Fölényes szociáldemokrata győzelem Bécsben

 
2020. Okt. 11. 20:14

Fölényes szociáldemokrata győzelem Bécsben

2020. október 11., Vasárnap 20:14

Bár a járvány  miatt a szokottnál is több levélszavazat megszámlálására még várni kell, a legfeljebb plusz-mínusz két százaléknyi eltérés aligha változtat az első eredményen. Az SPÖ 41,7 százalékát a második helyre feljött ÖVP (18,7 %) nem veszélyezteti, az eddigi koalíciós partner Zöldek harmadik helye biztosnak látszik (14,6 százalék), s az sem valószínű, hogy a H.C. Strache vezetésével alakult új csapat bejut a törvényhozásba (3,6 százalék).

A legnagyobb vesztes az FPÖ, amely mindössze 7,5 százalékot – az öt évvel ezelőttinél 23 százalékkal kevesebbet – szerzett. Bejött viszont a liberális NEOS számítása: 8,1 százaléka alkalmassá teszi a koalíciós kormányzásra.

Pusztán matematikai alapon a szociáldemokraták – az amúgyis következetesen elutasított FPÖ-n kívül – bármelyik párttal kormányt alakíthatna, a száz fős parlamentben még a NEOS-szal is 55 mandátuma lenne. A következő napok-hetek nagy kérdése: folytatódik-e a vörös-zöld koalíció, avagy partnert vált az SPÖ.

A pártok programjáról előzetes cikkünk itt olvasható. http://www.szervuszausztria.hu/hirek/hir/becsi-valasztas-szocialdemokrata-gyozelem-varhato

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl