Húzós kormányalakítási tárgyalások kezdődnek

Strache visszavonul a politikától

 
2019. Okt. 1. 15:20

Húzós kormányalakítási tárgyalások kezdődnek

Strache visszavonul a politikától

2019. október 1., Kedd 15:20

A menetrend a megszokott: az államfő magához kéreti a parlamentbe bejutott valamennyi párt vezetőjét, és minden bizonnyal a legtöbb szavazatot szerzett párt (Néppárt) élén álló politikust (Sebastian Kurzot) megbízza a kormányalakítással. Utóbbi mérlegeli a koalíció alakításának lehetőségeit, tárgyal, szondáz - miközben sokasodnak az elemzések, értékelések, terjednek a pletykák és szóbeszédek. Ugyanakkor a vesztesek közül sokan levonják a következtetéseket, és lelkiismereti okokból - vagy, mert elegük van a politikából - benyújtják a lemondásukat.

Utóbbi események közül a legnagyobb figyelmet kétségkívül Heinz-Christian Strache bejelentése váltotta ki, még akkor is, ha az FPÖ immár bukott exvezére csak megelőzte a pártvezetőség hasonló értelmű döntését. Vagyis maga határozta el  párttagságának felfüggesztését és minden politikai tevékenység beszüntetését.  Az Ibiza videó,  amely a kormány lemondásához is vezetett, Strache pozíciójába került ugyan, de a teljes vereséget  csak a pénzügyi visszaélések miatt néhány napja megkezdett nyomozás, illetve - kicsit ennek a következményeként - az FPÖ súlyos veresége (16,2 százalék), a tíz százalékos visszaesés  idézte elő.

Forrás: Vienna.at

A másik nagy vesztes, az SPÖ (21 százalékos rekord gyenge eredmény) részéről eddig az országos ügyvezető mondott le tisztségéről - de nem kizárt, hogy a sor folytatódik.

Eközben egyáltalán nem jósolható meg, kivel alakít kormányt a nagy győztes, Sebastian Kurz kancellár, akinek Néppártja minden előrejelzésnél többet, 37, 5 százalékot kapott, még a jó eredménnyel sincs könnyű helyzetben. Az Ausztriában évtizedekig oly népszerű úgynevezett nagykoalíció (ÖVP/SPÖ) szóba sem jöhet, hiszen az utolsó két ilyen összetételű kormány csúfosan megbukott. Ugyanez a helyzet a Szabadságpárttal, még ha senki nem hiheti, hogy az FPÖ-t temetni kellene.

Maradnak az elképesztően jól teljesítő Zöldek, akikkel számszerűleg (13,8 százalék). ha szűkösen is, de kijönne a többség. Az azonban nem mondható, hogy a két párt között ne lennének vitás kérdések, és a Zöldek élén álló Werner Kogler már a választási eredmény kihirdetésekor jelezte, hogy nem adják magukat olcsón. A legszívesebben még a Neos alakítana kormányt, az ő kevesebb, mint nyolc százaléka azonban ehhez nem elég.

Werner Kogler, Credit: tt.com, Hocchuth, Apa

A Zöldek eredménye imponáló: alig két évvel ezelőtt a párt gyakorlatilag szétesett. 

Kogler ügyes stratégiája mellett a szerencse is kedvezett: a harmatgyenge vezetésű SPÖ hívei közül a Szabadságpárt vállalhatatlansága miatt inkább hozzájuk pártoltak át a szavazók, másrészt hirtelen nagyon aktuális lett a fő témájuk, a környezetvédelem. Emiatt is nyilatkozott Kogler úgy, hogy a Zöldek számára nem létkérdés a kormányba kerülés: harcukat a klímavédelem érdekében a képviselői padsorokból is képesek eredményesen vívni. Ez már csak azért is igaz, mert Ausztria lakossága környezettudatos, nincs olyan politikai párt, amely a veszélyeket kicsinyítené és legalábbis szóban ne támogatná a hatékony intézkedéseket.

A Zöldek programjában azonban nem csak a környezetvédelem hangsúlyos, és egyes régi vágású ÖVP- funkcionáriusok máris figyelmeztették Kurz kancellárt, nehogy túl baloldali koncepciót tegyen magáévá.

Nagyon hamar tehát nem lehet új kormányra számítani, annál érdekesebbek lesznek a koalíciós tárgyalások.

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl