Kelendőek voltak az Essl gyűjtemény képei

Sikeres aukció Londonban

 
2014. Okt. 14. 09:06

Kelendőek voltak az Essl gyűjtemény képei

Sikeres aukció Londonban

2014. október 14., Kedd 09:06

Karlheinz Essl egyik szeme sír, a másik nevet: 44 képet kellett imádott gyűjteményéből elárverezni, ám az eredmény megérte. A londoni aukció több mint 76 millió eurót hozott, s ez az összeg sok évre biztosítja a klosterneuburgi Essl múzeum fennmaradását.

A londoni Christie’s árverésén a legnagyobb összegért, 7,92 millió euróért Gerhard Richter Felhők (Ablak) című képe kelt el. Csaknem 6 és fél millió eurót adott egy gyűjtő Sigmar Polke Indián sassal című képéért, amelynek kikiáltási ára 2,5 millió euró volt. Polke másik négy kalapács alá bocsátott képe is kelendő volt és összesen húsz millió eurót hozott. Richter Háló című képéért viszont az aukció után adott egy gyűjtő 7 millió eurót – ez az ár alatta van a becsült értéknek. Négy kép – köztük Paul McCarthy egy festménye – megmaradt.

A befolyt összeg minden várakozást felülmúlt, és elegendő a bajba jutott Essl múzeum megmentéséhez. Vagyis Hans Peter Haselsteiner, a számára 100 millió eurós hitelt nyújtó bankokkal együtt jól számolt: a hatvan százalékban Haselsteiner tulajdonát képező, amely megmentette a gyűjteményt és egyben a BauMax barkács áruházláncot, máris előteremtette a hitel visszafizetéséhez, s egyszersmind a múzeum fenntartásához szükséges pénzügyi forrás nagy részét.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl