Elhunyt Alois Mock

 
2017. Jún. 1. 15:57

Elhunyt Alois Mock

2017. június 1., Csütörtök 15:57

Nincs sajtóarchívum, amely ne őrizné a legendás fotót: Alois Mock külügyminiszter Horn Gyulával megnyitja a határt. Bár nálunk mostanában nemigen szerepelt ez a kép a sajtóban, most ismét előkerül: 83 éves korában elhunyt a vasfüggöny lebontásának osztrák élharcosa, a későbbi Mr. Európa, akinek döntő szerepe volt Ausztria 1995-ös  EU-csatlakozásában. 

A kelleténél rövidebb politika pályája sok dicsőséges pillanatot szerzett a néppárti politikusnak: a határnyitás 1989-ben csak a kezdet volt. 1994 március 1-jén  a csatlakozási tárgyalások nyolcvanórás maratoni fordulója nélküle talán másként végződött volna - s ha voltak is később viták, kinek az érdeme a siker, Mock külügyminisztert e naptól kezdve Brüsszel hőseként emlegették. Meggyőződéses európai volt, pártpolitikusként  azonban nem mindig sikeres - hiszen olyan "ellenfele" volt, mint a szociáldemokrata Franz Vranitzky. Ki tudja azonban, még mi minden lett volna, ha pályafutását már az EU-csatlakozás évében nem szakítja meg a Parkinson kór, ami miatt hamarosan lemondani kényszerült a kormánytagságról. Véleményét később is mindig meghallgatták, ellenfelei és párttársai egyaránt.

A súlyos és egyre elhatalmasodó betegség miatt azonban maradjon az emlékezetben a későbbi fotók helyett ez a legendás kép. 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl