Orbán rugalmas hatalmi játszmája

 
2020. Máj. 19. 10:09

Orbán rugalmas hatalmi játszmája

2020. május 19., Kedd 10:09

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök nem rendeletek útján rombolta le a demokráciát, hanem a parlamenti szavazásokkal — írja a Der Standardban megjelent kommentárjában Gregor Mayer.

A lap fotója a cikkhez: Orbán nagyvonalúnak mutatkozik, akár a mesebeli császár. Foto: Imago

Orbán Viktor, a koronavírus elleni harcra hivatkozva példátlan önfelhatalmazáshoz jutott hatalomtudatos magyar miniszterelnök rengeteg kritikát szerzett magának. Ezeket úgy rázta le magáról, mint a pincsikutya a hideg vizet. Az Európai Bizottságot, az európai szerződések védelmezőjét teljesen megvezette: a felhatalmazási törvény szövegében Brüsszelben semmi olyan nem találhattak, ami okot adhatott volna egy Magyarország elleni eljárás megindításához. Azért tessék-lássék felemelték a mutatóujjukat. Orbán úgy reagált, hogy “ miközben mi a koronavírus ellen harcolunk, Brüsszel ott akadályoz bennünket, ahol csak tud.” 

Most május végén, közel két hónap után nagyvonalúan, akár egy mesebeli császár, vissza akarja adni a teljhatalmát. A rendeleti úton történő kormányzás biztosan kényelmes. Zajtalanul, egyetlen éjszaka alatt jelennek meg a magyar hivatalos közlönyben azok a rendeletek, amelyek elveszik az ellenzéki önkormányzatok tulajdonait vagy leépítik a munkavállalók jogait.

Azonban Orbán rövid megszakítástól eltekintve, tíz éve az általa vezetett Fidesz kétharmados többségével uralkodik. Nem rendeleti úton, hanem a parlamenti szavazások által rombolta le a demokráciát Magyarországon, korlátozta a tudományos kutatások és a média szabadságát, és létrehozott egy nepotikus kleptokráciát. Orbán felhatalmazást ad magának, majd ismét megszabadul tőle. Számára mindez csak egy fordulat egy rugalmas hatalmi játszmában. (Gregor Mayer, 2020.05.17.)

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl