Anna Netrebko a schönbrunni koncerten

Idén is ajándékoz zenét közönségének a Bécsi Filharmonikusok

 
2018. Ápr. 11. 10:36

Anna Netrebko a schönbrunni koncerten

Idén is ajándékoz zenét közönségének a Bécsi Filharmonikusok

2018. április 11., Szerda 10:36

A Bécsi Filharmonikusok nyári ajándék koncertje a Schönbrunni Kastély parkjában nem szorul reklámozásra, de az mégis nagy hír, hogy az idén Anna Netrebko a sztárvendég. Tavaly 90 ezer vendég élvezte a muzsikát a szabad ég alatt, idén sem lesznek kevesebben. Jegyet most sem adnak ki a május 31-i eseményre, helyfoglalásra sincs lehetőség, a székeket az érkezés sorrendjében lehet elfoglalni.

 

Yusif Eyvazov, Netrebko férje ezúttal csak néző lesz

"Olasz éjszaka" az idei nyári koncert címe. A Bécsi Filharmonikusokat Valerij Gergijev, a Müncheni Szimfonikusok karmestere vezényli, a szólista Anna Netrebko, és a két orosz származású művész a program összeállításánál nem csak a címben jelölt olasz operák áriáira gondolt, hanem, már csak a látvány kedvéért is, Csajkovszkij és Prokofjev balettjeinek részleteire is.

Anna Netrebko, aki immár évek óta osztrák állampolgár, ma is hívó szó minden komoly zenekedvelő számára, maga a schönbrunni koncert pedig évről évre igazi szenzáció. Nem mintha a szervezőknek könnyű dolga lenne: a sokéves tapasztalat azonban hasznára válik a rendezésnek, ma már megoldják, hogy a hatalmas tömeg viszonylag kevés kárt tegyen a műemlék parkban. Ennek is tudható be, hogy a koncertre nem lehet akármelyik kapun bejutni - a lezárások, a megközelítés pontos tervrajzát és térképét a megfelelő utasításokkal együtt az érdeklődők a honlapon megtalálják. Az viszont idén is igaz, hogy aki tényleg szeretne jelen lenni, jól teszi, ha órákkal a 20.30-as kezdés előtt helyet foglal.

Az első ingyenes szabadtéri koncerttel  a Bécsi Filharmonikusok  2004-ben  ajándékozták meg  a közönséget, a siker azóta is töretlen. Persze szponzor nélkül nem lenne lehetőség erre a nagyvonalúságra: az idén is a Rolex fedezi a tetemes költségeket, amelyek elsősorban a rendezésből, a hely biztosításából - nem pedig a fellépti díjakból - adódik.

Az időjárás persze fontos tényező, de a tapasztalatok szerint nem akadály: a kezdetek óta nem egyszer elázott már a koncert. Ilyenkor az emberek a fejükre húzták a jó előre kiosztott esőkabátokat és senki nem mozdult. Elvarázsolta őket a zene és a környezet. Persze az az igazi, ha csillagos az ég és ciripelnek a tücskök és az se baj, ha egy kis madárdal is keveredik a zenével.

A programban Rosssini, Mascagni, Verdi, Leoncavallo, Puccini operák részletei szerepelnek, a már említett balett betéteket a Bécsi Operaház legjobbjai adják elő. Akinek nincs kedve a sokórás helyszíni várakozáshoz, az persze otthon karosszékből is élvezheti a zenét az ORF és a több tucat közvetítési jogot vásárló ország televíziója segít ebben. A látvány még jobb is lehet, hiszen áttekinthető a gyönyörű helyszín, de azért a hangulat a parkban az igazi.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl