Szigorúbb egészségügyi ellenőrzés Ausztria határain

Ingyen tesztelik Bécsben a Horvátországból hazatérőket

 
2020. Aug. 17. 14:57

Szigorúbb egészségügyi ellenőrzés Ausztria határain

Ingyen tesztelik Bécsben a Horvátországból hazatérőket

2020. augusztus 17., Hétfő 14:57

A korona vírussal újonnan fertőzöttek harmada külföldi nyaralásból tért haza Ausztriába – ezért Bécs városa egyik napról a másikra „drive-in” tesztállomást létesített elsősorban a Horvátországból érkezőknek. Számukra egyébként  újabban kötelező a 72 óránál nem régebbi negatív teszt bemutatása a határon - ezt 48 órán belül pótolniuk kell.  Ingyenes tesztre is van mód.Ugyanakkor minden határátlépésnél szigorítások léptek életbe.

A bécsi Ernst Happel stadionban jelenleg nem játszanak focimérkőzéseket, hanem - igaz, a kapun kívül, a stadion előtt - Covid 19 teszteket végeznek: Bécs önkormányzata központot létesített, ahol egy osztrák laboratórium által kifejlesztett gyorstesztet végeznek ingyen azokon, aki horvátországi nyaralásból térnek haza. Csakis azokat fogadják, akik tünetmentesek, és valamivel – szállásfoglalással vagy akár a nyaralásukról készült képekkel – igazolni tudják, hogy Horvátországban jártak. Akiknek tüneteik vannak, azok az 1450-es telefonszámon kérhetnek ingyenes tesztelést. Kurz kancellár az intézkedést bejelentve a lakosság biztonságának védelmére hivatkozott, és arra a tényre, hogy a külföldi nyaralásból visszatérők között aránytalanul több a fertőzött. A szűrés tehát indokolt.

Horvátország tengerpartja az osztrákok körében is kedvelt üdülőhely, márpedig az elmúlt hetekben ott a járvány gyors terjedéséről érkeztek hírek. Az osztrák külügyminisztérium már napokkal ezelőtt figyelmeztetést adott ki, arra kérve az osztrákokat, hogy fontolják meg, útra kelnek-e Horvátországba. A figyelmeztetés jogos, a hét végén még 40 ezer osztrák hűsölt az Adria partján.    

A vírus autón ékezik

Minden határátkelőhelyre vonatkozik a szigorúbb ellenőrzés, ami azonban már vasárnap este hatalmas torlódásokhoz vezetett. Ráadásul vitatott, ki a felelőse az egészségügyi kontrollnak, és a határőrség hogyan tud megbirkózni a megnövekedett feladattal. Több határállomásra a rendőrséget, sőt a katonaságot is kivezényeltek, 1040 rendőr és 1700 katona segíti az ellenőrzést Karintia, Stájerország és Burgenland határán. Vagyis a magyarok is számíthatnak a szigorra és hosszabb várakozásra.

 Kurz kancellár kijelentése – a vírus autón érkezik – mindenesetre belpolitikai vitát váltott ki, ellenfelei nem annyira a tényt cáfolják, mint inkább a szervezettséget hiányolják.

Ugyanakkor a Horvátországra vonatkozó figyelmeztetést nemcsak az Ausztriából oda igyekvőknek lenne tanácsos megszívlelni.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl