Fidesz: Botrány az európai kereszténydemokratáknál

2021. március 6., Szombat 09:52
szervuszausztria_wz.jpg

Már évek óta ferdén lógott a házi áldás, s most bekövetkezett a szakítás: az Orbán Viktor vezette magyar kormánypárt, a Fidesz és az Európai Néppárt végérvényesen külön úton megy tovább. A következmények messze hatóak lehetnek – írja Andreas Lieb a Wiener Zeitung külpolitikai rovatában megjelent cikkében.   

 


A sajtószabadság likvidátorai

2021. február 18., Csütörtök 09:42
szervuszausztria_stand.jpg

Magyarországon nincs már egyetlen jelentős példányszámú, szabad újság és - az RTL kivételével-  egyetlen ténylegesen független TV és rádióadó sem – írja Paul lendvai a Der Standard című bécsi napilapban.

 


A Demeter-cikk és a Szájer-botrány az osztrák sajtóban

2020. december 2., Szerda 19:44
szervuszausztria_Zeitungen_Bild.jpg

Bécsi lapok is foglalkoznak a két legújabb magyar vonatkozású botránnyal. Az alábbiakban szószerinti fordításban közöljük a Der Standard és a Die Presse cikkét. 


Orbán a Soros-kommentár után: “Úgy látszik, Brüsszel már elesett”

2020. november 26., Csütörtök 22:25
szervuszausztria_pres.jpg

Miután Soros György befektető felszólította az EU-tagállamokat, hogy akadályozó politikájuk miatt utasítsák rendre Magyarországot és Lengyelországot, Orbán Viktor is kifejtette elméletét Sorosról. A Die Presse szerkesztőségi cikkben tájékoztat a fejleményekről.


Nincs eszköz Orbán ellen

2020. október 5., Hétfő 10:49
szervuszausztria_stand.jpg

Hogyan jár el egy klub azokkal a tagokkal szemben, akik nem tartják be az alapvető szabályokat, de sem megbüntetni, sem kizárni nem lehet őket, mert azt maguknak a bűnösöknek is meg kellene szavazniuk? Egyetlen egyesület sem fogadna el ilyen működési szabályzatot. Az Európai Unió valamikor elkövette ezt a hibát - és most tehetetlenül szembesül azzal a ténnyel, hogy Lengyelország és Magyarország szisztematikusan aláássa azokat a demokratikus alapelveket, amelyek az európai integráció alapját képezik – írja Eric Frey a Der Standard című bécsi napilapban.

 


A bécsi szelet és a frankfurti virsli veszélyezteti a magyar kultúrát

2020. szeptember 30., Szerda 19:42
szervuszausztria_120315_1417_infoscreen.jpg

A hivatalos politikai elvárás ellenére a magyarok nem tudnak ellenállni a nyugati csábításnak, és szívesen esznek bécsi szeletet (igaz, sertés húsból) és frankfurti virslit (mustár nélkül). A magyarosítás már nagyon régen megkezdődött, még mielőtt a 69 éves bejárónőnk Paula Müllerként megszületett volna. Most Sipos Ibolyának hívják. Magyarországon a Mickey Mouse-t is Miki Egérnek nevezik. Ha mindez még csak groteszknek is tűnhet, a gazdasági életben és a bankszektorban ez már komolyabb –írja a Wiener Zeitung vendégkommentár rovatában, Karl Schultes történész, politológus, Magyarországon működő osztrák vállalkozó.

 


Orbán pávatánca

2020. június 25., Csütörtök 08:21
szervuszausztria_logo,vagva.jpg

Orbán Viktor uralkodási technikája mindmáig változatlan és mindig sikeres volt – írja a Der Standardban megjelent kommentárjában Paul Lendvai


Koronavírus-felhatalmazási törvény

2020. május 28., Csütörtök 14:44
szervuszausztria_wz.jpg

Magyarországon véget vetnek a parlament önkorlátozásának. A kormány júniusban meg akarja szüntetni a “veszélyhelyzetet”. A “parlamenti rend helyreállítása” önmagában ugyanis még nem jelenti a visszatérést a “ magyar normalitáshoz”. A veszélyhelyzet továbbra is fennáll. Ennek megszüntetésére csak a kormánynak van felhatalmazása. Egyedül az ő mérlegelésétől függ, hogy meddig tart a veszélyhelyzet. Sem határidő nincs, sem alkotmányjogi eljárás, amellyel Orbán miniszterelnököt és a kormányát rá lehetne kényszeríteni a veszélyhelyzet befejezésére - akkor sem, ha már véget ért a koronavírus járvány – írja kommentárjában Alexander Dworzak a Wiener Zeitung hasábjain.


Orbán rugalmas hatalmi játszmája

2020. május 19., Kedd 10:09
szervuszausztria_stand.jpg

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök nem rendeletek útján rombolta le a demokráciát, hanem a parlamenti szavazásokkal — írja a Der Standardban megjelent kommentárjában Gregor Mayer.


Az EU-n belüli hatalmi struktúra átka

2020. április 7., Kedd 09:15
szervuszausztria_wz.jpg

A magyar szükségállapot törvényre adott bizonytalan reakciók megmutatják, hogy amíg egy tagállamot nem szigetelnek el ugyanúgy, mint Ausztriát 2000-ben, addig az azt tesz az EU-ban, amit csak akar – írja Alexander Dworzak és Martyna Czarnowska. a Wiener Zeitungban megjelent cikkében.


Orbán megszünteti a parlamentet

2020. április 1., Szerda 18:00
szervuszausztria_vagvapresse.jpg

Orbán Viktor miniszterelnök mostantól rendeletekkel kormányozhat - mindaddig, amíg úgy nem dönt, hogy arra már nincs szükség – írja budapesti tudósításában Boris Kálnoky.


“Ez nem egy dél-amerikai diktatúra”

2020. március 25., Szerda 17:12
szervuszausztria_pres.jpg

Orbán Viktor felfogása szerint a korrekt válasz a koronavírus-válságra a demokrácia hosszabb ideig tartó szüneteltetése. Hétfőn a parlament a szükségállapotról szóló törvény (Magyarországon “veszélyhelyzetről szóló törvény”) további meghosszabbításáról akart dönteni.  Ebben szó sincs időbeli korlátozásról – írja budapesti tudósításában Boris Kálnoky.


A manipuláció megkoronázása

2019. december 15., Vasárnap 17:16
szervuszausztria_120315_1417_infoscreen.jpg

Magyarországon a kormány gyorsított eljárásban biztosít magának fokozott ellenőrzést a kulturális élet felett-  írja Kathrin Lauer, a Wiener Zeitung budapesti tudósítója.


Magyar segítség Törökországnak: Orbán tévúton

2019. november 10., Vasárnap 13:47
szervuszausztria_stand.jpg

A jobboldali, populista Orbán Viktor szívesen működik együtt autokratákkal és despotákkal. Csak a múlt héten látogatta meg őt a Kreml ura, Vlagyimir Putyin. A múlt hónapban Bakuban a türk népek államfőivel, köztük Kazahsztán,Türkmenisztán és Azerbajdzsán egyeduralkodóival ült egy kerekasztalnál. A fenti illusztris körből csütörtökön a budai várban levő egykori karmelita kolostorban, viszonylag új hivatali rezidenciáján köszöntötte a török államfőt, Tayyip Erdogant - írja kommentárjában Gregor Mayer.


Kényes oligarcha-projekt a Fertő-tónál

2019. szeptember 6., Péntek 08:40
szervuszausztria_grafcím.jpg

A magyar oldalon, Fertőrákoson mindenki a fejét rázza egy óriási építkezési projekt miatt, amelyet budapesti hatalmasságok akarnak megvalósítani. Gregor Mayer, a Der Standard magyarországi tudósítója részletes, térképpel illusztrált riportban számol be  a természetet nem kímélő tervről.


Hogyan rabolja el az Orbán-rendszer Magyarországtól a jövőjét?

2019. június 15., Szombat 19:13
szervuszausztria_pres.jpg

30 évvel ezelőtt Budapesten egy fiatalember zajos tetszést keltett gyújtóhatású beszédével. Még ma is ezt teszi - sajnos - írja Béla Rásky a Die Presse vendégkommentár-oldalán. (A szerkesztőség megjegyzése: külső szerzők vendégkommentárjainak és hozzászólásainak nem kell megegyezniük a szerkesztőség véleményével.)


Orbán alaposan elszámította magát

2019. június 9., Vasárnap 06:17
szervuszausztria_logo,vagva.jpg

Bár az európai parlamenti választáson jobbra tolódás következett be - ám nem olyan mértékben, mint ahogyan azt a magyar miniszterelnök remélte - írja kommentárjában Gregor Mayer a Der Standard című bécsi lapban.

 


Találkozó a Fehér Házban: Orbán mondanivalója Trumpnak

2019. május 15., Szerda 10:19
szervuszausztria_vagvapresse.jpg

Hivatalosan a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök szoros szövetségesnek látszik. Orbán Kínával és Oroszországgal kapcsolatos politikája azonban bosszúságot okoz Washingtonban — írja Boris Kálnoky a Die Pressében. A cikk még a látogatás közben íródott, de kommentáló megjegyzései a történtek ismeretében is helytállnak, ezért honlapunk kicsit szerkesztett formában közli a szöveget.

 


Orbán, a notórius kórokozó

2019. május 9., Csütörtök 12:37
szervuszausztria_logo,vagva.jpg

Orbán Viktor mindent megtett azért, hogy az európai kereszténydemokraták pártcsaládjában (ENP) kiérdemelje az enfant terrible - a rettenetes gyermek - hírnevet. Most ismét. A nyugtalanságkeltés, a rossz szándékú magamutogatás mestereként tevékenykedik (és nem csupán ott). Jelenleg a magyar miniszterelnök az Európai Unió bomlasztója. Ahova nyúl, ott viszály, illojalitás és szabályszegés támad. A magyar miniszterelnök egy stratégia részeként sértegeti az ENP-t csúcsjelöltjét  — írja Thomas Mayer a Der Standardban.


Magyarország nem Ausztria

2019. március 27., Szerda 08:55
szervuszausztria_Der_Standard_LogoN_e18a458e87.jpg

Orbán médiabirodalma az Európai Néppárt (ENP) konzervatív jellegének megmentéseként ünnepli az ENP határozatát a Fidesz tagságának felfüggesztéséről  - írja kommentárjában Paul Lendvai a Der Standard hasábjain. 
jooble
Bogipark
Ilona stüberl