Strache ismét a ringben?

 
2020. Ápr. 6. 10:49

Strache ismét a ringben?

2020. április 6., Hétfő 10:49

Egy teljesen új párttal akar a volt FPÖ vezér ismét a politika színpadára lépni, miközben történelmi nagyságú korrupciós vádakkal kell szembesülnie a bíróság előtt. Heinz-Christian Strache, aki az Ibiza-videók néven elhíresült felvételek nyilvánosságra kerülése után kénytelen volt s lemondani a rasszista, szélsőjobboldali pártjában betöltött tisztségéről, most újra vissza akar térni. Ilyen híresztelések már korábban is napvilágot láttak, a legújabb fejleményekről Horváth Tamás számol be.

Új színekben akarja kihívni az jelenlegi bécsi polgármestert, Michael Ludwigot az önkormányzati választáson Heinz-Christian Strache. Az 50 éves politikus hamvazószerdán mutatta be a Szövetség Ausztriáért (DAÖ) nevezetű politikai közösséget. Januárban pedig azt is újságolta, hogy ő bizony a korrupciós vádak ellenére még a fővárost is képes lenne elvezetni.

A másik három volt FPÖ-s képviselővel alapított pártja a politikai paletta jobb oldalára tehető, annak is a legszélére. A közösség nyíltan vállalja, hogy az FPÖ szavazóit szeretné megnyerni. Strache heteken belül bemutatják az új párt részletes programját.

Másodszor szakadt ketté az FPÖ

Thomas Hofer, politikai tanácsadó szerint az új párt kifejezetten veszélyes lehet a Szabadságpártra nézve, hiszen Strache még a botránya ellenére is mérhető népszerűségnek örvend.

Az FPÖ történetében nem ez az első szakadás, ugyanis 2005-ben a volt pártvezér, Jörg Haider lépett ki és hozta létre az azóta már megszűnt BZÖ-t (Szövetség Ausztria Jövőjéért), amely fennállásáig egyértelműen az FPÖ alternatíváját kínálta a választóknak.  

Strache esélyei nem elhanyagolhatóak. Visszatérése az országgyűlési választáson – véli az elemző - abszolút lehetséges, viszont a bécsi polgármesteri szék megszerzéséhez nem sok reményt fűzhet.

A tavaly májusban az úgynevezett Ibiza-botrányt kirobbantó felvétel  fény derített arra, hogy Strache a 2017-es választás előtt a kampányának támogatásáért cserében nagyon komoly állami megrendeléseket akart adni egy állítólagos orosz oligarchának.

Az EU kampányban természetesen a politikai ellenfelek felhasználták ellene a korrupciós botrányt. Az ezt követő bukásért a párt –jogosan- Straché-t okolta. Az FPÖ azzal is támadta a politikust, hogy a pártpénzt saját zsebbe tette. Az állami ügyészség megkezdte a nyomozást az ügyben. Strache váltig állítja, hogy ez utóbbi vádaskodásból egy szó sem igaz.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl