A Demeter-cikk és a Szájer-botrány az osztrák sajtóban

 
2020. Dec. 2. 19:44

A Demeter-cikk és a Szájer-botrány az osztrák sajtóban

2020. december 2., Szerda 19:44

Bécsi lapok is foglalkoznak a két legújabb magyar vonatkozású botránnyal. Az alábbiakban szószerinti fordításban közöljük a Der Standard és a Die Presse cikkét. 

Orbán és a zsidók

 

Kifelé “nulla tolerancia az antiszemitizmussal szemben”. Befelé tűzveszélyes retorika – Paul Lendvai kommentárja a bécsi Der Standardban jelent meg.

 

Maga Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem antiszemita. Tőle egyetlen nyíltan zsidóellenes kijelentés sem található. Az éremnek csak az egyik oldala, hogy az utolsó szociálliberális kormányt “idegenszívűnek” mondja, és a Budapesten született holokauszt túlélő Soros Györgyöt, a New Yorkban élő pénzügyi befektetőt és filantrópot.a magyar nemzet és az európai kereszténység emberbaráti köntösbe bújt hazátlan ellenségeként nemzetközi ellenségképnek formálta meg.

 

Az érem másik oldala azonban az, hogy Orbán maga és propagandistái állandóan azt akarják rafinált módon a közvéleménynek eladni, hogy Sorost a menekültpolitikája miatt bírálják, és teljesen közömbös, hogy zsidó-e avagy sem. Orbán legutóbb a “Die Zeit” német hetilapnak adott interjújában is ezt tette. Kijelentette, hogy a zsidó kultúra sérthetetlensége a magyar identitás részeként, és a zsidó közösség a magyar kormány védelme alatt áll. “Ezt személyesen is garantálom” - mondta Orbán.

 

2018. júliusában és 2019. februárjában tett jeruzsálemi látogatása alkalmával Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök “Izrael igaz barátjának” nevezte Orbánt, és többször is köszönetet mondott azért a magyar támogatásért, amit az EU-ban folyó külpolitikai vitákban nyújtott. Sőt, Netanjahu a 2017. júliusában tett budapesti látogatása előtt nyilvánosan megdorgálta budapesti nagykövetét, mert az korábban tiltakozott egy Soros-ellenes antiszemita karikatúra ellen. Soros Nyitott Társadalomért Alapítványa kiáll a palesztinok jogaiért is. A két politikust a cinikus kétszínűség és a korrupció köti össze.

Bagatellizálás

Ahogyan azt Nádas Péter neves magyar író már 2011-ben leírta, az orbáni “jól átgondolt kétértelműség és a kétszínűség tudatos alkalmazása” jellemzi Orbán magatartását a zsidókkal szemben is. Ez a külvilág felé az “antiszemitizmussal szembeni nulla tolerancia” jegyeit mutatja. Befelé pedig számos, a Horthy-rezsim 560 000 magyar zsidó meggyilkolásáért való felelősségét elbagatellizáló, a tudományosság látszatát keltő intézet, átírt történelemkönyv és tucatnyi propagandista támogatása jellemzi.

Most azonban kínos hiba történt. A legnagyobb Fidesz-közeli internetportálon, az Origon megjelent cikk azzal vádolja Sorost, hogy Európát a saját “gázkamrájává” változtatta.  “A multikulturális nyitott társadalom hordóiból mérgező gáz áramlik szét, amely halálos az európai életformára”. Magyarország és Lengyelország az “új zsidók”, és Soros “egy liberális Führer, akit libernyákjai hadserege jobban istenit, mint ahogyan egykor Hitlert istenítették”.

Nem csupán a gyűlölettel teli különös szöveg volt az, ami egy pillanat alatt nemzetközi botrányt keltett, hanem az szerző, Demeter Szilárd személye is. Ő ugyanis a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója és egy személyben valamennyi könyvtár gyűjteményeinek digitalizálásával megbízott kormánybiztos, az újonnan létrehozott Nemzeti Kulturális Tanács tagja, és olyan valaki, aki a miniszterelnök kultúrpolitikai jobb kezének számít. Az, hogy Demeter vasárnap egyértelmű bocsánatkérés nélkül visszavonta cikkét, semmit nem változtat azon a tényen, hogy nyilvánosságra került a rendszer tűzveszélyes retorikájának ez a példátlan kisiklása. (Paul Lendvai, 2020.12.01.)  Der Standard, 2020.12.01.

Fordította: dr. Gonda László

 

Az álszent Szájer úr

Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik közeli bizalmasa azt a társadalmi nyitottságot élvezi Brüsszelben, amelyet a pártja Magyarországon el akar fojtani - és eközben fütyül azokra a koronavírussal kapcsolatos előírásokra, amelyek viszont valamennyi polgárra érvényesek

Valójában teljesen jelentéktelennek kellene lennie, mit csinál Szájer József magyar európai parlamenti képviselő a paplanja alatt illetve egy intim mulatságban (és amit sok más, mindkét nembeli felnőtt személlyel egyetemben tenni szeret). 2020-ban élünk, olyan korban, amikor a szexuális önmeghatározás Európában része annak az elvitathatatlan szabadság jognak, amelynek védelmére az Európai Unió is jogosan hivatkozhat, még ha a nemzeti-autoriter Fidesz, amelynek vezetői közé Szájer is évek óta tartozik, ezt másképpen szeretné látni.

Azonban Szájer úr múlt szombat éjszakai botrányos kisiklása, amikor Brüsszel központjában a rendőrség feloszlatott egy kábítószerekkel feldobott szexpartit, amelyen kb. 25 férfi vett részt, és Szájer maga az ereszcsatornán lemászva próbálta kivonni magát a hatósági intézkedés alól, mégis csak különleges és politikai jelentőséggel bíró eseménynek mondható. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy itt a magyar nemzeti-autoriter Fidesz egyik alapítójának legszemélyesebb hajlama került napvilágra, méghozzá olyan, amit pártja megpróbál törvényen kívül helyezni. Ez maga a cinizmus! A nyitott társadalommal, a liberalizmussal és a felvilágosodással szembeni őrjöngésében a magyar kormány belekövesedett a magyar családok szentsége ellen irányuló állítólagos, dekadens összeesküvésről alkotott fondorlatos agyrémébe. A legújabb alkotmánymódosítási tervezetében kifejezetten meg akarja tiltani, hogy azonos nemű párok gyereket fogadhassanak örökbe: mintha a homoszexuálisok nem lehetnének szerető, jó szülők. A kormány olyan mértékben korlátozná az iskolai felvilágosítást, hogy abban egyáltalán nem szerepelnének a nemi kisebbségek. Ez rettenetes, ha arra gondolunk, hogy a nem heteroszexuális fiatalok milyen kínoknak vannak kitéve, hogy mit kell kiállniuk, és hogy mennyire átlagon felüli közöttük az öngyilkosságok aránya.

Orbán Viktor miniszterelnök egyik legszorosabb bizalmasa politikai pályafutásának ez a furcsa vége mindenekelőtt azért jelentős, mert Szájer egy lélegzetelállító álszentségről tett tanúbizonyságot. Nem a szexparti volt illegális. Hanem az a körülmény, hogy erre a szigorú belga kijárási tilalom közepette került sor (egyelőre még nyitott kérdés, hogy Szájer fogyasztott-e kábítószert). Ezek a szabályok hetek óta csak egyetlen kivülálló, a családhoz nem tartozó személy magán látogatását engedélyezik. Az ünneplés minden formája be van tiltva.

Szájer és a többi, jelenleg még ismeretlen származású diplomata azt gondolja, hogy ők a törvények felett állnak. Az pedig megdöbbentő pimaszságról tanúskodik, hogy ezután még a parlamenti, illetve diplomáciai mentességükre akarnának hivatkozni, hogy elkerüljék a közigazgatási hatósági következményeket. Ahogyan Szájer november 13-án a magyar kormány honlapján írta, amikor számon kérte, hogy az EU a jogállamiságot követeli Magyarországon: “Csak semmiféle kettős mérce. A parlament se legyen kivétel!” Igaza volt, még ha nem is úgy, ahogy ő szerette volna.   Die Presse, 2020.12.02.

Fordította: dr. Gonda László

 

3 komment:
janhock | 2020. december 11., Péntek 07:19
Van kifizetetlen számlája? Van olyan tartozása, amelyet vissza akar fizetni? Benne vagy pénzügyi nehézségeket és vállalkozást kell indítania? A bank elutasította a rossz hiteled miatt? Ne aggódjon tovább, a Financial Advancement Services készen áll alacsony kamatozású, 2% -os hitel nyújtására. Ha felkeltette érdeklődését hitelajánlatunk, és hitelt szeretne igényelni, lépjen velünk kapcsolatba még ma, válaszolva erre az üzenetre, vagy egyszerűen küldjön egy e-mailt a következő címre:

janhock | 2020. december 11., Péntek 07:20
Van kifizetetlen számlája? Van olyan tartozása, amelyet vissza akar fizetni? Benne vagy pénzügyi nehézségeket és vállalkozást kell indítania? A bank elutasította a rossz hiteled miatt? Ne aggódjon tovább, a Financial Advancement Services készen áll alacsony kamatozású, 2% -os hitel nyújtására. Ha felkeltette érdeklődését hitelajánlatunk, és hitelt szeretne igényelni, lépjen velünk kapcsolatba még ma, válaszolva erre az üzenetre, vagy egyszerűen küldjön egy e-mailt a következő címre:janhock974@gmail.com

Sándor Bányai | 2021. május 10., Hétfő 00:32
Gyors és ingyenes fedezett hitelek Helló. Szeretne megszabadulni az anyagi nehézségektől? Vagy hitelre van szüksége a vállalkozás bővítéséhez? vagy kölcsön álmai házának megvásárlásához? vagy kölcsönre van szükséged más rossz hitelek kezeléséhez? vagy egyéb magánjellegű szükségletekre? Vegye fel velünk a kapcsolatot az sandorbanyai830@gmail.com vagy a WhatsApp telefonszámon a +420722425139 telefonszámon kölcsönével kapcsolatban. Gyors és egyszerű hitelt kínálunk 2% -os kamatláb mellett, maximum 30 évre.

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl