Az osztrák példát érdemes követni

Harmincöt és fél millió euró a gyermekszegénység leküzdésére

 
2020. Ápr. 10. 11:20

Az osztrák példát érdemes követni

Harmincöt és fél millió euró a gyermekszegénység leküzdésére

2020. április 10., Péntek 11:20

Az osztrák kormány újabb intézkedéscsomagot jelentett be a koronavírus járvány okozta gondok enyhítésére. A célcsoport most a gyermekes családok, a nagyvonalú segítséggel pedig a kabinet azt szeretné elérni, hogy az egészségügyi válságból ne legyen szociális válság.

A miniszterek útban a sajtóértekezletre. fotó: APA/HERBERT PFARRHOF

A harmincmillió eurós családtámogatási alapból azok a gyermekeket nevelő családok kapnak, amelyeknek a koronavírus járvány jelentős jövedelem kiesést okozott. Ha az egyik szülő elvesztette az állását, avagy rövidített munkaidőben kénytelen csökkentett bérért dolgozni, illetve az egyik szülő önálló vállalkozóként szenved károkat, három hónapon át vissza nem térítendő támogatásban részesül, mégpedig a vesztesége arányában. A példa szerint, ha egy kétgyermekes család korábbi nettó havi jövedelme 3 000 euró volt és az egyik szülő munkanélkülivé vált, havi 780 euró a kormány által juttatott összeg. Megjegyzendő, hogy családtámogatási alap eddig is létezett, az új, kifejezetten a koronavírus járvány miatt létesített alap ezt egészíti ki. A már meglévőből eddig 300 család egyenként átlag 1800 eurót kapott. A kérelmeket az Ausztriában letelepedett családok a munka- család- és ifjúságügyi minisztérium honlapján található kérdőíven nyújthatják be, április 15-től, https://www.bmafj.gv.at/, és itt olvashatók a további részletek is.

Kölcsön számítógépek

A másik, öt és fél millió eurós alap az oktatás céljait szolgálja. A felmérések szerint a hat és 14 év közötti iskolások 12 százaléka online nem elérhető, így ők nem tudnak a távoktatásban részt venni. Heinz Faβmann a tárca (oktatási, tudományügyi és kutatási minisztérium) vezetője az okok között a családok technikai felkészületlenségét is megnevezte, úgy is, mint amin lehet segíteni. Ez a célja annak az intézkedésnek, amelynek értelmében a minisztérium 12 ezer laptopot kölcsönöz a szövetségi irányítás alatt álló iskoláknak, amelyek azután szétosztják a rászoruló diákok között.

További tizenkétmillió eurót szán a minisztérium arra, hogy a kényszerűségből elmaradó iskolai kirándulások lemondásának sztornó díját megtérítsék az iskoláknak. Ezzel együtt azt is jelezték, hogy az idei iskolaévben nem engedélyezik a megszokott tavaszi kirándulásokat, külföldi diákcsere látogatásokat. Mivel azonban ezeket az iskolák jó előre lekötötték és előleggel, vagy akár a teljes díjjal biztosították, a járvány miatt nem érheti veszteség az oktatási intézményeket, illetve a befizető szülőket.

A most bejelentett kifejezetten a családokat segítő program nem az első hasonló intézkedés, születtek már rendelkezések a lakhatás biztosítására, és a  munkavállalók, illetve a legjobban sújtott ágazatokbeli cégek védelmére. (A szervuszausztria.hu már korábbi cikkei itt érhetők el: https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/ne-hagyja-magat-kirugni  https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/szigor-es-a-kozvelemeny-oszinte-tajekoztatasa).  

Eközben húsvét után számos könnyítésre számíthatnak az osztrákok. Kisebb boltok- építőanyag- vas-és faáru kereskedések, kertészetek- már kinyithatnak, igaz, belépni csak maszkban szabad, gyermekeknek hat éves kortól, ahogyan a tömegközlekedési eszközökön is érvényes a maszk viselésének kötelezettsége. És egy-egy vásárlónak 20 négyzetméter mozgásterületet kell biztosítani, ha a bolt ennél kisebb. akkor csak egy vásárló lehet benn egy időben.  Burgenlandban a tóparti strandok látogatási tilalma megszűnik,  Salzburgban ugyanakkor továbbra is zárva maradnak a játszóterek. A rendelkezések tartományonként, területenként, városonként igen eltérő, érdemes pontosan tanulmányozni, mert szigorú az ellenőrzés.  A határokon is marad az egészségügyi ellenőrzés, és a 14 napos karantén elrendelésének veszélye mindenképpen fennáll.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl