Költözik a Wien Museum

Átépítik, bővítik, a műemlék épületrészt integrálják

 
2019. Feb. 7. 10:09

Költözik a Wien Museum

Átépítik, bővítik, a műemlék épületrészt integrálják

2019. február 7., Csütörtök 10:09

Mindazok, akik szívesen tekintettek be a szinte kizárólag Bécsről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről rendezett kiállításokba, legalább öt évig nélkülözni kénytelenek a Karlsplatzon, a templom közelében lévő téglalapalakú múzeumot. A Wien Museum hatvan évvel megnyitása után minden korábbi várakozást felülmúlva nőtte ki az épületet: egyedül a zárás előtti két hétben 23 ezren tettek búcsúlátogatást. A bécsiek, a más tartományokban élő osztrákok és a külföldiek egyaránt megtanulták a hatvan év alatt, hogy ebben az épületben sokat megtudhatnak az osztrák fővárosról. A búcsú szerencsére csak ideiglenes, 202-ben felújítva-bővítve ismét megnyílik.

Az új épület látványterve

Az állandó kiállítás anyagát raktárakban helyezik el, miután nagy műgonddal mindent becsomagolnak. A legnehezebb a kisebb - nagyobb különtermek kiürítése: a Loos-, vagy a Grillaparzer-szoba, Bécs nagy művészeinek egykori lakhelyét megörökítő helyiségek különleges figyelmet igényelnek. Az állandó kiállítás egy része tavasszal Japánba indul; a jól időzített vendégkiállítás hasznosan segíti a kieső idő múlatását. 450 tárgy, köztük a múzeum tulajdonában lévő Klimt-, Schiele- és Rudolf von Alt festmények, a szecesszió idejéből származó plakátok, bútorok és anyagok lesznek láthatók a Bécs 1900 körül című kiállításon, amely egész japánban utazik. Gondos váltogatás előzi meg az indulást, és vannak tárgyak, amelyek nemigen bírnák ki a hosszú utat. Például az 1898-ban, Ferenc József uralkodásának ötvenedik évfordulójára készült Bécs-makett igencsak törékeny: a papírból készült, vízfestékkel festett modell marad Bécsben, restaurátorokhoz kerül, csakúgy, mint sok más tárgy is.

Nem szünetel teljes egészében a kiállítási tevékenység: kisebb bemutatókat terveznek a Városháza melletti Museum auf Abruf épületében, amely eredetileg is a Wien Museumhoz tartozik. Február közepétől a raktározás történetét mutatják itt be, (Ahol a tárgyak laknak), április végétől pedig A vörös Bécs- 1919-1934 címmel nyílik kiállítás - de az állandó gyűjtemény nélkül a múzeum vezetői maguk is kevesebb látogatóra számítanak.

A helyszűke régen tudott, és összefügg azzal, hogy az évek alatt az eredetileg Történeti Múzeumnak keresztelt, majd később Bécs Múzeummá átnevezett létesítmény oly népszerű lett. Próbáltak saját ötletekkel úrrá lenni a helyhiányon: az eredetileg kihasználatlan udvar fedetté alakítása elsősorban a rendezvények megtartásához jelentett segítséget, de igazi megoldást a tárgyak elhelyezésére nem hozott.

Ilyen lesz - kredit: David Bohrman, PID

Az építészről Haerdt-épületnek nevezett, 1959-ben megnyitott téglalaplakú házban 6900 négyzetméter állt eddig rendelkezésre, amelyet azonban a váratlanul nagyvonalú adakozóktól kapott értékes bécsi emléktárgyak már a kétezres évek elejére alaposan megtöltöttek. Az utolsó tíz évben már keresték a megoldást, amelynek a műemléknek nyilvánított eredeti épület integrálását is magában kell foglalnia. A nyilvános pályázaton végül egy olyan terv lett a győztes, amely új épületrésszel egészíti ki az eredetit, modernebb külsőt biztosít, a kiállítási felületet csaknem megduplázza - 12 ezer négyzetméterre növeli. A nyertes építészek - Certov, Winkler + Ruck - az állandó kiállítás teljes átrendezését is betervezték.  Ha majd 2024-ben megnyílik, az állandó gyűjtemény az eddigi 2000 négyzetméter helyett 3 ezer négyzetméteren lesz látható. A régi épületből nyúlnak majd át ezek a termek az újba. Két új emeletet húznak fel, az ideiglenes kiállítások az eddigi 700 négyzetméter helyett 1200 négyzetmétert kapnak, és az irodák, a kutatóhelyiségek, az iskolások oktatásához szükséges termek, a kísérő előadások, vetítések is jobb elhelyezést kapnak, lesz kávéház, múzeumi bolt is.

A két és fél évre tervezett építkezés költségvetése 100 millió euró.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl