Nincs eszköz Orbán ellen

Az EU tehetetlen, ha a tagállamok aláássák a demokráciát és a jogállamiságot

 
2020. Okt. 5. 10:49

Nincs eszköz Orbán ellen

Az EU tehetetlen, ha a tagállamok aláássák a demokráciát és a jogállamiságot

2020. október 5., Hétfő 10:49

Hogyan jár el egy klub azokkal a tagokkal szemben, akik nem tartják be az alapvető szabályokat, de sem megbüntetni, sem kizárni nem lehet őket, mert azt maguknak a bűnösöknek is meg kellene szavazniuk? Egyetlen egyesület sem fogadna el ilyen működési szabályzatot. Az Európai Unió valamikor elkövette ezt a hibát - és most tehetetlenül szembesül azzal a ténnyel, hogy Lengyelország és Magyarország szisztematikusan aláássa azokat a demokratikus alapelveket, amelyek az európai integráció alapját képezik – írja Eric Frey a Der Standard című bécsi napilapban.

 

A két problémás gyermek közül Magyarország jelenti a nagyobb gondot. A lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság Pártja (PiS) ugyanúgy nem törődik a pluralizmussal és a véleményszabadsággal, mint a magyar Fidesz. De a Jarosław Kaczyńskit körülvevő csapat sem a belpolitikában, sem az európai politikában nem nyomul olyan átgondoltan és ügyesen előre a hatalmának kiépítésében, emellett erősebb civil-társadalmi ellenzék áll vele szemben. Brüsszel számára Lengyelország nehéz, de nem kiszámíthatatlan partner.

Fotó: Orbán Viktor lábbal tapossa hazájában a demokráciát és jogállamiságot. Fotó: reuters

Ezzel szemben Orbán Viktor sokkal következetesebben hazájában lábbal tapossa a demokráciát és a jogállamiságot, és az európai partnerekkel szemben olyan taktikát alakított ki, amely nehezen tetten érhetővé teszi őt. Gondosan ügyel arra, hogy politikai intézkedései legalább külsőre hasonlítsanak a többi állam lépéseire, és jogilag is le legyenek fedve. Hogyha átlép valamilyen határt, akkor gyorsan visszakozik. Aki a magyar kormánynak azt veti szemére, hogy megsérti a jogállamiságot, annak természetesen nagy vonalakban igaza van, de a részletes bizonyítás már nehézséget okoz számára.

Állandó ellentámadás

Orbán ezt kihasználja, és miközben a legenyhébb bírálattal szemben is hevesen védekezik, azonnal ellentámadásba megy át. A magyar diplomaták rendszeresen megjelennek a szerkesztőségekben, mert már megint gonosz és valótlan módon tudósítottak az országukról.

A vezető politikusok is szemben találják magukat az állandó válaszcsapások politikájával - legutóbb az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová asszony, aki egy interjúban magyarországi “beteg demokráciáról” beszélt. A cseh politikus asszonynak joga és kötelessége Magyarországot bírálnia, mert ő a felelős az európai értékek betartásáért. Ennek ellenére Budapest azonnal megszüntetett vele minden kapcsolatot.

Orbán támadása néhány nappal azután következett, hogy a soros német EU-elnökség a “fogatlan oroszlán” szintjéig enyhítette azt a fenyegetést, miszerint az EU-s támogatások megvonását kockáztatják a jogállami normákat megsértő tagállamok. Berlin ezzel akarja megakadályozni, hogy Magyarország és Lengyelország megbénítsa a koronavírussal kapcsolatos újjáépítési programot.

Az igazság az, hogy az EU-ban senkinek sincs olyan hatékony eszköze, amellyel befolyást tudna gyakorolni Magyarországra. Az erkölcsi megfontolások éppen annyira hatástalanok, mint a csendes diplomácia, amelyet Bécs folytat, s amely az ÖVP-nek azt a kétes hírnevet szerezte, hogy Orbán csillapítója. A Fidesz Európai Néppártban való maradása nem mérsékelte a budapesti politikát, de a kizárásának sem lenne semmi haszna. És minél hangosabban kiabálnak az európai partnerek, annál hatásosabb lesz Orbán nacionalista retorikája a saját hazájában. Ezt a jelenséget Ausztriában is jól ismerjük.

A tagállamok sohasem adtak olyan hatalmat az EU kezébe, amely eredményes lehetne a hasonló jogsérelemmel szemben. Magyarországon vagy Lengyelországban csakis belülről jöhet a változás. Európa többi része az ellenállást felszíthatja, de egyébként nem sokat tehet. (Eric Frey, Der Standard,2020.09.30.)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl