Orbán megszünteti a parlamentet

 
2020. Ápr. 1. 18:00

Orbán megszünteti a parlamentet

2020. április 1., Szerda 18:00

Orbán Viktor miniszterelnök mostantól rendeletekkel kormányozhat - mindaddig, amíg úgy nem dönt, hogy arra már nincs szükség – írja budapesti tudósításában Boris Kálnoky.

Vajon ez a magyar parlament működésének önkéntes megszüntetése volt?- teszi fel a kérdést a Die Presse tudósítója. A kormányon levő Fidesz kétharmados többségének erejével a Magyar Országgyűlés hétfőn meghosszabbította a március 11-én kihirdetett rendkívüli helyzetet, amelynek célja a koronavírus elleni harc volt. A törvény elfogadása mellett szavazott a 133 fideszes és további négy parlamenti képviselő, 53 képviselő pedig a törvény ellen szavazott. Szó szerint “veszélyhelyzetről” szavaztak, a kormány felhatalmazásáról, amelynek alapján rendeletekkel és a hatályos törvényektől eltérve lehet kormányozni.

Ezzel, ahogyan az ellenzék felrója, Magyarország hosszú ideig tartó autokráciává alakulhat át. A törvényben semmiféle időbeni korlátozás nem szerepel. Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a parlament nélkül kormányozhat, míg saját maga nem dönt arról, hogy véget vet ennek a helyzetnek.

Nem lehet népszavazásokat és pótválasztásokat tartani. A parlamenti választásokat - ezek 2022-ben esedékesek - nem említi a törvény szövege. Nem világos, hogy vajon a parlament egyáltalán fog-e még ülésezni, és ha igen, mikor. Erre vonatkozóan azonban az új törvény alapvetően semmiféle korlátozást sem tartalmaz: a veszélyhelyzet végét egyoldalúan is kihirdetheti. Ezt azonban aligha teszi meg a kormánytöbbség akarata ellenében.

A kormány azzal érvel, hogy igenis szerepel a törvényben mind időbeni, mind tartalmi korlátozás. A különleges felhatalmazását a kormány csak a vírus elleni harcra használhatja. Az intézkedéseknek “szükségeseknek” és “helyzethez igazodóknak” kell lenniük. A parlamentet, vagy ha az nem tud ülésezni, akkor a frakcióvezetőket rendszeresen tájékoztatni kell. Az alkotmánybíróság továbbra is ellátja feladatkörét.

Börtönbüntetés a “hamis híradásokért”

A hiányzó időbeni korlátozások mellett különösen vitatott, hogy a törvény börtönbüntetéssel fenyeget a “hamis hírek” terjesztéséért,  vagy az “igaz, de eltorzítottan bemutatott híradásokért”, amennyiben ezek akadályozzák a koronavírus elleni küzdelmet, vagy akár további fertőzéseket vagy haláleseteket okoznak. A bírálók attól tartanak, hogy ezzel perbe foghatják az újságírókat. Tény, hogy az utóbbi időben előfordult több veszélyes “fake news”, például, hogy le fogják zárni Budapestet. Ennek következtében sokan elhagyták a várost, aminek az lett az eredménye, hogy a vírus vidéken is sokfelé elterjedt. (Die Presse, nyomtatásban: 2020.03.31.)

(A Die Presse előző cikke ebben a témában itt olvasható:https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/ez-nem-egy-del-amerikai-diktatura )

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl