Izgalmas idők jöhetnek a bécsi Burgtheaterben

Martin Kušej veszi át 2019-től az osztrák nemzeti színház igazgatását

 
2017. Júl. 30. 10:38

Izgalmas idők jöhetnek a bécsi Burgtheaterben

Martin Kušej veszi át 2019-től az osztrák nemzeti színház igazgatását

2017. július 30., Vasárnap 10:38

Aki kicsit is jártas az ausztriai színházi életben, emlékezhet Martin Kušej egy-egy botrányt keltő ám nemcsak ezért emlékezetes rendezésére. Mások, a németországi kultúra ismerői viszont azt is tudják, hogyan hozta fel a karintiai osztrák-szlovén származású rendező a müncheni Residenztheatert a legjobb német színházak közé. 2019 szeptemberétől a bécsi Burg igazgatója lesz, és sejthető:  pezsgést hoz majd a némiképp elszürkült mindennapokba. 

A viharos, botrányoktól terhelt, pénzügyi visszaélések gyanújától hangos éveket követően  Karin Bergmann kinevezése nyugalmat hozott a bécsi Burgtheater életébe, igaz, mostanában a produkciók sem keltettek különösebb figyelmet. A színvonal persze a megszokott, a közönség rajongása úgy szintén, ám a megbízhatóságáról és józanságáról ismert Bergmann 2014 óta láthatóan inkább a csőd közeli állapotok felszámolására összpontosít.

Merészebb előadásokra számíthatnak a Burg hívei 2019-től. Thomas Drozda, az illetékes miniszter és Christian Kircher az állami színházak ernyőszervezetének vezetője láthatóan a nagyobb kockázat mellett döntött, amikor a  hosszas és időigényes pályáztatás lezárásaként az 56 éves Martin Kušej mellett döntött. Ő maga energiától és látható lelkesedéstől eltelve egy perc kétséget nem hagy az iránt, hogy radikális elképzelései vannak. Olyanok, mint amilyenekkel  Frank Castorf  huszonöt évvel ezelőtt a Berliner Volksbühnét vezette, és azt sem bánná, ha a Burtheater 2019-től olyan vitatottá és időre időre botránykővé válna, mint Claus Peymann igazgatósága alatt a nyolcvanas majd a kilencvenes években.

A müncheni Residenztheater ugyan nem tűnik ilyen radikálisnak, tény azonban, hogy Kušej igazgatása alatt a legjobb német színházak listáján előkelő helyre került. Egyébként pár évvel ezelőtt meghosszabbított szerződése 2021-ig még Münchenhez kötné, de  a Burg kedvéért előbb megválik a bajor fővárostól.

Martin Kušej 1961-ben született a karintiai Wolfsbergben, főiskolai tanulmányait a grazi Sporttudományi egyetemen kezdte meg - diplomás kézilabda edző és játékos - és rendezői diplomáját is Grazban az ottani színművészeti egyetemen szerezte. Itt szívta magába egyetemi évei alatt az akkor kialakult Stájer ősz fesztivál ugyancsak formabontó radikalizmusát. A nyolcvanas évek második felében  gyakorló éveit a Salzburgi Tartományi Színházban és a Szlovén  Nemzeti Színháznál töltötte.  Martin Zehetgruber díszlettervezővel ekkor köt barátságot - azóta is együtt dolgoznak. 1990-ben  színi társulatot alakít vele  My friend  Martin néven. 1993-tól 2000-ig Stuttgartban a tartományi színház főrendezője, 2004 és 2006 között a Slazburgi Fesztivál prózai programjának igazgatója.  2006-ban komoly tárgyalásokat folytat a Bécsi Ünnepi Hetek igazgatói posztjáról, ám ezt Luc Bondy kapja, 2009-ben a Burg igazgatói székének várományosa  Klaus Bachler utódaként. A befutó  Matthias Hartmann- Kušej  sértődötten távozik az országból, Münchenbe, a Residenztheater élére. - Bécsben legfeljebb vendéglőt nyitnék - mondja ekkor.

A kinevezését bejelentő sajtóértekezleten e szándékra legfeljebb öltözete utalt - farmernadrágban  jelent meg -, és nem hagyott kétséget az iránt, hogy fenekestől készül felforgatni a Burg életét. Konszolidált gazdasági mérlegre számít - még mindig van némi adósság -, és a bécsiek azt is sejthetik, hogy akárcsak annak idején Peymann, Kušej sem fogja magában tartani politikai véleményét. Egy kérdésre válaszolva máris leszögezte, hogy az FPÖ és a szélsőjobboldal távol áll tőle.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl