Váltás az egészségügyi minisztérium élén

Ausztriában nem lesz kötelező az oltás

 
2021. Máj. 10. 11:30

Váltás az egészségügyi minisztérium élén

Ausztriában nem lesz kötelező az oltás

2021. május 10., Hétfő 11:30

Ő is a járvány áldozata – ha másképpen is: egész Ausztriát megdöbbentette, amikor Rudolf Anschober szociális- és egészségügyi miniszter április közepén bejelentette lemondását. A háttérben a politikus egészségügyi gondjai álltak, amelyeket viszont a pandémia miatti megfeszített munkatempó és nagyfokú stressz okozott. Horváth Tamás írása.

Tizennégy hónap szabadnap nélkül

–Az elmúlt évtizedek legnagyobb egészségügyi krízisét éljük, amihez egy százszázalékos állapotban lévő miniszterre van szükség. Ez pedig nem én vagyok - 

jelentette be keserűen április 13.-án a 60 éves zöldpárti politikus, aki az előző hónapban keringés-összeomlással került kórházba.

A járvány az amúgy is feszített munkatempónál is többet követelt az ex-miniszertől, és ez már sok lett. A stresszhez kétségkívül a vakcina beszerzésének felelőssége is hozzájárult. Ha e tekintetben érte is kritika a minisztert, tény, hogy a tesztelést csapatával mintaszerűen megszervezte: az osztrákok számára a teszt – legyen az PCR avagy antigén-teszt – szinte mindennapos. A teszt-helyek  mindenki számára elérhetőek, sőt, egészségügyi kártyára a patikákban, a drogériákban ingyen teszt-csomagot  kapnak.

–Túlhajtottam magam és kiégtem. Egy szép kihívást fogadtam el 15 hónappal ezelőtt. Most azonban úgy érzem, mintha legalább 15 év telt volna el, nem 15 hónap – osztotta meg az újságírókkal érzéseit a politikus, aki komoly vérnyomásproblémákkal küszködik.   Anschober gyakorlatilag egyetlen szabadnap nélkül végigdolgozott14 hónapot. Úgy tűnik, világjárvány idején gyorsabban fogynak az egészségügyi miniszterek (már ahol van ilyen pozíció).

Hogyan tovább Anschober?

Az extrém munkatempó miatt a türkiz-zöld koalíció újabb kormánytagot veszített. Regnálásuk óta már a harmadikat. Az első 129 nap után lemondott Ulrike Lunacek államtitkár, szintén a Zöldek politikusa, majd őt követte a plágiumbotrányba keveredett néppárti Christine Aschbacher foglalkoztatásügyi miniszter.  A visszavonult egészségügyi miniszternek egyelőre nincsenek konkrét tervei a jövőre nézve, első feladata egészségének helyreállítása. Régi álma egy politikai nagyregény megírása: elképzelhetőnek tarja, hogy ha felépült, nyugodt körülmények között belevágjon és megvalósítsa ezt a régi álmot.

Foto: Ärztekammer / Stefan Seeli

Ki fogja bírni ezt a tempót?

Remélhetőleg Dr. Wolgang Mückstein. A néhány nappal Anschober bejelentése után kinevezett miniszternek egy előnye mindenképp van: az életkora. Hatvan éves elődjével szemben ő még csak 47. Ráadásul lehetünk optimisták, és gondolhatjuk, hogy a nehezén túl vagyunk – talán már a járvány vége felé járunk.  

Mückstein nem új a politikában: miután a Bécsi Egyetemen 2002-ben megszerezte

orvosi diplomáját, gyógyító munkája mellett tizenkét évig az Orvosi Kamaránál töltött

be vezető pozíciót. 2019-ben pedig a Zöldek részéről részt vett a második Kurz-

kormány programjának kidolgozásában.

Egy biztos, kötelező oltást az új miniszter sem tervez, ezt már a hivatalba lépésének első pár napján egyértelművé tette. Ez a kijelentés akár evidenciának is tűnhet.

A kérdés már csak az, hogy fogják beoltani, a lakosságnak azt a felét, akik ezt egyáltalán nem szeretnék?

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl