Negyvenezren látták a Szerelmi bájitalt

Jövőre: Rigoletto a szentmargitbányai kőfejtőben

 
2016. Szept. 2. 18:35

Negyvenezren látták a Szerelmi bájitalt

Jövőre: Rigoletto a szentmargitbányai kőfejtőben

2016. szeptember 2., Péntek 18:35

A szeptember a nyári fesztiválok értékelésének ideje. Az idei szezon a szentmargitbányai kőfejtőben nagyon sikeres volt, és az időjárás is kedvezett a Szerelmi bájital szabadtéri előadásainak: egyetlen augusztusi előadást kellett eső miatt lemondani, egy másik pedig a szünet után félbeszakadt.

Több mint negyvenezren váltottak jegyet az idén az immár hagyományos operaelőadásokra, és zarándokoltak el a szentmargitbányai kőfejtőbe, amely önmagában, természeti adottságai miatt is valóságos csodaszámba megy. Donizetti vígoperája pedig ugyancsak illett ebbe a környezetbe.  A szervezők összesítése szerint különösen népszerű volt a csütörtöki és pénteki előadás. A nézőszám azért is tekinthető kiemelkedőnek, mert a hagyománynak megfelelően ötévenként a nagyszínpadon a Passiójáték megy hétvégeken, így az idei operaelőadást a kisebb Ruffini színpadon tartották meg.

Magyar szempontból is fontos volt ez az év, hiszen az egyik főszerepet, Nemorinot fiatal magyar tenorista, Tarjányi Tamás énekelte – felváltva Antonio Polival illetve Ioan Hoteaval. Sőt, Tarjányi a tervezettnél sokkal előbb lépet színre: Antonio Poli betegsége miatt már a július 6-i premieren beugrott helyette – igen nagy sikerrel. Utóbbiban minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy Tarjányi Tamás mielőtt a Bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetem (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien) opera tanszakán tanult volna, Ascher Tamás osztályában színművészeti diplomát is szerzett.

Remek partnerei voltak - spanyol szopránnak, ukrán baritonnak, német és osztrák énekeseknek tapsolt a közönség. És persze az itt megszokott díszlet – bravúr is megtette a hatását: az idén egy hatalmas wurlitzer biztosította az izgalmas helyszínt.  Raimund Bauer díszlettervező munkája nemcsak hogy jól simult a kőfejtő rusztikus és változtathatatlan környezetébe, emellett kifejezetten előnyösnek tűnt, hogy kevesebb változtatásával, a nagyszínpadra jobban illő mozgalmasság elhagyásával több teret engedett a játéknak, az zenének. Kathi Maurer jelmezei megfeleltek a hatvanas évek megídézést közppontba helyező koncepciónak.

A Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Bécsi Filharmónia Kórusát Karsten Januschke vezényelte. Philipp Himmelmann rendező pedig ismét igazolta, hogy a sjzabadtéri előadások jó ismerője.

Az előadást a közszolgálati televíziónak köszönhetően sokkal többen láthatták, mint amennyi jegy elkelt. A bemutató előadást felvették, és augusztus 7-én az ORF III  műsorára tűzte.

Még éppen csak véget ért a nyári operafesztivál, máris tervezik a következő évadot. Ezúttal az opera ismét visszatér a nagyszínpadra: Verdi Rigoletto című operáját mutatják be 2017 július 12-én.  És hogy Szentmargitbánya milyen népszerű, azt bizonyítja: máris elkelt elővételben 15 ezer jegy.

 

 jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39