Már biztos a Néppárti-Zöldek kormány

Hivatali eskü január 7-én

 
2019. Dec. 31. 11:42

Már biztos a Néppárti-Zöldek kormány

Hivatali eskü január 7-én

2019. december 31., Kedd 11:42

A nem éppen rövid kormányalakítási tárgyalások az óév utolsó napjaiban sikeresen lezárultak, és a 2020-as év igazi újdonsággal indulhat - országos viszonylatban ez az első néppárti-zöldek koalíció. A kormány összetételéről sem kell sokáig találgatni, a névsor lényegében már kialakult - igaz, Ausztriában a télvégi ünnepek után inkább csak Vízkereszt után tér vissza hétköznapi élet. Annyi már bizonyos, hogy az egyes területek szakértői kerülnek a tárcák élére, ráadásul a férfi illetve női miniszterek aránya 50-50 százalék.

A tárgyaló teamek - fotó:APA/HANS PUNZ)

A Zöldek január első napjaiban még vezető testületeik elé terjesztik a most tető alá hozott megállapodást - Sebastian Kurznak nincs szüksége pártja jóváhagyására, ő a teljes döntési jogot már 2017-ben kivívta magának, miután a látszólag végelgyengülésben szenvedő Néppárt vezetését csak bizonyos feltételekkel vállalta el.  Megfigyelők úgy vélik, a Zöldek vezető testületeinek beleegyezése nem kérdéses, és a kormány január 7-én leteheti az esküt a (mellesleg szintén a Zöldek közül a legmagasabb posztra eljutott) köztársasági elnök előtt.

Bár országos viszonylatban ilyen összetételű koalíció még nem kormányzott, tartományi szinten van rá példa, hogy ez a két felfogásában egymástól meglehetősen távol álló párt képes megfelelő kompromisszumokkal eredményt elérni. Legutóbb november elején Vorarlbergben tette le az esküt a választásokon elért eredmények alapján a türkiz-zöld helyi kormány - ráadásul ez már ismétlés: 2014 óta kormányoznak együtt ebben a kicsiny nyugati tartományban. A Zöldek immár rendelkeznek tapasztalattal, hiszen a kilenc tartomány közül hat kormányában jelen vannak - még ha nem isfeltétlenül a Néppárttal: Bécsben például a Szociáldemokratákkal alakítanak koalíciót.

A Néppártot ismét győzelemre vezető Sebastian Kurz természetesen a legfontosabb tárcákat sikeresen megőrizte pártja számára, igaz, személyi változások szinte mindenütt. A kilenc néppárti vezetésű minisztérium között lesz egy újonnan alapított is: az integrációs, amelynek élére egy 35 éves hölgypolitikus kerül. Sebastian Kurz maga is e téma révén robbant be - mindössze 27 évesen - a nagypolitikába: annak idején a belügyminisztérium integrációs ügyekkel megbízott államtitkáraként újszerű megközelítéssel és módszerekkel hívta fel magára a figyelmet. Néppárti politikus vezeti majd többek között a külügy-, a pénzügy-, a belügy-, a gazdasági-, az oktatási- és a mezőgazdasági minisztériumot. míg a Zöldek az igazságügyi, az egészségügyi és a szociális tárca mellett értelemszerűen a környezeti minisztériumot is megkapják. A posztok elosztásánál ügyeltek a gender szempontokra: fele-fele arányban lesznek férfi illetve női miniszterek. A kiszivárgott hírek szerint minden minisztérium élére az érintett terület tapasztalt szakértői kerülnek - velük és magukkal az egyes posztokkal honlapunk az új kormány hivatalba lépése után foglalkozik.

 

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl