A másság ünnepe Bécsben - huszonnegyedszer

Turisták figyelem: a bécsi Ringet szombaton lezárják

 
2019. Jún. 14. 13:16

A másság ünnepe Bécsben - huszonnegyedszer

Turisták figyelem: a bécsi Ringet szombaton lezárják

2019. június 14., Péntek 13:16

Harminchat fokos hőségre és jó félmillió résztvevőre számítanak a szervezők. A bécsi városnézést tervezők viszont arra készülhetnek, hogy ezen a kánikulai szombati napon a Ringen nem közlekedhetnek: a város e széles körútját ugyanis a 24.  Szivárvány parádé  felvonulói, életképeinek szereplői foglalják el.    Az idei bécsi Szivárványfesztivál az EuroPride rendezvény része, s mint ilyen az  LGBTQ mozgalom kiemelkedő eseménye: a cél mint mindig a a másság elfogadtatása, a homoszexuálisok egyenjogúságának  kivívása.

Régi kép egy korábbi Szivárvány fesztiválról 

Harminchat fokos hőségre és jó félmillió résztvevőre számítanak a szervezők. A bécsi városnézést tervezők viszont arra készülhetnek, hogy ezen a kánikulai szombati napon a Ringen nem közlekedhetnek: a város e széles körútját ugyanis a 24.  Szivárvány parádé  felvonulói, életképeinek szereplői foglalják el.    Az idei bécsi Szivárványfesztivál az EuroPride rendezvény része, s mint ilyen az  LGBTIQ mozgalom kiemelkedő eseménye: a cél mint mindig a a másság elfogadtatása, a homoszexuálisok egyenjogúságának  kivívása.

A menet pontban délben indul a Burgtheater elől,  menetiránnyal szemben az addigra már teljesen kiürített Ringen. Teherautók platóján alkotnak életképeket a résztvevők, rikító jelmezekben, még rikítóbb sminkkel, hangos zenével haladnak végig a kijelölt útvonalon, amelynek mentén, a környező házak ablakaiból van bőven nézőjük. Bécsben sem kedveli mindenki ezt a rendezvényt, aki azonban zajosnak, ízléstelennek ítéli, az most már évek óta inkább otthon marad, széles ívben elkerüli a helyszínt, vagyis a nagy számban kivezényelt rendőröknek mostanában nincs dolguk.

Ugyanakkor a másság elfogadása tekintetében az utóbbi időben sok minden történt, az egynemű párok számára a törvény több jogot biztosít. Engedélyezett például az egynemű párok házasságkötése, igaz megszorítással. Ha egyikük olyan ország állampolgára, ahol tiltott a meleg-házasság, akkor Ausztriában sem adja őket össze egyetlen anyakönyvi hivatal sem. De már ez is igen nagy eredmény.

A szombati menet a parlament, a Heldenplatz és az Operaház előtt vonul el, majd továbbhalad a  Stubenringen, át a Schwedenplatzon és a Franz-Josefs-rakparton.  körülbelül 15 órakor egy perc néma csenddel adóznak a résztvevők az AIDS-ben elhunytak emlékének - mert ez a rendezvény, csakúgy, mint a néhány nappal ezelőtt utoljára megtartott Life-Ball az AIDS elleni harcról is szól. A Tőzsde és az egyetem előtt elvonulva végül nagyjűból fél hat körül ér vissza a menet a Városháza előtt, ahol a záró gyűlést tartják. Vezető politikusok is jelen lesznek, sőt beszédet mondanak, köztük nemcsak a jelenlegi államfő, Alexander Van der Bellen, EU-Justizkommissarin Vera Jourova, az EI igazságügyi biztosa, Michael Ludwig bécsi polgármester, hanem az ex államfő, Heinz Fischer és több  párt vezetői is.

Részletek a honlapon. www.regenbogenparade.at.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl