Monet, Schiele, Bruegel

2018. szeptember 8., Szombat 11:53
szervuszausztria_khm.jpg

Elsőként az Albertina rukkol ki a minden bizonnyal a legnagyobb érdeklődést kiváltó őszi kiállítással. Már szeptember 21-től megtekinthető a valaha (Bécsben) létezett legnagyobb Monet kiállítás. A képzőművészetet kedvelőknek azonban az ősz további csemegéket nyújt: a Leopold múzeum még szeptemberben megnyitja évfordulós Schiele kiállítását, és a Szépművészeti Múzeumban októbertől ugyancsak egy jubileum, Pieter Breugel halálának 450. évfordulója alkalmából rendez októbertől nagyszabású bemutatót a németalföldi mester műveiből.


Anna Netrebko a schönbrunni koncerten

2018. április 11., Szerda 10:36
szervuszausztria_koncert.jpg

A Bécsi Filharmonikusok nyári ajándék koncertje a Schönbrunni Kastély parkjában nem szorul reklámozásra, de az mégis nagy hír, hogy az idén Anna Netrebko a sztárvendég. Tavaly 90 ezer vendég élvezte a muzsikát a szabad ég alatt, idén sem lesznek kevesebben. Jegyet most sem adnak ki a május 31-i eseményre, helyfoglalásra sincs lehetőség, a székeket az érkezés sorrendjében lehet elfoglalni.

 


Megnyílt a Heldenplatzon a Világmúzeum

2017. november 27., Hétfő 14:24
szervuszausztria_vilagm.jpg

Három évig nélkülözték a bécsiek és a városba látogató turisták a Neue Burg gyönyörű épületének termeit - a felújítás után végre ismét megnyílt, mégpedig Világmúzeumként. A név korántsem hivalkodó, hiszen az állandó kiállítások valóban a világ minden részére elvisznek. Igaz, már csak a helyszín miatt is, valójában a Habsburg Birodalom gyűjteményei képezik az anyag alapját. 


Albertina, Belvedere - bécsi kiállítások

2017. szeptember 25., Hétfő 11:45
szervuszausztria_cim.jpg

Aki ismeri az Albertina kiállításait, biztos lehet benne, hogy ezúttal is kap majd valami meghökkentő újdonságot, olyasmit, ami miatt valóban érdemes volt felkeresni a Raffael című kiállítást. Szeptember 29-én nyílik a nagy reneszánsz művész alkotásaiból az első ausztriai monografikus kiállítás. 


Július végétől - fesztivál minden mennyiségben

2017. július 23., Vasárnap 19:00
szervuszausztria_címbe.jpg

A nagy nyári fesztiválok nyitányának sorrendje évek óta változatlan: az első a mörbischi (Fertőmeggyes) tószínpadon az éppen aktuális operett (az idén a Madarász) bemutatója, aztán Bregenz következik. A fesztiválok fesztiválja, Salzburg ugyan egy nem hivatalos „népünnepéllyel” évek óta az igazi megnyitó előtt már  várja a közönséget, de a tényleges program kicsit később, július végén indul.  


Zene, zene, zene

2017. június 29., Csütörtök 08:15
szervuszausztria_kofejt.jpg

Az Esterházy Magánalapítvány  burgenlandi helyszíneken népszerű nyári programokra invitálja a közönséget : a július már főszezon. Az alábbiakban megosztjuk olvasóinkkal a műsort.  

 


Graz után Bécs

2017. június 26., Hétfő 08:14
szervuszausztria_bécsi.jpg

A grazi kiállítás csak a kezdet volt, június végétől újabb ausztriai helyszínen tekinthetőek meg  kortárs magyar képzőművészek  alkotásai. A Real Hungary címen június 27-én nyíló kiállításon az Esterházy Művészeti Díj nyertesei mutatkoznak be a bécsi Collegium Hungaricumban. 


Esterházy Magánalapítvány: kiállítás Grazban

2017. június 16., Péntek 07:20
szervuszausztria_graz.jpg

Magyar képzőművészek állíthatják ki műveiket Grazban. A június 23-án nyíló kiállítás az Esterházy Magánalapítvány és a Collegium Hungaricum támogatásával jött létre. 


A Chamber Orchestra of Europe Kismartonban

2017. május 11., Csütörtök 13:41
szervuszausztria_majus.jpg

Az Anyák napi koncert csak a kezdet volt májusra - alig öt nappal később újabb zenei csemegére várják a közönséget a kismartoni kastély Haydn termébe. Május 19-én este a Chamber Orchestra of Europe lép fel, izgalmas műsorral.

 


Anyák napja a kastélyban

2017. május 8., Hétfő 20:19
szervuszausztria_any.jpg

Az Ausztriában élő magyarok kétszer ünneplik az anyák napját: ahogy Nyugat-Európában mindenütt,  itt is a magyarországitól eltérően május második vasárnapján köszöntik az édesanyákat. Az Esterházy Magánalapítvány ez utóbbi dátumhoz igazítva invitálja a közönséget az Anyák Napi Koncertre, amelyet ünnepi reggeli előz meg a Henrici étteremben . 


Rezidens zenekar az Esterházy Kastélyban

2017. április 16., Vasárnap 12:31
szervuszausztria_vágottprogram.jpg

Természetes szövetségnek tűnik, mégis igazi fordulópont az Esterházy-kastély életében, hogy 2017-ben rezidens zenekara lesz - mégpedig a térségben harminc éve közkedvelt Haydn Filharmónia. Valójában ilyen partneri viszony Haydn kora óta nem volt. Más újdonság is van a most kezdődő zenei programokban: Szeptemberben Herbstgold néven új őszi fesztivál várja a közönséget. Előbb azonban a classic.Esterházy rendezvényeire hívjuk fel a figyelmet.

 


A Haydn Filharmónia koncertje

2017. március 7., Kedd 10:05
szervuszausztria_vágotthaydn.jpg

Kivételesen Sopronba invitálja a közönséget az Esterházy Magánalapítvány: március 14-én este 18.00 órakor a classic.Esterházy on Tour keretében a Haydn Filharmónia lép fel  Alexander Lonquich karmesterrel és zongoraművésszel. A helyszín a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ. 


Lángolva a vallásért - a Wien Museum kiállítása

2017. február 22., Szerda 09:01
szervuszausztria_kiall.jpg

Nem hiába volt a mai Bécs Múzeum (a Karlsplatzon) régebben Történeti Múzeum - gyakorta helyezi megújulva is előtérbe a múlt témáit. Most a Luther év az alkalom: a február közepén megnyílt kiállítás Bécs azon korszakáról szól, amikor itt is hódítottak Luther eszméi.  Egy olyan, lutheránus Bécs elevenedik meg, amelynek ma már kevés látható nyoma van. 


Karácsonyi gálakoncert: Janoska Ensemble és vendégei

2016. december 12., Hétfő 17:51
szervuszausztria_janoska.jpg

A kismartoni kulturális programok visszatérő vendégeinek mindig nagy öröm a Janoska Ensemble fellépése, így nem csoda, hogy az adventi ünnepvárás heteit az ő  karácsonyi gálakoncertjük zárja.

 


Itt a harmadik

2016. december 4., Vasárnap 10:04
szervuszausztria_3.advent.jpg

Más a helyszín, és ennek megfelelően kissé eltérő a program is Advent harmadik hétvégéjén. Csütörtöktől a kismartoni Esterházy-kastélyban élő nagyságú Betlehemi jászol várja a látogatókat - vasárnap este pedig krampuszok és busók versengése szórakoztatja a vendégeket.  Az adventi várakozást december 15-én a Janoska Ensemble karácsonyi gálakoncertje zárja.

 


Lakompakon folytatódik az Advent az Esterházy Tündérbirodalomban

2016. november 29., Kedd 11:39
szervuszausztria_lak.jpg

 

Az Esterházy Tündérbirodalomban az Advent látványos. Burgenland legnagyobb élő karácsonyfáján a Lakompaki Esterházy-kastélyban a második adventi hétvégén gyúlnak ki a fények. A műsort a helyi gyerekek lampionos felvonulása nyitja, itt is lesz kézműves barkácsolás, újra lehet pónin lovagolni, fellép Desiree Paprika Jancsi bábszínháza is. A felnőttek jókedvét forralt bor, puncs, és sült gesztenye, no meg a Blechan Rézfúvósok koncertje fokozza.

 


Advent az Esterházy Tündérbirodalomban

2016. november 15., Kedd 10:28
szervuszausztria_fr..jpg

Ez már az ünnepvárás időszaka, s akik figyelemmel kísérik az Esterházy Magánalapítvány programjait, jól tudják, hogy remek szórakozásra számíthatnak! Fraknó különösen jeleskedik e téren: vásári forgataga néhány évvel ezelőtt kiérdemelte a "Legszebb osztrák adventi sokadalom” címet.


Szerelmi bájital után Rigoletto

2016. október 28., Péntek 10:22
szervuszausztria_1b7f94f5699fc9110ff839371ee71bec.jpg

Még élénken él az idei operafesztivál emléke - de már megkezdődtek a jövő évi előkészületek. A Szerelmi bájital hatalmas siker volt: 2017-ben az operafesztivál visszatér a nagyszínpadra.  2016-ban ugyanis ez utóbbi műsorán  a Passiójáték szerepelt, mint ahogy ötévenként mindig. Az örömteli mérleg része, hogy az időjárás is kegyes volt: mindössze egy augusztusi előadást kellett teljes egészében lemondani, egy másik pedig s szünet után félbeszakadt.


Gyermekprogram Fraknó várában

2016. október 7., Péntek 15:46
szervuszausztria_szervuszausztria_0009_20140712-C5D_1489-esterhazy_1408956431679195.jpg

A festmény, amely a félelmetes Drakula grófot (Vlad Tepest) ábrázolja, az egyetlen épen maradt, egészalakos kép, a Fraknói Várban, az Ősgalériában látható. Érthető, ha a vár programjaiban is szerepet kap, mint most, a gyermekeknek szánt kalandtúrán. A helyszín különösen illik a rendezvényhez: a vár zegzugos pincerendszere megmozgatja a képzeletet.


Egyetlen jeggyel, éjjel egy óráig, 134 múzeumba

2016. szeptember 28., Szerda 19:00
szervuszausztria_szervuszausztria_1357163_1_ORF_LNDM_Sujet2016_Duerer.png

Aki október első hétvégéjét Bécsben - vagy bármelyik tartományi fővárosban - tölti, az egyetlen belépőjeggyel látogathat végig több tucat múzeumot és élvezheti a kiállítások mellé kínált különleges programokat. Ameddig csak bírja, hiszen ez az október 1. az idén a Múzeumok Hosszú Éjszakája.
jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl