Szigor és a közvélemény őszinte tájékoztatása

 
2020. Márc. 18. 15:05

Szigor és a közvélemény őszinte tájékoztatása

2020. március 18., Szerda 15:05

Harmincnyolc milliárd eurós gyorssegély a tömeges munkanélküliség enyhítésére, 1471 koronavírus megbetegedés, hét haláleset, és egyre több karanténba helyezett régió – március 18-án délután ez a helyzet Ausztriában. Bár honlapunk korántsem képes aktualizálva nyomon követni az ausztriai koronavírus helyzetet, azért időről időre szeretnénk tájékoztatni olvasóinkat a pillanatnyi állapotokról. Előző cikkünk itt olvasható:https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/hogyan-harcol-ausztria-a-koronavirus-ellen

 

A legrosszabb a helyzet Tirolban, ahol kijárási tilalom van. Aki erről a vidékről más ausztriai címére hazatér, az két hét szigorú karanténra számíthat, Tirolban pedig a rendőrség ellenőrzi a kijárási tilalom betartását. A következő térség, ahol hasonló intézkedést készülnek bevezetni a Salzburg tartományban lévő Flachau.

Gyakorlatilag az egész alpesi sí világ kiürült, és csak találgatni lehet, hogyan hat ki majd mindez az idegenforgalomtól oly nagymértékben függő osztrák gazdaságra. Kurz kancellár kormánya újabb 38 milliárd eurós segélycsomagot hirdetett meg, kiegészítve az eddigi 4 milliárd eurós szociális segélyt. Az újabb összeg az elhalasztott hiteltörlesztések pótlására szolgál, illetve 15 milliárd eurót osztanak el a különösen súlyosan érintett ágazatok között. A többi viszonylag szabad felhasználású, és elsősorban azoknak az ágazatoknak a javát szolgálja, amelyeket a kormány intézkedései, a bezárások különösen súlyosan érintenek. Nm világos, hogyan segít ez azokon, akik ezekben a napokban kapják meg felmondólevelüket, azzal a kitétellel, hogy a válság lecsengése után ismét felveszik őket. Nekik az AMS-hez (Munkapiaci Szolgálat) kell fordulniuk.

Az intézkedések célja azonban most elsősorban a járvány terjedésének megakadályozása, a fertőzöttek gyógyulásának elősegítése. A csaknem ezerötszáz fertőzött között sok az egészségügyi, akiknek hősies munkáját egyébként a minap a bécsiek nagy közös tapssal köszönték meg- ki-ki  saját erkélyéről, ablakából egyszerre, megadott időpontban. Szép gesztus, de persze ez kevés: a bécsiekről sem mondható el, hogy oly nagyon szigorúan veszik a tanácsokat, illetve tilalmakat.  A Mariahilferstrassen – legalábbis a még nyitva tartó üzletek környékén-  még mindig többen vannak, mint amennyit az egészségügyiek  megengedhetőnek tartanak. A patikák postán küldik el a hozzájuk eljuttatott receptek ellenében a gyógyszereket, az utcákon pedig rendőrök cirkálnak és – nem büntetnek, hanem ha csoportban közlekedő embereket látnak, udvariasan megkérdezik tőlük.

A tájékoztatás széleskörű és példamutató, az adatok és intelmek közlésekor Kurz kancellár nemcsak engedi, hanem egyenesen megszólalásra kéri a szakértőket. Pontosan tudható, melyik tartományban hányan betegedtek meg – lásd az ábránkat.  Az sem titok, hogy például a március 18-án elhunyt három személy közül kettő nyolcvan év feletti egyéb betegségekkel küszködő osztrák volt (Stájerország), a harmadik pedig egy ugyancsak régebb óta súlyos állapotban kezelt 27 éves (Linz). Nincs tabu téma, a kormány felnőttként kezeli az ország lakosságát, amelynek életét szeretnék megvédeni. Ami pedig a fentebb ismertetett adatokat illeti – ez csupán a március 18-i helyzetkép, a számok sajnos már másnapra elévülnek.  

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl