A téli sport(ok) árnyoldala

2019. január 12., Szombat 10:59
szervuszausztria_lavvesz.jpg

Nincs is jobb dolog, mint a friss szűz hó, a csábító, mert még járatlan, szinte kihalt hegyoldal. Ám aki neki akar vágni, az számoljon tízig és forduljon vissza, érje be a kitaposott úttal, ahol ugyan nyüzsögnek a síelők, de legalább biztonságos. És ez nem csak azokra vonatkozik, akik évente mindössze két hetet töltenek a téli sportolással, és saját "lapos" hazájukban nincs alkalmuk egész évben gyakorolni. Az osztrákok is gyakran vigyázatlanok, pedig ők aztán igazán síléccel a talpukon születnek.


Dübörög az Októberfeszt

2018. október 12., Péntek 15:43
szervuszausztria_címsör.jpg

A münchenivel ugyan nem vetekszik, de azért nagyon is megjárja: a Práter mellé épített fesztiválparkban ismét hódolhatnak a bécsiek és az idelátogatók a sörivásnak. Az év egyik legnagyobb eseményének számító rendezvényen a vasárnap esti zárásig várhatóan közel 400 ezren vesznek részt.  Az eseményről a szervuzausztria.hu olvasóinak Horváth Tamás számol be.


Niki Lauda harmadszorra is újjászületik

2018. augusztus 6., Hétfő 15:19
szervuszausztria_orftol.jpg

Nem ugyanaz a Forma 1-es Nagydíj, ha nem tűnik fel a versenyen Niki Lauda jól ismert alakja. Márpedig az idén nélkülözni kellett a háromszoros F-1 világbajnok légitársaság tulajdonost, akinek felépüléséért egész Ausztria szurkol. Most úgy tűnik, nem hiába: orvosai bizakodók. A tüdőátültetés sikerült, a 69 éves páciens állapota fokozatosan javul, már önállóan lélegzik. Az ilyen műtét mindennapos a bécsi AKH-ban.

 


Grazban sem lesz téli olimpia

2018. július 19., Csütörtök 09:10
szervuszausztria_Olympia1_ryOD4YHBM-rJuhHKrSf.png

Tirol után a stájer főváros is lemondhat a 2026-os téli olimpiáról: itt ugyan egyelőre nem rendeztek népszavazást, ám az Osztrák Olimpiai Bizottság a stájer kormány támogatásának hiányára hivatkozva - és az innsbrucki tapasztalatokat figyelembe véve - visszavonta pályázatát.


Európa legélhetőbb városában 85 ezer fa van

2018. április 10., Kedd 09:47
szervuszausztria_park1.jpg

Kis szerencsével elcsíphető a magnólia fa virágzása: nagyon kell figyelni, mert alig pár napig tart a virágdísz, s aztán csak a sziromhalom jelzi alatta, a fűben, miről maradt le az ember. A legszebb példány stílszerűen a Stadtpark városhoz közelebbi sarkán, a Bécsi Városi Kertészet székháza előtt áll. E gyönyörű szecessziós villa kertjét egyébként is ajánlatos figyelni: a dizájn változása naptár nélkül is biztonságosan jelzi, ha közelít az új évszak, vagy akárcsak eltérő időjárási viszonyokra kell számítani. Ilyenkor színes tulipántenger hullámzik a kertben. Télen örökzöldből épített rénszarvasszobor húz szánt, a koratavasz kopárságát virágból kirakott billentyűzetű zongora feledteti, a sarkon túl pedig, ahol a járókelők a metróállomás felé haladnak, időről időre díszkáposzta-kiállítással jelentkeznek a kertészeti iskola növendékei. Fotóinkat Elisabeth Schwindl készítette.


Tirol nem kér a téli olimpiából

2017. október 24., Kedd 11:18
szervuszausztria_olim.jpg

Népszavazáson dőlt el a 2026-os téli olimpia sorsa: a tiroliak 53 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, szeretné-e ha a tartomány  rendezné a világversenyt.  Tapasztalatuk van a tiroliaknak: eddig kétszer,  1964-ben és 1976-ban  volt itt téli olimpia. 


Katonák a nyugati határon

2017. augusztus 17., Csütörtök 10:55
szervuszausztria_brenner.jpg

Ausztria nyugati tartományaiban, kiváltképp a határvidéken kellemetlen meglepetések érhetik az autósokat: nemcsak a fokozott és szúrópróbaszerű ellenőrzés (és esetleg emiatt a torlódás), hanem a katonák látványa is sokkolhat. Az osztrák kormány a hét közepétől a hadsereg segítségét veszi igénybe az illegális menekültek, illetve az embercsempészek elleni harcban. 


Költözik a parlament

2017. július 11., Kedd 08:30
szervuszausztria_plen.jpg

A nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülés az idén eltér a megszokottól: a 183  képviselő utoljára találkozik a megszokott körülmények között, a törvényhozás plenáris üléstermében. Hatvanegy év és 2431 ülés után megkezdődik az előreláthatólag 3 évig is eltartó felújítás. A költözés már megkezdődött: a plenáris ülések helyszíne a jövőben a Hofburgban a Redoutensaal lesz. 


Tizennyolc év alatt: no smoking

2017. április 23., Vasárnap 17:30
szervuszausztria_elschw.jpg

Az idén még bagózhatnak a 16 és18 év közötti kamaszok, jövő nyártól  már nem juthatnak cigarettához - Ausztriában megszületett a törvény, amely az eddigi korhatárt felemeli. Persze a szigor csak a cigaretta árusítására és a nyilvánosság előtti füstölésre vonatkozik - továbbra sem akadályozható meg, hogy bárki otthon a szülőktől elcsent cigire gyújtson rá.

 


Nincs többé pelikán a Schönbrunni Állatkertben

2017. március 11., Szombat 11:20
szervuszausztria_Pelikan-on-tour.jpg

További húsz pelikánt (borzas gödényt) kellett elaltatni a Schönbrunni Állatkertben, ami a  teljes állomány elpusztítását jelenti. Az óvintézkedés a nagyobb baj megelőzését szolgálta: miután egyikük szervezetében kimutatták a madárinfluenza vírust (H5N8), kiderült, hogy már fertőzött a teljes állomány.  A szakemberek abban  bíznak, hogy ezzel megmentik a nagy múltú állatkert többi madarát. 

 


Bővül a bécsi metróhálózat

2017. január 20., Péntek 09:29
szervuszausztria_ubahn.jpg

A bécsi földalatti, az U-Bahn folyamatos bővítése nem okoz fennakadást a főváros közlekedésében, és a hírekben sem szerepel a tervek kivitelezése botrányokkal, vagy az előre bejelentett átadás késésének jelzésével. Most is csak azért írt róla a sajtó, mert megvolt az első próbaút az új szakaszon: ezúttal az U1 vonalát viszik ki egészen Oberlaaig. 2028-ig készek a további bővítés tervei. 


Schwarzenegger Stájerország büszkesége

2017. január 12., Csütörtök 09:33
szervuszausztria_934428-arnold-schwarzenegger.jpg

Gyakran utazik "haza", legutóbb, vállalva a kellemes kaliforniai időjárás helyett a zord ausztriai telet, január  elején, Josef Krainer volt stájer tartományfőnök temetésére érkezett. Arnold Schwarzenegger máig nem felejtette el, honnan indult a világ meghódítására. Nem csoda, hogy  a Graz melletti Thal, ez a nagyjából 2500 lakosú község még múzeumot is létesített nagy fia tiszteletére. 


Mire vágyódnak az osztrákok?

2016. december 29., Csütörtök 09:54
szervuszausztria_11762605_web.jpg

Ilyenkor év végén, új év elején szinte kötelező kívánni valamit, és persze nem ritka a vágyakról szóló felmérés sem. Minden bizonnyal országonként eltérőek az emberek elvárásai - az ausztriait az alábbiakban nagy vonalakban ismertetjük.

 


Szilveszter Bécsben

2016. december 26., Hétfő 10:55
szervuszausztria_szilv.jpg

Nem volt rossz ötlet 27 évvel ezelőtt a szilveszteri ösvény kialakítása Bécsben. Ekkor találták ki, hogy  a bécsi belváros arra alkalmas terein színpadokat állítanak fel, és vidám, tartalmas műsorokkal várják az újévet köszöntőket. Egyre többen kérnek szereplési lehetőséget - ami az ösvény mentén felállított, harapnivaló és italt árusítóknak sem jön rosszul. 


Szomorú hír a schönbrunni állatkertből

2016. december 9., Péntek 22:16
szervuszausztria_longhui1_1481276474411204.jpg

Épp csak túlélte  augusztusban született ikerkölykei névadó ünnepségét: elhunyt Long Hui, a schönbrunni állatkert panda mackója.  A 2000 szeptemberében Kínában született, és 2003 tavaszán a schönbrunni állatkertbe átköltöztetett pandát hetek óta kezelték. Az orvosok a kínai szakemberekkel is konzultáltak, majd számos vizsgálat után a gyomrában egyre növekvő tumor műtéti eltávolítása mellett döntöttek, ám az állat szíve az altatás közben leállt.

 


Keringőzés kabátban, sapkában, kesztyűben

2016. november 14., Hétfő 08:12
szervuszausztria_balszezon.jpg

A puccos bécsi bálokra kevesebben jutnak el, mint ahányan szeretnének, no de a szezont megnyitó belvárosi rendezvényen  az idén is több százan keringőztek. Mint minden évben, most is 11. hó 11-én 11 órakor a bécsi tánciskolák szervezésében, ismert közéleti személyiségek, politikusok részvételével ünnepélyesen is megnyílt a bálszezon:igaz, az idén visszaköltözött a Grabenről eredeti helyszínére, a Stephansplatzra


Vissza a Monarchiát?

2016. október 10., Hétfő 21:30
szervuszausztria_HabsburgAPA-600.jpg

Ulrich Habsburg-Lothringen ismét hallat magáról. Igaz, abba belenyugodott, hogy az államfői választáson most sem indulhatott - egyik párt sem tartott igényt szolgálataira -, előzőleg meg a kellő lakossági támogatás hiányzott,  ám még akadnak ötletei az elnökválasztással kapcsolatban. Ausztriában valójában nem is legális a köztársaság államforma - állítja. Éppen ezért a december 4-i  államfő választással együtt népszavazást kellene tartani. Nem  kisebb kérdésről, mint hogy legyen- e köztársaság, avagy inkább újra monarchia.


Új és még újabb fizető parkolási övezetek Bécsben

2016. szeptember 25., Vasárnap 15:32
szervuszausztria_szervuszausztria_index.jpg

Akinek szerencséje volt, vagy éppen letöltötte a telefonjára a megfelelő alkalmazást, eddig megoldhatta ingyen a parkolást  Bécs kilencedik kerületében: a Gürtelen túl, a közeli tizennyolcadik kerületben találhatott kisebb utcákat, ahol még volt ingyenes parkolás. Ugyanígy volt ez a tizennegyedik kerületben - egészen szeptemberig. Ennek vége, és oda az egykoron hangoztatott elv is, miszerint csak a belvárosi, és ahhoz közeli területeken szed díjat a magisztrátus az autósoktól.


Für unsere deutschsprachigen Leser

2016. augusztus 30., Kedd 13:17
szervuszausztria_1396252421_terasz.jpg

Jede Altersgruppe findet Programme nach seinem Geschmack

Mitten in der Stadt schützen die Bäume die Gäste auf der Terrasse des Hotel Benczúr vor der starken Hitze. An ziemlich vielen Tischen wird Deutsch geplaudert, meist Hochdeutsch, aber man hört hier so manche Dialekte, mitunter auch Wienerisch oder auch Ober-Österreichisch. Der Gästekreis aus Österreich erweitert sich kontinuierlich, was  nicht nur der geographischen Nähe, sondern auch dem das gemeinsame kulturelle Erbe wachrufende Flair und der bewussten Kontaktpflege zu verdanken ist. In den Spätsommertagen kann diese Stimmung zum Beispiel durch die Gemälde der Malerin ungarischer Abstammung, Dóra Mária Tóth bereichert werden, welche in der Lobby des Hotels ausgestellt sind.


Bécsben katonák őrzik a nagykövetségeket

2016. július 25., Hétfő 12:47
szervuszausztria_fegyveres1.jpg

Augusztus 1.-től az osztrák hadsereg hivatalosan is átvesz feladatokat a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó rendőrségtől. Bécsben 24 kényes intézmény – elsősorban külföldi követségek – őrzését veszik át katonák. Ezzel a rendőrségnek nagyobb kapacitása marad a menekültekkel kapcsolatos teendők ellátására.
jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl