A Chamber Orchestra of Europe Kismartonban

Folytatódik az Esterházy Magánalapítvány zenei programja

 
2017. Máj. 11. 13:41

A Chamber Orchestra of Europe Kismartonban

Folytatódik az Esterházy Magánalapítvány zenei programja

2017. május 11., Csütörtök 13:41

Az Anyák napi koncert csak a kezdet volt májusra - alig öt nappal később újabb zenei csemegére várják a közönséget a kismartoni kastély Haydn termébe. Május 19-én este a Chamber Orchestra of Europe lép fel, izgalmas műsorral.

 

A programban szereplő Mozart művet - a zeneszerző egyetlen c-mollban írt zongoraversenyét - lehangoló kromatika és a dúrnál megszokott békülékeny befejezést mellőző dacos ellenállás jellemzi. A zenetörténelemből az is tudott, hogy a végső formáért  szokatlanul hosszan és keményen küzdött a zeneszerző. Míg többi zongoraversenyének kézirata általában tiszta, világos, a kotta ebben az esetben „éppenséggel az egymással viaskodó ötletek és javítások már-már beethoveni léptékű csatatere“ - ahogy egy zenetudós fogalmaz.

Beethoven nagyjából tíz évvel később született C-dúr zongoraversenye viszont ünnepélyes monumentalitással és humoros ötletek sorával tűnik ki, a billentyűk ifjú bonni ördögének igazi virtuóz darabja.

A két darab olyan, mint a nap és az éj, s mindezt kiegészíti még Bartók vonószenekarra írt  Divertimentoja. Hogy a Chamber Orchestra of Europe közben még Janácek-et is játszik, az sokoldalúságát bizonyítja. A program tökéletes a nagyszerű Piotr Anderszewski számára.

 

A műsor:

Május 19. 19.30 Haydn Terem

Wolfgang A. Mozart: 24. (c-moll) zongoraverseny, KV 491

Leoš Janáček: Mládí

Ludwig van Beethoven: 1. (C-dúr) zongoraverseny, op. 15

Vezényel és szólót játszik (zongora): Piotr Anderszewski

Chamber Orchestra of Europe

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl