A munkaerőpiac lassan befogadja a menekülteket

2019. február 25., Hétfő 09:33
szervuszausztria_börze,vágva.jpg

Nagy ausztriai cégek remélik, hogy súlyos munkaerő gondjaikat a társadalomba egyre jobban beilleszkedő, törvényesen Ausztriában tartózkodó menekültek oldják majd meg. Utánpótlásra nincs sok remény, ma már a családegyesítés keretében is a korábbiaknál sokkal kevesebben jönnek.


Szociális juttatások - ausztriai reformtervezet

2018. december 31., Hétfő 12:19
szervuszausztria_mindestsich.png

Az Ausztriában élő magyar állampolgárságú családok a velük élő gyermekek után ugyanazt a családi pótlékot kapják, mint az osztrákok. A valószínűleg csak 2020 januártól bevezetett csökkentés kizárólag az otthon maradt gyermek(ek) támogatását érinti. Vagyis az Ausztriában dolgozó magyar szülők Magyarországon hagyott gyermekeik után az otthoni árszínvonalnak megfelelő családi pótlékot kapnak az osztrák költségvetésből, és ez értelemszerűen kevesebb, min az ausztriai.


Segíthetnek-e a menekültek a munkaerő piaci gondok megoldásában?

2018. augusztus 30., Csütörtök 10:46
szervuszausztria_lehrlingssuche.jpg

Az osztrák kormány szándéka szerint a jövőben a menedékkérelmük elbírálására várók meg nem állhatnak munkába tanoncként, pedig a gazdaságnak egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány. Ez utóbbi körülmény is az oka annak, hogy a gazdaság és a politika között élénk vita alakult ki arról, vajon az elutasító válasz miatt az érintett ipari tanuló befejezheti-e tanulmányát, tehet-e szakmunkás vizsgát, és kap-e esélyt különleges tartózkodási engedélyre.


Nem jönnek a menekültek - nő a munkanélküliség

2018. április 13., Péntek 10:59
szervuszausztria_joméret.jpg

A 2015 őszi menekülthullám Ausztriában több száz új munkahelyet teremtett. Szociális munkások, tolmácsok, ügyvédek, nyelvtanárok, a menekültszállásokon biztonságiak, takarítók jutottak munkához. Mivel a menedéket keresők és a kérelmek száma drasztikusan csökken, most megszűnnek ezek az állások.


A Wizz Air rárepült a bécsi lehetőségre

2018. január 9., Kedd 14:35
szervuszausztria_schwechat.jpg

Összesen tizenhét járatot indít  az idei évtől a Wizz Air Bécsből:  a magyar fapados három gépet állomásoztat a jövőben a Schwechat repülőtéren, s ezáltal 120 munkahelyet teremt. A  lehetőséget az Air Berlin illetve a Niki  kiesése teremtette meg.  2018 júniusától állomásozik az első A320 Airbus Bécsben, két további, nagyobb A321 novembertől érkezik. 


Minden, vagy sok minden másképpen lesz

2018. január 3., Szerda 09:11
szervuszausztria_joméret.jpg

A kormányváltás első "áldozata" két, Kern kancellársága idején megkezdett munkaerő piaci intézkedés. A Kurz/Strache kormány visszavonta az új munkahelyet teremtők jutalmazására beindított projektet, és ezzel egyidőben leállította az összességében húszezer 50 év feletti munkanélküli munkába állításának támogatását.  


Csalásért és sikkasztásért ítélték el Herbert Pecinát

2017. augusztus 22., Kedd 11:49
szervuszausztria_Hypo-Group.jpg

Nem csoda, hogy Herbert Pecina, a magyar sajtó tönkretételében jeleskedő osztrák stróman inkább Magyarországon keresi a boldogulást. Különösen most érthető ez, miután a Hypo Alpe-Adria- Bank  ügyét tárgyaló  bíróság nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és tekintélyes pénzbírságra ítélte.

 


Több a haszon, mint a veszteség

2017. február 13., Hétfő 11:10
szervuszausztria_ams.jpg

A legálisan Ausztriában tartózkodó menekültek eddig több hasznot hoztak az országnak, mint amennyibe kerültek - erre a megállapításra jut egy most megjelent ausztriai tanulmány. A Vöröskereszt és a Caritas felkérésére a kutatók arra a kérdésre keresték a választ, vajon mekkora terhet jelentettek az országoknak azok az elmúlt tíz évben menekültként ide érkezettek, akik törvényes tartózkodási és munkavállalási engedélyhez jutottak. 


Vége az ingyenes pénzfelvételnek Ausztriában (is)

2017. január 21., Szombat 11:43
szervuszausztria_euronet.jpg

Csendben, minden hírverés nélkül elsőként sújtja díjfizetési kötelezettséggel  pénzautomatái  használóit az Euronet, a bankfüggetlen automatákat üzemeltető cég. Példáját a szakemberek szerint követheti néhány bank saját üzemeltetésű pénzkiadójával. Egyelőre ez még legfeljebb megfontolások tárgya, de nem árt odafigyelni, milyen automatából veszünk fel Ausztriában készpénzt. 


Az Esterházy Vállalatcsoport gazdasági tevékenysége (2.)

2016. december 30., Péntek 10:43
szervuszausztria_kast.jpg

Előző cikkünkben már igyekeztünk képet adni arról, milyen gazdasági-pénzügyi tevékenység teszi lehetővé az Esterházy Magánalapítvány remek rendezvényeit, a kulturális hagyományok ápolását, a történelmi örökség állagmegóvását. Az alábbiakban folytatjuk a betekintést az Esterházy Vállalatcsoport működésének kulisszái mögé  - a  minap közzétett 2015-re vonatkozó éves jelentés alapján, és részletezzük az egyes területek 2015-ös eredményeit.

 


Miből telik a remek programokra?

2016. november 23., Szerda 08:51
szervuszausztria_grafikon.jpg

Az Esterházy Magánalapítvány kulturális és turisztikai programjai igen népszerűek, honlapunk olvasói is rendszeresen értesülhetnek arról, mikor hova érdemes ellátogatni. Arról azonban kevesebb szó esik, milyen gazdasági-pénzügyi tevékenység teszi lehetővé e rendezvényeket, a kulturális hagyományok ápolását, a történelmi örökség állagmegóvását. Az alábbiakban az Esterházy Vállalatcsoport működésének kulisszái mögé nyújtunk betekintést - a  minap közzétett 2015-re vonatkozó éves jelentés alapján.


Súlyos szakemberhiány

2016. november 9., Szerda 10:00
szervuszausztria_munkaero.jpg

Kevés a pályázó, és még kevesebb azoknak a száma, akiknek a meghirdetett állásokhoz megvan a kellő szakképzettsége- állapítja meg egy felmérés. A ManPower tanulmánya  rangsorolja a szakmákat, amelyek a legnagyobb hiánnyal küszködnek, s ebből azok is levonhatják a következtetést, akik ausztriai munkavállalásra készülnek.

 


Súlypont: internetfejlesztés és a nők megnyerése

2016. október 30., Vasárnap 08:37
szervuszausztria_vidék.jpg

Évente ötvenezer a Bécsbe települők száma - a növekedés annyi, amennyi St. Pölten, az igen népes Alsó-Ausztria tartományi főváros lakossága.  Ez nem lenne baj, ha a folyamat nem a vidék gyengülését jelentené. Márpedig erről van szó: arányosan csökken az egyes térségek jelentősége, és ezen - legalábbis a téma illetékese, Andrä Rupprechter mezőgazdasági miniszter szerint -  változtatni kell.  


Ugrás a 19. helyre

2016. október 2., Vasárnap 08:38
szervuszausztria_29-s24-Wettbewerbsfhigkeit-GK_1475083062059219.jpg

Szép dolog, hogy Ausztria a versenyképességi rangsorban bejutott az első húsz közé, de most azzal kell foglalkozni, hogy ezt a helyezést meg is tartsa - véli sok szakember. Ezért vizsgálják most olyan figyelmesen, minek köszönhető, hogy az osztrák gazdaság négy lépcsőfokkal feljebb végzett,  és a nem éppen lebecsülendő 19. helyet szerezte meg a felmérésben szereplő 138 ország között.


Laphalál

2016. szeptember 3., Szombat 17:08
szervuszausztria_szervuszausztria_wirtbl.jpg

Sokan, köztük maguk a munkatársak reménykedtek, hogy valami csoda mégis történik, és a kedvelt gazdasági napilap megmenekül. Nem így történt: a Wirtschaftsblatt szeptember 2-án utoljára jelent meg nyomtatott formában. A gazdasági napilap 21 évet élt, megbízható színvonalas újság volt, fontos eszköz megannyi üzletember, vállalatvezető  avagy csupán kívülálló érdeklődő számára.

 


Nőtt a kelet-európai munkavállalók száma Ausztriában

2016. április 20., Szerda 20:02
szervuszausztria_arbeiterk.jpg

Alig több mint két éve nyitotta meg Ausztria a munkaerőpiacot a Romániából és Bulgáriából érkezők előtt is. A lehetőséggel többen éltek, mint amire számítottak. 2015-ben tovább nőtt a kelet-európai munkavállalók száma is.

 


Egy kedvelt élelmiszerlánccal kevesebb

2015. december 6., Vasárnap 14:25
szervuszausztria_letöltés.jpg

Január közepéig még nyitva tartanak a Zielpunkt üzletek, és próbálnak nagy árengedménnyel túladni a tartós cikkeken. Az osztrákok kedvelték a hálózatot, a mérsékelt áron kínált élelmiszerek mellett szívesen vásárolták a használati cikkeket is. Az üzletlánc múltja elég viszontagságos, az utóbbi időben gyorsan követték egymást a tulajdonosváltások. Arra azonban csak kevesen emlékeznek, hogy az eredeti alapítók egyike magyar származású.


Itt az adóreform!

2015. március 14., Szombat 10:38
szervuszausztria_steuersenkung.jpg

Kitartó tárgyalások, alapos elemzések, végül pedig némi belátás mindkét oldalon, vagyis kompromisszumkészség: ezeknek köszönhető, hogy végre megszületett az adóreform. A legkevesebbet – és az ausztriai átlagot – keresők jól járnak, a gazdagok, az évi egy millió euró feletti jövedelemmel rendelkezőktől azonban ezentúl 55 százalékot vonnak el. Az összességében 5 milliárd eurós volumenű csomagot kiegészít egy 200 millió eurós gazdaságélénkítő pakett.


Adócsökkentés – valamikor majd

2014. október 5., Vasárnap 15:54
szervuszausztria_adóref.jpg

Soha ilyen egység, egyetértés, jó légkör – így áradozott a koalíció mindkét pártja a Schladmingban megtartott kormányülés után. Az ilyen kihelyezett tanácskozásokon (klauzúra az osztrák elnevezése) illik valami hangzatos eredményt felmutatni. Nos, ebben az idén ősszel sincs hiány: ötmilliárd eurós adókönnyítésről döntöttek a politikusok. Arról nincs szó, mikorra lehet számítani a tekintélyes gesztusra.


Kaszinó itt – kaszinó ott!

2014. július 3., Csütörtök 12:36
szervuszausztria_casauszt.jpg

Nagy üzlet – ennyit mindenki tud a szerencsejátékról, az is, aki soha életében a lábát sem tette be játékkaszinóba. Nem csoda, hogy Ausztriában is nagy a harc az engedélyért. és kiemelt figyelem kíséri a törvény módosítását. Másfél éves huzavona után eldőlt, kinek jut az újabb három kaszinó létesítésének licence.
jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl