Vidám menettel ér véget a másság idei rendezvénysorozata Bécsben

Vigalom a szivárvány jegyében

 
2021. Jún. 16. 11:23

Vidám menettel ér véget a másság idei rendezvénysorozata Bécsben

Vigalom a szivárvány jegyében

2021. június 16., Szerda 11:23

Lehet, hogy ez az idei bécsi szivárvány-ünnep – a másság felvállalásának ünnepe – kicsit kevésbé lesz látványos, mint az utóbbi években: ez is a járványnak tudható be. Igaz, sokan úgy vélik, most tér vissza a gyökerekhez ez a rendezvény. Június 19-én ugyanis a felvonuláson csak gyalogosan, kerékpárral, esetleg kerekes székben lehet részt venni, elmaradnak a járművek, a hatalmas teherautók, platójukon színes életképekkel. Nem utolsósorban kötelező a maszk viselése, és a minimum egy méteres távolság tartása.

 A harsány színek, a szellemes és néha megbotránkoztató jelmezek persze most sem maradnak el, és garantált a megszokott jókedv, a kellő hangzavar, no és a menetet a közlekedés elől lezárt útvonalon figyelő tömeg. Bécs kora nyári hangulatához immár 26 éve hozzátartozik ez a rendezvény. Tavaly a járvány miatt elmaradt, így ez az idei „csak” a huszonötödik.  A lényeg, hogy a másság Ausztriában egyre elfogadottabb, az embereket nem nemi hovatartozásuk alapján ítélik meg. A felvonulás lezárja azt a rendezvénysorozatot, amelynek célja egyúttal a felvilágosítás is, ami pedig az elnevezést illeti „Büszkeség” - , az egyértelműen arra utal, hogy a másság nem szégyen, hanem nagyonis felvállalható.

A menet az idén a Városháza közeléből indul, 13 órától gyülekezhetnek a résztvevők. Az útvonmal ezen a honlapon található: https://viennapride.at/regenbogenparade . Az indulást 14 órakor tervezik, menetiránnyal szemben a lezárt Ringen, hogy aztán a másik irányból nagyjából 17 órára visszaérjenek a Városházához. Itt lesz a záró gyűlés, amelynek felszólalói között a hagyománynak megfelelően vezető politikusok is lesznek. Egy perces néma csönddel adóznak azok emlékének, akik a legutóbbi felvonulás óta AIDS-ben elhunytak.

 Bécsben harminc éve alakult a homoszexuálisok jogaiért küzdő szervezet (Hosi) www.hosiwien.at, amely a felvonulást is rendezi, és újságot is ad ki. A legújabb szám itt letölthető: https://lambdanachrichten.at/l212.pdf 

Az egyenjogúságért folytatott nemzetközi harc kezdete pedig éppen negyvenkét évvel ezelőttre tehető: akkor, 1969. június végén rohamozta meg a rendőrség razzia címén a new yorki Christopher streeten a Stonewall Innt, a melegek és transzvesztiták kedvelt találkozóhelyét azzal az ürüggyel, hogy ott illegálisan alkoholt mérnek.

A nagy össznépi bulin – gyalogosan is - ismert zenekarok és énekesek szórakoztatják a közönséget – akinek nem tetszik a környék lakói közül a hangazavar, arra a pár órára elmegy hazulról. Az eredeti cél a melegek jogainak követelése, aki azonban végignézi a menetet és a záróünnepséget, inkább a vidámságot látja, azt, hogy itt mindenki remekül szórakozik. Mintha ez a nap csakis arról szólna, hogy az élet szép, mert színes és sokféle.

A teherautók és motorosok nélkül is megtalálják a módot, hogy a résztvevő több tucat szervezet nevét hatalmas betűkkel hirdessék. És az utazási szigor enyhülése lehetővé teszi, hogy az idén is ott legyenek a külföldiek, köztük a magyarok, hogy ők is élvezzék ezt a kötetlen, félelem és indulat nélküli vidámságot. Nem mintha nem lenne ilyenkor fokozott rendőri jelenlét: az ő dolguk azonban inkább a segítségnyújtás annak, aki mégis csak átmenne a Ring egyik oldaláról a másikra, vagy esetleg a hőségben rosszul lesz. Incidenstől, támadástól nem tart senki. Bécs megszokta a másságot, s az is tudott, hogy ez nem csak a ma jelensége, bár beszélni róla sokáig nem volt divat.

Sőt. Ausztriában a homoszexualitást 1971-ig törvény tiltotta. Miután a tilalom megszűnt, még mindig magasabb korhatár volt érvényben az azonos neműek szexuális kapcsolataira, mint a heteroszexuálisokéra. Ezt a hírhedt 209-es paragrafust 2002-ben törölték el. Addig büntetés járt, ha egy 19 évesnél idősebb férfi nemi kapcsolatot létesített 18 évesnél fiatalabb fiúval, miközben a korhatár férfi-nő, illetve nő és nő viszonylatában 14 esztendő volt. 2002 óta minden fiatal egyenlő a törvény előtt: a korhatár egységesen 14 év, az ennél fiatalabbakkal létesített nemi kapcsolat büntetést von maga után.  A 18 év alatti - akár önkéntes - homoszexuális kapcsolat büntethetőségének törlésével egyidejűleg egy másik paragrafust értelemszerűen kiterjesztettek: védelem illeti a 14 és 16 év közöttieket a szexuális zaklatókkal szemben - ugyancsak függetlenül attól milyen neműek az érintettek.

Minden bizonnyal a Szivárvány Parádénak és prominens szószólóknak is köszönhető, hogy 2019.január 1. óta Ausztriában azonos neműek is köthetnek törvényesen, úgy, mint Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Norvégiában, Svédországban. Nagy előrelépés ez azoknak az egynemű pároknak, akik évek óta közös háztartásban várták, hogy érvényesíthessék alapvető emberi jogukat. Javítanivaló még van a törvényen: egyelőre a házasság nem engedélyezett, ha a pár egyik tagja olyan országból származik, ahol tilos az egyneműek házassága.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl