Rezidens zenekar az Esterházy Kastélyban

Kezdődik a zenei program

 
2017. Ápr. 16. 12:31

Rezidens zenekar az Esterházy Kastélyban

Kezdődik a zenei program

2017. április 16., Vasárnap 12:31

Természetes szövetségnek tűnik, mégis igazi fordulópont az Esterházy-kastély életében, hogy 2017-ben rezidens zenekara lesz - mégpedig a térségben harminc éve közkedvelt Haydn Filharmónia. Valójában ilyen partneri viszony Haydn kora óta nem volt. Más újdonság is van a most kezdődő zenei programokban: Szeptemberben Herbstgold néven új őszi fesztivál várja a közönséget. Előbb azonban a classic.Esterházy rendezvényeire hívjuk fel a figyelmet.

 

Az eredetileg Fischer Ádám által 30 éve alapított Osztrák-Magyar Haydn Zenekar egy évvel ezelőtt vette fel új nevét, s kezdte meg működését a fiatal kora ellenére máris világhírű Nicolas Altstaedt művészeti vezetésével. Rezidens zenekarként első nagysikerű koncertjét ezév januárjában  tartotta - stílszerűen Haydn A teremtés című művével, a Haydn-teremben. A második koncert helyszíne Sopron volt -  s most, áprilistól már az idén harmadik alkalommal megrendezett classic.Esterházy  rendezvényein láthatja-hallhatja a közönség. A koncertsorozat íve a bécsi klasszikát a kismartoni kastélyban megalapozó komponista, Joseph Haydn műveitől kortárs darabok bemutatásáig, napjaink fiatal tehetséges zenészeinek színpadra lépésétől a mesterkurzusokig terjed. A szervezők nem titkolt célja, hogy az egykor  a zenei élet középpontjának számító Esterházy kastély mai programjai is a nemzetközi élvonalhoz tartozzanak.

Az április 22-i első koncerten az Esterházy-kastéllyal szoros kapcsolatot ápoló Marlis Petersen szoprán énekesnő lép színpadra. Májusban Nicolas Altstaedt Mozart és Haydn műveivel anyák napi koncertre hívja a komolyzene kedvelőit, majd a Chamber Orchestra of Europe Piotr Anderszewski zongoraművésszel együtt keresi a Bartók és Janacek, valamint Mozart és Beethoven zenéje között feszülő izgalmas kontrasztokat.

Júniusban első ízben mutatkozik be Kismartonban, és ezzel együtt Európában a kanadai Banff nemzetközi vonósnégyes versenyének  2016-os győztese, a Rolston String Quartet. Ugyanebben a hónapban egy újabb nemzetközi együttműködés is kezdetét veszi: a jövőben a Berlini Filharmonikusok Karajan Akadémiájának végzősei évente egyszer Kismartonban muzsikálnak –  az idén  Ton Koopman irányításával.

Nyáron ismét várják a közönséget a közkedvelt Piknikkoncertek: júliusban Fazil Say török zongoraművész és a Camerata Salzburg érkezik  keleti hangulatú zenékkel, augusztusban pedig Sharon Kam klarinétmuvésznő hozza el George Gershwin zenéjét a világ túlsó oldaláról.

A HERBSTGOLD fesztivált 2017. szeptember 6. és 16. között rendezik meg Kismartonban. A programsorozat klasszikus, jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál, kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva A középpontban egyrészt Haydn és követőinek forradalmi zenei újításai – illetve a francia forradalom és a rákövetkező időszak zenére való kölcsön- és kihatásai –, másrészt a zenét hosszútávon is befolyásoló kortárs előadók és stílusok állnak. A részletes műsorról később tájékoztatjuk olvasóinkat.

Az évet, ahogy már hagyományosan, a karácsonyi gála zárja, az Esterházy Magánalapítvány által támogatott Pannon Ifjúsági Szimfonikus Zenekar és Ferry Janoska közreműködésével.

A legközelebbi koncertek részletes programja:

 

2017. április 22., 19.30 – Haydn Terem

HAYDN, MOZART ÉS BEETHOVEN HANGVERSENYÁRIÁI

Marlis Petersen, szoprán

Vezényel: Marc Minkowski

Haydn Filharmónia

Marlis Peteresen szoprán énekesnő a koncert szólistája már harmadszor vendége a classic.Esterházy koncertsorozatnak. Korunk egyik legkarakteresebb karmesteréhez, Marc Minkowskihoz különösen közel áll Haydn, ez visszaköszön a koncertprogram összeállításában is.

 

Joseph Haydn: Vada adagio, signorina, Hob. XXIVb:12

Wolfgang Amadeus Mozart: Bella mia fiamma, addio, KV 528

Ludwig van Beethoven: Ah, perfido, op. 65

Joseph Haydn: 83., (g-moll) szimfónia (A tyúk), Hob. I:83

Joseph Haydn: 104. (D-dúr) szimfónia (London), Hob. I:104

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2017. május 14., 11.00 – Haydn Terem

ANYÁK NAPI HANGVERSENY

Vezényel és szólót játszik (cselló): Nicolas Altstaedt

Haydn Filharmónia

Ausztriában egy héttel később ünneplik az anyák napját, mint nálunk, ám ennek ellenére még szép meglepetés lehet az édesanyák, nagymamák számára a Haydn-Filharmónia és Nicolas Altstaedt vasárnapi matinékoncertje. Altstaedt a hatvanas években, Csehországban megtalált, C-dúr csellóversenyét szólaltja meg, amit ugyancsak Haydn, 1792-ben bemutatott 97. szimfóniája követ. Csehország és szimfónia, kell-e jobb társaság Mozart Prágai szimfóniájának?

Wolfgang A. Mozart: D-dúr (Prágai) szimfónia, KV 504

Joseph Haydn: 1. (C-dúr) csellóverseny, Hob. VIIb:1

Joseph Haydn: 97. (C-dúr) szimfónia, Hob. I:97

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2017. május 19., 19.30 – Haydn Terem

CHAMBER ORCHESTRA OF EUROPE

Vezényel és szólót játszik (zongora): Piotr Anderszewski

Két zongoraverseny csendül fel a kitűnő zongoraművész előadásában ezen a koncerten. A két darab olyan, mint a nap és az éj: míg Mozart művét lehangoló kromatika, bekülékeny befejezést mellőző dacos ellenállás jellemzi, addig Beethoven darabaj ünnepélyes monumentalitással és humoros ötletek sorával tűnik ki. A nem mindennapi estére Bartók és Janaček darabjai teszik fel a koronát.

Bartók Béla: Divertimento vonószenekarra

Wolfgang Amadeus Mozart: 24. (c-moll) zongoraverseny, KV 491

Leoš Janáček: Mládí

Ludwig van Beethoven: 1. (C-dúr) zongoraverseny, op. 15

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39