Az aláírás igazolja: valódi a Klimt- festmény

 
2018. Ápr. 5. 09:32

Az aláírás igazolja: valódi a Klimt- festmény

2018. április 5., Csütörtök 09:32

 

Nem mindennapi hír, ha egy pincében-padláson-garázsban talált festményről kiderül, hogy nagy festő műve. Most ez történt: egy évekkel ezelőtt felfedezett festményen megtalálták Gustav Klimt kézjegyét.

Egy felső-ausztriai garázsban bukkant fel évekkel ezelőtt az a kép, amelyet Klimtnek tulajdonítottak, ám a valódiságában a szakértők mindmáig kételkedtek. Köztük egy nemzetközi hírű szakértő, Alfred Weidinger, a Belvedere korábbi igazgatóhelyettese, a Lipcsei Szépművészeti Múzeum jelenlegi igazgatója, aki alapos kutatásokat végzett. Ő úgy vélte, hogy Klimt bátyja, Ernst Klimt festette a képet, amely kutatásai szerint eredetileg a bécsi Hofopert díszítette. Márpedig Ernst Klimt a Hofoper megnyitásakor, 1869-ben mindössze hét éves volt.

Josef Renz és a Klimt kép - (c) textART

A 170 centiméter átmérőjű kerek képet Josef Renz wilhelmsburgi műkereskedő és restaurátor fedezte fel néhány évvel ezelőtt. A festményt azóta nem csak művészettörténészek vizsgálták, hanem kémiai elemzéseknek is alávetették, Németországban, Japánban, Portugáliában és Spanyolországban. A végső szót most a hannoveri Leibniz egyetem szakértői mondták ki, akik természettudományos elemzésnek vetették alá a képen található aláírást és megállapították: az bizony Gustav Klimt kézjegye.

Jó pár kérdés megválaszolatlan: vajon a festmény valóban a bécsi Hofoperben volt-e, és ha igen, mikor került oda, no és hogyan vezetett az út a felső-ausztriai garázsba. Tény azonban, hogy a közönségnek június 22-én mutatják be a gondosan restaurált "Trombitáló Puttó"-t a Leopold múzeumban.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl