A bécsi fiatalok között egyre népszerűbb az SPÖ

Megvan a végeredmény

 
2020. Okt. 15. 15:47

A bécsi fiatalok között egyre népszerűbb az SPÖ

Megvan a végeredmény

2020. október 15., Csütörtök 15:47

Csekély, de nem lényeges változást hozott a levélszavazatok kiértékelése: a Néppárt (ÖVP) megugrotta a 20 százalékos szintet, az első helyezett SPÖ szavazatainak arányszáma alig változott (41,62 %).  A Zöldek tovább javítottak, a 14,8 százalék az eddigi legjobb bécsi eredményük. Az FPÖ és a NEOS néhány tizeddel visszaesett. Hátra van a koalíció megalakítása, és a tanulságok levonása, amin a szakemberek teljes kapacitással dolgoznak.

Bécs huszonhárom kerületéből alig kettőben, a „legpolgáribb” belvárosban (I. kerület) és a XIII. -ban (Hietzing) sikerült a Néppártnak az élre kerülnie. Ami a kerületi előjáróságokat illeti, ez a térkép kicsit színesebb: 17 kerületben szociáldemokrata, 3 kerületben néppárti (türkiz) és három kerületben zöld várospolitikus kerülhet a helyi vezetés élére. (Ez az a választás, amelyen a bécsi lakcímmel rendelkező EU-állampolgárok is részt vehettek). Az eredmény tulajdonképpen csak annyiban jelent igazi változást, hogy az SPÖ visszahódította az öt évvel ezelőtti szabadságpárti (kék) kerületek választóinak többségét, azokat, akiket az FPÖ populista jelszavaival, az egyszerű emberek támogatásának ígéretével csábított el.

Az elemzések egyik legérdekesebb vonatkozása, hogy – bár minél idősebb egy választó, annál inkább a két „nagypártra”, az SPÖ-re vagy az ÖVP-re szavaz – lényeges a változás a fiatalok körében. Új jelenség, hogy a 16 -29 év közötti korosztály 34 százaléka a szociáldemokratákra voksolt. A második hely már nem meglepő – a Zöldeket 27 százalékuk választotta. A NEOS következik tíz százalékkal, a Néppárt mindössze hét százalékuk számára vonzó, az FPÖ pedig a 30 éven aluliak alig öt százalékától kapott szavazatot – miközben 2015-ben ez az arány még 30 százalék volt. (Ez a tendencia egyébként egyáltalán nem jellemző országos viszonylatban – de hát Bécs más, mint a többi tartomány, vagy város).

A felmérésekből kiderül, hogy a vezető témák között is első helyen szerepelt a járvány kezelésének ügye, de fontos helyet kapott a munkahelyteremtés, az egészségügy és az oktatás – és a jelek szerint a választók többsége elégedett azzal, ahogyan az eddigi vörös-zöld városvezetés a fontos problémákat kezeli.

A következő hetek nagy kérdése, vajon változtat-e az SPÖ a győztes csapaton, vagyis megtartja-e koalíciós partnerének a Zöldeket, a vagy inkább vált. Megteheti: válogathat a leendő partnerek között.  

Előző cikkünk a témában itt:http://szervuszausztria.hu/hirek/hir/folenyes-szocialdemokrata-gyozelem-becsben 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl