Vasárnap választ Ausztria

 
2019. Szept. 26. 15:28

Vasárnap választ Ausztria

2019. szeptember 26., Csütörtök 15:28

Alig két nappal az előrehozott parlamenti választások előtt nem kétséges, ki, illetve melyik párt lesz a befutó. A második helyre azonban már nem lenne érdemes fogadásokat kötni, mint ahogy az sem igen jósolható meg, hogyan fog összeállni az új kormánykoalíció.

Tévévita valamennyi páűrt képviselőjével - screenshot 

A feketéből egy ideje már türkiszre váltott Osztrák Néppárt, élén Sebastian Kurz ex kancellárral biztosan vezet minden felmérés szerint, és 33 százalék körüli szavazataránnyal minden bizonnyal megtartja első helyét. Az SPÖ és az FPÖ között azonban szoros lehet a verseny: a közvélemény kutatások az előbbinek 22-23, utóbbinak 21 százalék közüli eredményt jósolnak - de hogy a legutóbbi napok botrányai hogyan befolyásolják a szabadságpárti szavazókat, és egyáltalán hatnak-e rájuk, azt nemigen lehet megjósolni. Az ugyanis máris tudott, hogy az FPÖ táborát nemigen rendítette meg az úgynevezett Ibiza-videó, amely pedig bebizonyította: a szabadságpárti vezetőknek minden eszköz megfelel a hatalom megszerzésére.

A sok politikust, üzletembert kínos helyzetbe hozó leleplezés után Heinz-Christian Strache ugyan lemondásra kényszerült, Sebastian Kurz pedig felettébb bölcsen az előremenekülés - az új választások - mellett döntött, de ez nem jelenti azt, hogy az erőviszonyok alapjaiban megváltoztak volna. A Zöldek és a Neos egyre több szavazót visz el egyrészt az SPÖ-ből, másrészt azok közül, akik a szociáldemokratákban csalódva fordultak a Szabadságpárt felé, de ez még nem jelenti, hogy kormányképesek - vagy, hogy meg tudnának állapodni egy feltehetően győztes Néppárttal. (Az előrejelzések szerint a Zöldek 11-13, a Neos 8 százalékot szerezhet, más párt pedig nem lesz képes megugrani a bekerülési küszöböt).

Az FPÖ legújabb botránya a már amúgyis a háttérbe szorult Strachét érinti. Pénzügyi mesterkedéseinek sorozatára derült fény, arra, hogy tisztes fizetés (bruttó 22 ezer euró) ellenére privát költségeinek jó részét is pártkasszából fedezte. Üzelmeire azután derült fény, hogy a rendőrség házkutatást tartott egyik legbizalmasabb munkatárásánál és ott valóságos számlagyárat talált. Az már csak hab a tortán, hogy az illető, aki korábban némi mosolyszünet után a lebuktatás fenyegetésével zsarolt ki magának Strachétól jól fizetett állást, most megbilincselve volt kénytelen követni a rendőröket. A zsarolás akkor is büntetendő, ha az illető fontos információkat nyújt a hatóságnak.

A botrány nem jött jól az immár Norbert Hofer vezette FPÖ-nek: nehéz elképzelni ezek után, hogy Kurz majdan ismét koalíciós partneri ajánlatot tesz nekik.

Az átmeneti időben, május óta egyébként a nem hivatásos politikusokból összeállított szakértői kormány szorgosan dolgozott, Ausztriában korántsem állt meg az élet. 

Még fontos törvények is születtek - például a teljes dohányzási tilalomról, vagy arról, hogy a náci időkben hazájukat kényszerűségből elhagyó egykori polgártársaknak illetve azok leszármazottaiknak visszaadják az akkor megvont állampolgárságot. Vagyis Ausztria egészen jól elvolt hivatásos kormány nélkül.

A választási kampány a megszokott mederben csörgedezett: bár olcsó krumplit egyetlen párt sem osztott, és semmiféle más mézesmadzag, utalvány, vagy efféle nem jutott senkinek, sárdobálás azért akadt. A pártok vezetői párosával és nagy körben a tévé nyilvánossága előtt előadták nézeteiket, saját nagyszerűségüket domborították ki (igaz, engedték a közvéleménynek, hogy a látottak-hallottak alapján maga ítéljen) és ha óvatosan is, de ígérgettek. Megtehetik, az osztrák gazdaság jól teljesít. Hogy kinek lesz módjában az ígéreteket, vagy azoknak legalább egy részét beváltani, az vasárnap eldől.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl