Anyák napja a kastélyban

 
2017. Máj. 8. 20:19

Anyák napja a kastélyban

2017. május 8., Hétfő 20:19

Az Ausztriában élő magyarok kétszer ünneplik az anyák napját: ahogy Nyugat-Európában mindenütt,  itt is a magyarországitól eltérően május második vasárnapján köszöntik az édesanyákat. Az Esterházy Magánalapítvány ez utóbbi dátumhoz igazítva invitálja a közönséget az Anyák Napi Koncertre, amelyet ünnepi reggeli előz meg a Henrici étteremben . 

A május 14-i délelőtti program műsorát igen gondosan válogatták össze a szervezők, s szokás szerint bőséges információ áll rendelkezésre a zenedarabok történetéről.   Igazi szenzáció volt, amikor az 1960-as évek elején a prágai Nemzeti Múzeum egyik gyűjteményében, a csehországi Radenín kastélyban felfedezték egy csellóverseny kottamásolatát, amelyet Haydn Vázlatkatalógus című műjegyzékében tüntetett fel.

Időközben nem csak a kutatók, hanem kiváló csellisták is meggyőződtek arról, hogy Haydn a szerző, és a D-dúr csellóverseny mellett sikerrel és élvezettel játsszák a darabot. Közéjük tartozik Nicolas Altstaedt, aki karmesterként is nevet szerzett magának.

Altstaedt ezúttal kettős szerepben, a Haydn Filharmónia művészeti vezetőjeként és csellistaként lép színpadra a 97. szimfóniával, amelynek ősbemutatója 1792-ben, Londonban csaknem azon a napon volt, amelyet ma anyák napjaként ünneplünk. Haydn zsenialitása nem csak a lenyűgöző hangszínekben mutatkozik meg, hanem a hangszerekkel a jódlizásra emlékeztető zenei hangzás előidézésében is. És ugyan melyikszimfónia illene jobban Haydn Prágai csellóversenyéhez, mint Mozart Prágai szimfóniája?

 

A műsor:

Wolfgang A. Mozart: D-dúr (Prágai) szimfónia, KV 504

Joseph Haydn: 1. (C-dúr) csellóverseny Hob. VIIb:1

Joseph Haydn: 97. (C-dúr) szimfónia Hob. I:97

Vezényel és szólót játszik (cselló): Nicolas Altstaedt

Haydn Filharmónia

Ahogy jeleztük fent,  Kismarton kastély negyedében, a Henrici étteremben 2017. május 14-én reggel 9.00 órától anyák napi reggelit szolgálnak fel.

Asztalrendelés és foglalás a +43 (0) 2682 62 819 telefonszámon

A koncert maga 11 órakor kezdődik - részletek itt: 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl