Az Albertina gondozza az Essl gyűjteményt

Az állam is részt vesz a finanszírozásban

 
2017. Feb. 17. 12:10

Az Albertina gondozza az Essl gyűjteményt

Az állam is részt vesz a finanszírozásban

2017. február 17., Péntek 12:10

Csaknem hároméves huzavona után a lehető legjobban alakult az Essl gyűjtemény sorsa: a teljes anyagot az Albertina kezeli. A klosterneueburgi múzeum bezárása után a hatezer darabból álló műkincs a Künstlerhausba került -- miután Hans Peter Haselsteiner alapítványa biztosította, hogy a bauMax csődje után is együtt maradjon az anyag. A mostani megállapodás szerint az Albertina 2044-ig kölcsön kapja az alapítványtól a gyűjteményt. 

Az Essl házaspár életművét-  a 3200 osztrák és 1700 külföldi kortárs művész alkotásából álló gyűjteményt - így most már bizonyosan megmentik. Az osztrák műveket 2018 őszétől az addig felújított Künstlerhaus földszinti termeiben láthatja a közönség, a többi alkotást  folyamatosan kikölcsönzik a legnagyobb osztrák múzeumoknak. Az Albertina a "Gyűjtemény Ausztriáért" névre keresztelt anyag kezeléséért, a kölcsönzések megszervezéséért  az állami költségvetésből az idei évre egymillió euró kiegészítést kap, 2018-tól a plusz támogatás összege évi 1,1 millió euró. Az Albertina ennek fejében új kurátor-állásokat teremt, feladata a restaurálás, a tudományos feldolgozás és a raktározás.  Mindebben a múzeumnak óriási gyakorlata van, mint ahogy Klaus Albrecht Schröder igazgató számára ma már rutinnak mondható a gyűjtemények megszerzése és a saját kiállítási politikába illesztése is.

Haselsteiner, Kredit: APA, Hans Klaus Techt

Az ünnepélyes bejelentés már megtörtént - Haselsteiner nagyvonalúságát jelzi, hogy a pódiumon az Albertina igazgatója és Thomas Drozda kulturális miniszter mellett nem ő, a tulajdonképpeni tulajdonos, hanem a műkincseket összegyűjtő Karheinz Essl állhatott. Ugyanakkor még nem tudni, ki és miből fedezi majd a Künstlerhaus bérleti díját. Ez utóbbi  - a Karlsplatzon, a Musikverein mellett - ugyan az Albertina osztrák kortársművészeti filiáléja lesz, de az épület nem tartozik hozzá.

Másrészt a gyűjtemény egyben tartására  Haselsteiner bankkölcsönt  vett fel, ennek visszafizetése érdekében ismét el kell adni mintegy 100 festményt. A 2014-es aukció igen sikeres volt .

Az Albertina igazgatója egyébként mindig kedvelte Essl gyűjteményét, amely nem minden  múzeumi szakember nagyrabecsülését vívta ki. Klaus Albrecht Schröder a Bank-Austria-Kunstforum ( Freyung) igazgatójaként 1991-ben adott helyet a gyűjtemény anyagából rendezett első nagy kiállításnak. Essl egyébként röviddel ezután próbált megállapodni a Künstlerhaussal, hogy 75 évre fogadja be gyűjteményét - a tárgyalások eredménytelenül végződtek, Esslt és anyagát "provinciálisnak" ítélték a bécsi potenciális partnerek. E döntés nyomán és az akkor igen nyereséges bauMax hálózat gazdasági eredményeinek köszönhetően épült aztán fel Klosterneuburgban a nagyszerű múzeum - amelytől tavaly ugyancsak el kellett búcsúznia a nagyközönségnek.

Ezzel vége a többéves vonakodásnak, amellyel az állam akadályozta az értékes gyűjtemény fennmaradását, - igaz, ma más a kulturális miniszter, mint aki 2014-ben határozottan elutasította a költségvetési hozzájárulást.

A szervuszausztria előző cikkei a témáról: 

http://szervuszausztria.hu/hirek/hir/szervuszausztria-kultura-gazdasag-essl-haselsteiner-bauMax 

http://szervuszausztria.hu/hirek/hir/szervuszausztria-essl-gyujtemeny-bauMax 

http://szervuszausztria.hu/hirek/hir/kelendoek-voltak-az-essl-gyujtemeny-kepei

http://szervuszausztria.hu/hirek/hir/essl-muzeum-bezar-kunstlerhaus-haselsteiner 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl