-tól: 4.0

2016. december 23., Péntek 10:37
szervuszausztria_roscic.jpg

A lemezkiadás világából érkezik a Bécsi Opera következő igazgatója: a szerb származású Bogdan Roščić 2020-tól váltja fel a patinás intézmény élén Dominique Meyert. A Sony klasszikus zenéért felelős menedzsere mindenkit ismer a zene világában, akit érdemes, széles nemzetközi kapcsolati hálóval rendelkezik és személye mintegy garanciája annak, hogy a Bécsi Opera képes lesz lépést tartani a világgal, és ezzel magát a műfajt is vonzóvá tenni az újabb nemzedékeknek.


Peter Simonischek a legjobb európai színész

2016. december 16., Péntek 10:52
szervuszausztria_simonischek.jpg

Ismét osztrák színész, illetve osztrák-német film kerülhet az Oscar-díj közelébe. Miután Peter Simonischek elnyerte a legjobb európai színész címet, a film, a Toni Erdmann bejutott az  öt Oscarra jelölt idegen nyelvű film közé.

 


Domingo rajongói örülhetnek

2016. november 9., Szerda 09:18
szervuszausztria_domingo.jpg

Nem szokás egy-egy operabemutatót megelőzően sajtóértekezletet tartani, így a meghívottak sejthették, hogy az alkalom különleges. Így is volt: a Theater an der Wien igazgatója arról számolt be, hogy sikerült Placido Domingot megnyerni egy címszerep eléneklésére.


Filmkedvelők figyelmébe: Viennale Bécsben

2016. október 27., Csütörtök 11:47
szervuszausztria_logo_sujet_2016.png

Az osztrák filmrajongók mindig nagyon várják az október végét: a forgalmazók nem kényeztetik el őket, a bécsi mozikba sokkal később kerülnek az újdonságok, mint a budapestiekbe. Hát még a különlegesnek számító filmek, amelyek iránt várhatóan kevesen érdeklődnek. Utóbbiaknak (is) fontos esemény Bécs filmünnepe: a Viennale az idén is sokféleséget kínál.


A hercegné élete öt felvonásban

2016. szeptember 30., Péntek 11:14
szervuszausztria_szervuszausztria_esterhazy_melinda.jpg

Ha vannak legendás személyiségek, akkor Esterházy (Ottrubay) Melinda minden bizonnyal közéjük tartozik. Burgenland 95 éves korában elhunyt jótevője a tartomány életében halála pillanatáig fontos szerepet játszott, így nem csoda, hogy az általa alapított - és ezzel a dinasztia kulturális értékeit veszteség nélkül megőrző - alapítvány tisztelettel emlékezik rá. Október közepén a kismartoni kastélyban kiállítás mutatja be életét.


Negyvenezren látták a Szerelmi bájitalt

2016. szeptember 2., Péntek 18:35
szervuszausztria_OBS_20151117_OBS0054.layout.jpg

A szeptember a nyári fesztiválok értékelésének ideje. Az idei szezon a szentmargitbányai kőfejtőben nagyon sikeres volt, és az időjárás is kedvezett  a Szerelmi bájital szabadtéri előadásainak: egyetlen augusztusi előadást kellett eső miatt lemondani, egy másik pedig a szünet után félbeszakadt.


Régi-új vezér az ORF élén

2016. augusztus 30., Kedd 12:55
szervuszausztria_orf_ok.jpg

Ez az ORF történetében az első eset, hogy az alapítványi tanács harmadszorra is újraválasztotta a korábbi intendánst: Alexander Wrabetz, az SPÖ támogatásával a háta mögött három szavazatos többséggel újabb öt évre biztosította magának az elnöki posztot.  A Néppárt által favorizált ellenjelölt, Richard Grassl, az ORF pénzügyi igazgatója alulmaradt, pedig a saját pártja által delegált alapítványi tagokon kívül a Szabadságpárt küldötte szintén rá szavazott.


Schiff András és Salzburg

2016. augusztus 1., Hétfő 22:38
szervuszausztria_schiff.jpg

Az idei ünnepi játékokon is ad koncertet a világhírű zongoraművész. Az augusztus 1-jei nagy sikerű nyitókoncerten a Jerusalem kvartettel Franz Schubert, Mieczysław Weinberg és Johannes Brahms darabjait játszották. Augusztus 3-án a Salzburgi Marionettszínházzal közösen Robert Schumann és Claude Debussy munkásságának szentelik az estét. Végül a fesztivál zárásaként augusztus 31-én a lipcsei Gewandhaus zenekarával, Herbert Blomstedt vezényletével Beethoven Esz-dúr zongoraversenyét játssza a Festspielhaus színpadán. Schiff Andrással az Ünnepi Játékok elnöke, Helga Rabl-Stadler beszélgetett, az alábbiakban – Mörk Leonóra tolmácsolásában – közreadjuk az interjút.




jooble
Bogipark
Ilona stüberl