Az alpesi síparadicsomok nehéz sorsa

Zsugorodnak a gleccserek és a síelésre alkalmas területek

 
2019. Okt. 23. 18:13

Az alpesi síparadicsomok nehéz sorsa

Zsugorodnak a gleccserek és a síelésre alkalmas területek

2019. október 23., Szerda 18:13

Ha esik, ha fúj, Ausztria számos sívidékén október 19-én elkezdődik a téli szezon. Akkor is, ha az egykori nyarakra emlékeztet a hőség és a napsütés. Miközben a mintegy 400 síelésre alkalmas téli körzetben megkezdődik a lesikló pályák felkészítése, aki józanul mérlegel és nem hagyja figyelmen kívül az éghajlat változását, pontosan tudja, milyen jövő vár a téli idegenforgalomra.

 

Az Alpok térségében 2 fokkal magasabb ma a hőmérséklet, mint a múlt században. Ráadásul az üvegházhatású gázkibocsátás miatt a 21. század végére a hófelület nagysága az alacsonyabban fekvő területeken 90 százalékkal, a magasabb régiókban ötven százalékkal zsugorodik. Közben a csapadék mennyisége nő - ám ez csak az 1500 méter feletti területeken jelent hóesést, ennél lejjebb esőt, ami tovább rontja a helyzetet. Ugyanakkor rövidül a szezon: később kezdődik és korábban ér véget. A fehér karácsony különösen az alacsonyabban fekvő vidékeken az évszázad végére már a múlt lesz.

Ugyanekkor Ausztriában alig lesz már gleccser. Igaz, a hóágyúk működhetnek még, csak lényegesen nagyobb ráfordítással, drágább árammal és vízzel - vagyis nőnek a költségek, és az egekbe emelkednek az árak.

Néhány adat, amely igazolja, milyen létfontosságú a télisport üzletág Ausztria számára. Tavaly 803 sílifttársaság üzemeltett 2900 liftet; a forgalmuk elérte az 1,4 milliárd eurót; a pályák összterülete meghaladta a 23 700 hektárt; a 27 400 üzemelési napon 54,6 millió síelő vette igénybe a szolgáltatásokat, amelyek csaknem 599 millió euró támogatásban részesültek. 

A 600 millió eurós összberuházás 99 300 munkahelyet jelentett, ebből csaknem 17 300 munkavállaló közvetlenül a sílifteknél dolgozott. (Az első kötélpályát, amely a hegyre szállította a síelőket, 1926-ban az alsó-ausztriai Raxnál adták át, a mai technikai színvonal 1973-ra alakult ki).

Családi vállalkozások ezreinek a végét jelentheti a drasztikus felmelegedés - vagy jelentené, ha nem készülnének fel már időben. Mivel azonban az előrejelzéseket a napi tapasztalat igazolja, a vendéglátóhelyek igyekeznek bővíteni a kínálatot. Más a helyzet azokkal, akik a liftekbe és felvonókba fektették a pénzüket: közülük csak azok maradnak majd meg, akik a lehető legmagasabb pályákhoz szállítják a síelni vágyókat. A csődök elkerülhetetlenek lesznek, így csak nehezen érthető, miért látni mégis újabb és újabb felvonó építkezéseket. A megfejtés egyszerű számtani művelet: sok befektető arra számít, hogy az új beruházás leírására kapott 25 év alatt még nem következik be az időjárás katasztrófa, így negyed századig még tetemes hasznot hajthat a téli szabadidő sportok iránt egyre növekvő igény. És, ki tudja, hátha addig a politikai akarat és a tudomány megálljt parancsol a klímaváltozásnak.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl