Európának ismét piknikre van szüksége!

Osztrákok és magyarok ünnepeljenek együtt!

 
2019. Máj. 1. 12:17

Európának ismét piknikre van szüksége!

Osztrákok és magyarok ünnepeljenek együtt!

2019. május 1., Szerda 12:17

Ennyi év után, a mai körülmények között nagyonis ajánlatos lenne emlékezni - sokan osztják ezt a gondolatot, és vannak, akik tesznek is érte. Ennek jegyében számos szimbolikus helyen lesznek az eredeti páneurópai piknikhez hasonló rendezvények: a leghitelesebb talán a magyar-osztrák határon!

 

A rendezők emlékeztetnek arra, hogy1989 nyarán kinyitották a vasfüggönyt, ha csak néhány órára is. Augusztus 19-én, Sopron közelében az emberek a szögesdrót két oldaláról egymás felé nyújtották a kezüket, hogy utat nyissanak egy közös jövőnek. Több mint 600 NDK--állampolgár használta a páneurópai pikniket a szabadság kiskapujaként. Már abban az időben is tudták a résztvevők, hogy „a nemzetközi barátság elmélyülése, a szögesdrót kerítések és a fejekben lévő korlátok eltörlése az egyetlen út, amely elvezet a békéhez.”
Ezt a jelszó három évtizeden át érvényesült, béke és szolidaritás volt a kulcsszó az európai integráció folyamatában. Manapság azonban a hangnem durvábbá, a frontok keményebbé válnak, a szögesdrótok szaporodnak; reneszánszát éli az egymás ellen fordulás.Szerencsére vannak, akik szeretnének tenni valamit ez ellen.  Ők azok, a  "Pulse of Europe" és  az " Európa májusa"  közösen hívnak  mindenkit egy újabb páneurópai piknikre.
Ugyanez a hely, hasonló program. A  sorompó a múlté, a mi Európánk összetart! " Csomagold be a helyi finomságokat, gyerekeket és barátokat, gyertek mindannyian a történelmi páneurópai piknik helyére, az osztrák-magyar határra (Fertőrákos/Piuszpuszta). Együtt, osztrákok és magyarok közösen ünnepeljünk és jelezzük, hogy a fizikai és mentális falak ellen vagyunk!" - így szól a felhívás!
Részletek itt: https://www.facebook.com/events/311538543065309/
#unionsnotborders
---
 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl