Grazban sem lesz téli olimpia

 
2018. Júl. 19. 09:10

Grazban sem lesz téli olimpia

2018. július 19., Csütörtök 09:10

Tirol után a stájer főváros is lemondhat a 2026-os téli olimpiáról: itt ugyan egyelőre nem rendeztek népszavazást, ám az Osztrák Olimpiai Bizottság a stájer kormány támogatásának hiányára hivatkozva - és az innsbrucki tapasztalatokat figyelembe véve - visszavonta pályázatát.

Néhány hónapja még főleg arról szóltak a hírek, hogy Graz és Schladming polgármesterei vállvetve harcolnak a téli olimpia megrendezéséért - a stájer főváros és körülötte vagy 250 négyzetméteres körzet igazán alkalmas is lehetett volna. Legalábbis a környezet, az itteni elkötelezettség a téli sportok iránt, a közönség vonzódása alapot is teremthetett volna a nagyszabású sportesemény megrendezéséhez. Csakhogy mindez kevés: a szükséges beruházás nagyságrendje mindenképpen ijesztő, és a helybeliek is jobban szeretik a szelíd téli üdülőket, mint a túl nagy tömeg érkezését. A döntő azonban a számok alapos tanulmányozása volt: a kivitelezhetőségi tanulmány és a költségvetés összevetése megmutatta, hogy nincs lehetőség a megvalósításra.

Az Osztrák Olimpiai Bizottság persze sajnálkozik, de be kellett látni: a helyi politika - és lakosság - határozott támogatása nélkül nemzetközi szinten aligha lehetett volna hitelesen képviselni az ügyet. A politika is sajnálja elsősorban a sportolóit, akiknek páratlan lehetőség kínálkozott volna, de források hiányában nincs mit tenni. Ami a lakosságot illeti, bizonyosság nincsen a véleményükről: hiszen a népszavazást csak szeptemberre írták ki.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl