A maszk velünk marad, de meddig?

Nyitás – félig vagy háromnegyedig

 
2021. Máj. 28. 09:01

A maszk velünk marad, de meddig?

Nyitás – félig vagy háromnegyedig

2021. május 28., Péntek 09:01

Az osztrák egészségügyi miniszter óvatosságra inti a kancellárt, aki mihamarabb letenné a maszkot. Dr.Wolfgang Mückstein szerint a belső terekben az év végéig hordani kellene mindenkinek az FFP2-t. Az alig néhány hete kinevezett miniszter hamar összetűzésbe került a főnökével- írja Horváth Tamás bécsi tudósításában.

Föl, vagy le? Kurz kancellár dilemmája  (screenshot)

Az osztrák kormány június 17-től további lazításokat tervez a korona vírussal kapcsolatos szabályos terén. Ebben a csomagban természetesen a maszkhasználatra vonatkozó intézkedések módosításai is benne vannak. Miről is van pontosan szó?

- Szabadtéren megszűnik a kötelező maszkhasználat;

- Beltéren nem kell FFP2, elég egy sima sebészeti maszk;

- Két méter távolság helyett elég lesz egy;

- A vendéglátósok tovább nyitva tarthatnak (jelenleg 22-kor zárni kell);

- Nagyobb csoportok is ülhetnek majd egy asztalhoz. A jelenlegi 4 felnőtt plusz gyerekek létszám 8 felnőtt plusz gyerekekre bővül;

„A maszkot beltéren tovább kell hordanunk, mint ahogy gondoltuk volna. Sajnos egész nyáron érvényben kell maradnia az erre vonatkozó szabályozásnak, de még a télen is.” - nyilatkozta az egészségügyi miniszter a Kleine Zeitungnak.

Egyúttal óvatosságra intette a többi törvényalkotót: nem szabad kapkodással kockáztatni az eddigi eredményeket. A szigor enyhítése a csökkenő számok és kedvező adatok következménye legyen, ne a túlzott lelkesedésé.

Tény, hogy az osztrák lakosságnak a fele sem kapta még meg az első oltást.  A szakértők más mérföldkőhöz kötik a teljes védelmet vírussal szemben.  Ha az emberek minimum 70%-a megkapta a második oltást és azóta már eltelt két hét, akkor lehet beszélni teljes védettségről, addig nem.

A koalíción viszont hatalmas a nyomás, hiszen szinte folyamatosak a tüntetések és nyilván minden szabály visszatartatja valamelyest a fogyasztási kedvet, a munkaerő piaci helyzetről nem is beszélve. Ez pedig mind pénz, pénz és pénz.

Elizabeth Köstinger, a turizmusért felelős minisztérium vezetője határozottan kiáll a korlátozások lépésről-lépésre történő feloldása mellett. „A végtelenségig nem írhatjuk elő felnőtt embereknek, hogy hányan ülhetnek egy asztalhoz, pláne, ha be vannak oltva.”- állítja a miniszter asszony.

A kancellár a múlt pénteki, tiroli látogatása alkalmával lebegtette meg, hogy hamarosan újabb lépést tehetünk a már ezerszer elhangzott „rendes kerékvágás” felé. Akkor és ott helyezte kilátásba a vendéglátóipari egységek nyitva tartásának meghosszabbítását és a távolságtartás előírásainak enyhítését.

A kérdés csak az, vajon tényleg ilyen jó-e a helyzet vagy ez újabb életekbe fog-e kerülni?

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl