Bécsi húsvét

2019. április 18., Csütörtök 06:35
szervuszausztria_cimhusvét.jpg

Szerencsére a napsütés és a tavaszias időjárás is megérkezett, így a húsvéti vásárok, amelyek Bécsben a karácsonyihoz hasonlóan népszerűek, zavartalanul működhetnek. A szervuszausztria.hu számára Elisabeth Schwindl készített néhány szép fotót  - étvágyerjesztőnek azok számára, akik a napokban Bécsbe látogatnak!

Képgaléria itt. 

 


Ilyen volt a Halloween Bécsben

2018. november 7., Szerda 21:11
szervuszausztria_horváth,cim.jpg

Tíz éve még éppen csak hallottak róla Bécsben, arról, hogy odaát a tengeren túl, no meg Nyugat-Európában van egy ilyen szokás. Aztán, ahogy ez lenni szokott, megérkezett, és az elmúlt pár évben egyre többen érdeklődtek az esemény iránt. A kereskedelem is felfedezte a lehetőséget - nem csoda, hogy az idén már szinte egész Bécs Halloween-lázban égett. A helyszínről, a Práter Halloweenjéről Horváth Tamás tudósított és ő készítette a fotókat is.


Vihar egy plakát körül

2018. augusztus 20., Hétfő 08:58
szervuszausztria_avasuti.jpg

Putyin felbukkanása az osztrák szabadságpárti külügyminiszter asszony stájerországi esküvőjén ideig-óráig háttérbe szorított egy másik botrány-gyanús ügyet: az Osztrák Államvasutak ÖBB plakátja miatt kirobbant vitát. A kedvezményes jegyet reklámozó család szülőpárja ugyanis két férfiú, ráadásul egyikük sötétbőrű: arcukon boldog  mosollyal tartják fehér kisbabájukat.

 


Ez volt a huszonötödik Life Ball

2018. június 3., Vasárnap 14:39
szervuszausztria_cim2life.jpg

Negyedszázad alatt a bécsiek hozzászoktak a sokkoló öltözékekhez. Talán ma kevésbé prűdek, talán egy új, nyitottabb nemzedék a hangadó - de az is lehet, hogy két és fél évtized alatt sikerült megértetni velük mi is a Life Ball célja.  A bállal együtt járó nagyvonalú adakozás az AIDS elleni küzdelem és a felvilágosítás kampányait,  a gyógyítás érdekében kutatókat,  a megbetegedetteket  segíti. (Elisabeth Schwindl képei)


Európa legnagyobb kerékpárfesztiválja

2018. április 20., Péntek 08:38
szervuszausztria_bicaj.jpg

Látványos trükkök, BMX sztárok és több ezer érdeklődő - ez volt a 20. bécsi biciklis találkozó. A Rathaus előtt tartott rendezvényen több iskola is bemutatta tudását. Az alkalmat megragadva a bécsi Radlobby igyekezett felhívni a figyelmet néhány biciklis aktualitásra. A fesztiválon a szervuszausztria.hu képviseletében Horváth Tamás járt: az alábbiakban az ő beszámolóját és fotóit közöljük.


Bécsi tömegtüntetés a jobboldali kormány ellen

2018. január 15., Hétfő 08:35
szervuszausztria_tunticim.jpg

A Westbahnhof környékéről a Mariahilferstrassen hömpölygött a tömeg egészen a Heldenplatzig: Bécsben tízezrek tüntettek a Szabadságpárt (FPÖ) kormányrészvétele ellen. A miniszteri poszthoz jutó, az egyes minisztériumokban vezető szerepet játszó szabadságpárti politikusok közül többen kötődnek a szélsőjobboldali, fasiszta eszméket hirdető, náci múlttal rendelkező diákszövetségekhez (Burschenschaft): erre is utalnak a tüntetők molinói.

 


Karácsony előtt Bécsben

2017. december 14., Csütörtök 13:45
szervuszausztria_IMG_1060.JPG

Ha valamire bizton lehet számítani, az a karácsonyi - adventi - vásárok egyre korábbi megnyitása. És az is biztos, hogy Bécs rangos helyen szerepel a legszebbek listáján. De hogy nem mindig ugyanoda látogassunk, ezúttal egy a turisták körében kevésbé ismert vásárra kalauzoljuk olvasóinkat: a Karlsplatzra. A kedvcsináló képeket Elisabeth Schwindl, a  szervuszausztria.hu fotósa készítette.

 


Ez már a végső harc

2017. szeptember 30., Szombat 12:35
szervuszausztria_galeria.jpg

Alig két hét van hátra az előrehozott választásokig, és a kampány egyre gyilkosabb - bár minden közvéleménykutatás az Osztrák Néppárt kényelmes győzelmét jósolja. A plakátháború most ér a célegyenesbe: a szervuszausztria.hu felkérésére Elisabeth Schwindl fotózott a bécsi utcákon.


Bálozók harca az AIDS betegekért

2017. június 11., Vasárnap 10:38
szervuszausztria_lifeballcim.jpg

Látványosság, színek, néha meghökkentő jelmezek, furcsa jelenetek és hírességek minden mennyiségben: a felületes szemlélő számára ez a bécsi Life Ball, a koranyár megszokott rendezvénye, amelynek a Városháza, illetve a népszerű tér az épület előtt ad otthont. Utóbbi  a hagyományos és mindenki számára jegy nélkül is nyitott divatbemutató helyszíne, míg a termekbe a fizető hírességek vonulnak be, azok, akik készséggel és nagyvonalúan adakoznak.

 


Elhunyt Alois Mock

2017. június 1., Csütörtök 15:57
szervuszausztria_mock.jpg

Nincs sajtóarchívum, amely ne őrizné a legendás fotót: Alois Mock külügyminiszter Horn Gyulával megnyitja a határt. Bár nálunk mostanában nemigen szerepelt ez a kép a sajtóban, most ismét előkerül: 83 éves korában elhunyt a vasfüggöny lebontásának osztrák élharcosa, a későbbi Mr. Európa, akinek döntő szerepe volt Ausztria 1995-ös  EU-csatlakozásában. 


Ha május, akkor Wiener Festwochen

2017. május 14., Vasárnap 09:18
szervuszausztria_festw.jpg

A Bécsi Ünnepi Hetek május közepe táján, mindig péntek este az osztrák főváros kulturális életének fontos eseménye - olyan rendezvény, amelyen több ezer fős közönség van jelen a Rathaus előtti téren. Akik nem szeretik a tolongást, vagy tartanak az esőtől, otthon nézhetik - nézhették most is -  az ORF2 vagy a 3Sat élő közvetítését. Az idei megnyitó hagyományosan nemzetközi zenei műsorát Conchita Wurst moderálta - és persze a műsorban dallal is fellépett. 


Kínai gyűjtőé lett Klimt egyik legismertebb festménye

2017. február 12., Vasárnap 10:45
szervuszausztria_adeleii.jpg

Oprah Winfrey  amerikai médiasztár árverésen vált meg Gustav Klimt Adele-Bloch-Bauer II című festményétől, attól a portrétól, amit az osztrák szecesszió nagymestere 1912-ben festett a bécsi nagyiparos feleségéről, művészetének egyik  nagy támogatójáról. A festményért, amelyet Winfrey több mint tíz évvel ezelőtt 97,9 millió dollárért vett meg, most a kínai gyűjtő  150 millió dollárt adott. 


Hatszázötvenezren búcsúztatták Bécs belvárosában az óévet

2017. január 2., Hétfő 14:20
szervuszausztria_tüzi.jpg

 

Rejtély, hogyan tudják megszámolni a résztvevőket, de akinek volt alkalma a bécsi belvárosban tülekedni szilveszter éjszakáján, az hajlamos elhinni a 650 ezres számot. Mindenesetre  a szilveszteri ösvény 27 éve az óév búcsúztatót  Bécsben töltő sokaság kedvence.

 


Sisi emlékének is adózik az idei Újévi koncert

2016. december 29., Csütörtök 13:33
szervuszausztria_hermesvilla-thomas-steibl.jpg

Ilyenkor, közvetlenül a nagy nap előtt azért már kiszivárog ez-az a műsorról. Például, hogy az idén először az újévi koncert balett betéteinek helyszíne a Hermész-villa,  Ferenc József boldogtalan hitvesének kastélya, és az azt körülvevő lainzi állatkert. A tánc számokat a koreográfus, Renato Zanella, é a rendező, Michael Beyer afféle idegenvezetésnek szánja a Sisi-rajongóknak - akik pedig nincsenek kevesen.  


Bécsi fények, karácsonyi vásárok

2016. december 3., Szombat 12:37
szervuszausztria_villamos.jpg

Évről évre nagy a versengés, melyik karácsonyi vásár a legszebb, hol érzik magukat a legjobban a látogatók. De a sor folytatható: az egyes kerületek is vetélkednek, hol sikerült a  legszebben kivilágítani az utcákat. Na és persze azt is el kellene dönteni - de nagyon nehéz -, melyik standnál kapható a legjobb puncs.


Maradásra csábít a Benczúr szálloda akciója

2016. november 12., Szombat 11:46
szervuszausztria_libanap.jpg

A Márton-napi liba lakomák a legenda ismerete nélkül is kedveltek, csak  az a baj, hogy az éttermek kínálata a névnaphoz kapcsolódik és ritkán tart egy hétnél tovább. Nem így a Benczúr szállodában, ahol ráadásul kedvezményes szállás lehetőség is jár azoknak, akik távolabbról érkeznek. Az alábbiakban ismertetjük az szálloda Márton-naphoz kötőtő akcióját, és persze néhány vonzó fotót arról, milyen libalakoma várja az ínyenceket.

 


Ausztriában is tépik a plakátokat

2016. szeptember 16., Péntek 12:51
szervuszausztria_szervuszausztria_letepve.jpg

Új választási forduló, új kampány, új plakátok – miközben hirtelen még ez a december 4-re kitűzött időpont is bizonytalanná vált. Ha ugyanis kiderül, hogy a választási bizottság nem bízhat meg pályázat nélkül új nyomdát a szavazó cédulák és a borítékok legyártására, akkor rövid lesz a határidő. A plakátok azonban már a helyükön vannak.

 


Panda-ikerpár született a Schönbrunni Állatkertben

2016. augusztus 30., Kedd 15:11
szervuszausztria_panda_ikerpar.jpg

Az ellető ládából érkező zajok gyanúsak voltak, és való igaz, pár nap múlva, a behelyezett kamera jóvoltából kiderült: a Schönbrunni Állatkertben nem is egy, hanem két panda született. Schönbrunnban az állatok természetes szaporulatát pártolják, így a panda anyukát sem zavarják, az eledelt az ápolók igencsak diszkréten helyezik be, arról pedig szó sem lehet, hogy az újszülött ikerpár a közönség szeme elé kerüljön. Majd ha betöltik a négy hónapot, akkor jöhetnek a látogatók.


Tisztelgés a távozó államfő előtt

2016. július 4., Hétfő 10:33
szervuszausztria_fischer56.jpg

Az osztrákok kedvelték az államfőt: Heinz Fischer most sokak szomorúságára 12 év után végleg távozik a Hofburgból. Így írja elő a törvény – bár nem vitás, hogy ha lehetne, harmadik ciklusra is megválasztanák. Nemcsak bölcs megszólalásaival, hanem szerénységével is kivívta az osztrákok szeretetét, azzal, hogy nem akart folyton reflektorfényben állni. Nem az ő kívánsága, hogy most a bécsi fotó múzeum kiállításon mutassa be azokat az inkább privátnak mondható fotókat, amelyeket a nyilvánosság nem feltétlenül ismer. Van azonban egy fotó, amelyet kevesen ismernek: honlapunk szerkesztőjének birtokában van.


Stájer tavasz – Bécsben

2016. április 18., Hétfő 13:53
szervuszausztria_mézeskalács.jpg
Huszadik éve vendégeskedik ilyenkor kora tavasszal Stájerország Bécsben: a háromnapos fesztivál a Városháza előtti téren a tartomány valamennyi régiójából érkezők és a bécsiek vidám zenés találkozója, nem kevés kulináris élménnyel. A „zöld tartományként” emlegetett Steiermark éppenséggel tud mit kínálni: hófödte csúcsok, remek sípályák, kellemes tavak, kedves kis települések, nyaralóhelyek, nagyszerű wellness hotelek és persze színvonalas kulturális rendezvények várják itt a látogatót. És akkor még nem beszéltünk a legendás sajtokról, borokról, a híres stájer almáról, a mariazelli Magenklikőrről, a tökmagolajról.jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl