Volt kormány, nincs kormány —bejött a bizalmatlansági indítvány

A bukott Strache EP mandátumhoz juthat

 
2019. Máj. 27. 17:36

Volt kormány, nincs kormány —bejött a bizalmatlansági indítvány

A bukott Strache EP mandátumhoz juthat

2019. május 27., Hétfő 17:36

Egy hétig működött Sebastian Kurz vezetésével a szakértői kormány - a Strache botrány miatt félreállított miniszterek helyett kinevezett tárcavezetőknek azonban nem volt idejük beletanulni új feladataikba. Az SPÖ egész kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát a parlament az FPÖ és a Jetzt (Most) lista képviselőinek szavazataival elfogadta. Időközben kiderült: Heinz-Christian Strache EU-parlamenti képviselői mandátumra jogosult.

 

Strache az FPÖ listájának utolsó - 42. - helyén indult: a listára helyezése szimbolikus volt, bekerülése esélytelen. Míg a botrány kirobbanásakor minden politikai megbízatásáról lemondott, innen a határidő elmulasztása miatt nem tudták már törölni. Most kiderült: a személyére leadott szavazatok feljogosítják, hogy a 42. helyről a lista elejére kerüljön, és így képviselői megbízatáshoz jusson.  A kilenc tartományból ötben számolták már össze ezeket az egyéni szavazatokat, és Strache máris 37 ezerrel rendelkezik. A szabályok szerint az összes FPÖ-re leadott szavazat öt százalékát kell meghaladnia az egyéni szavazatok számának ahhoz, hogy az illető előnyhöz jusson. Egész Ausztriára vonatkozóan ez az öt százalék az FPÖ vonatkozásában 32 ezer szavazat. Egyelőre nem tudni,  lemond-e nandátumáról a szabadságpárti (volt)politikus.

 

Eredmények

 

Az FPÖ egyébként alig veszített a botrány miatt: mindössze egy mandátummal szerzett kevesebbet az eddiginél ( 2 mandátum). A nyertes a Néppárt, amely csaknem nyolc százalékkal - 7 mandátummal - erősödött. A második párt az SPÖ, minimális veszteséggel, a korábbihoz hasonlóan 5 mandátummal. Ausztriában a Zöldek is vesztesek, igaz, csak 0,6 százalékkal kaptak kevesebb szavazatot, de ez egy mandátumukba került. Új a NEOS az Európai parlamentben - egy képviselőt küldhet.

A miniszterek az előreláthatólag szeptemberben tartandó választásokig ideiglenesen viszik az ügyeket, de hogy érdemi kormányzati munkára nem lehet számítani, az bizonyos.

Eredmény, a levélszavazatok prognózisával együtt  

ÖVP EVP

34,9 %

+7,9 %

SPÖ S&D

23,4 %

−0,7 %

FPÖ ENF

17,2 %

−2,5 %

GRÜNE GRÜNE/EFA

14,0 %

−0,6 %

NEOS ALDE&R

8,7 %

+0,6 %

KPÖ

0,8 %

+0,8 %

EUROPA

1,1 %

+1,1 

 

 

 

Sebastian Kurz kormánya összesen 525 napig volt hivatalban, s ezzel a fiatal néppárti politikus 1945 óta a legrövidebb ideig kormányzó kancellár. Másik rekordja: ő az első, akit bizalmatlansági indítvánnyal mozdítottak el posztjáról.


Korábbi kapcsolódó cikkeink:

https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/kormanyvalsag-hogyan-tovabb

https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/ausztria-is-valaszt

https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/hetfon-teszi-le-az-eskut-a-kurz-strache-kormany

https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/het-vegere-all-a-kormany

https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/sebastian-kurz-es-az-ovp-a-gyoztes

https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/az-ovp-uj-teljhatalmu-elnoke-sebastian-kurz

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl