Ausztria (is) választ

Hogyan szavaznak az Ausztriában élő magyarok?

 
2019. Máj. 10. 09:17

Ausztria (is) választ

Hogyan szavaznak az Ausztriában élő magyarok?

2019. május 10., Péntek 09:17

Bár a május 26-i EP választás ausztriai eredménye sem igen látható előre, az azonban a pártok programjaiból és a mögöttük álló támogatók feltételezett  számából máris jól kirajzolódik, hogy Ausztria egy pénzügyileg szabályozott, demokratikus, szociális és atomenergia mentes Európa megvalósítására vágyódik. Az osztrák pártprogramokat Bécsből Horváth Tamás foglalta össze a szervuszausztria.hu olvasói számára.  Tőle tudhatják meg az Ausztriában élő magyarok azt is, mi a módja a szavazásnak. Figyelem: aki a magyar listára akar szavazni, május 17-ig regisztrálnia kell!

A legnagyobb támogatottsággal még mindig a kormánykoalíció nagyobbik pártja rendelkezik. Az előrejelzések szerint hat mandátumra számíthat. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) terveinek központi eleme a biztonságpolitika. Szeretné elérni, hogy büntetésben részesüljenek azok az országok, amelyek nem regisztrálják vagy tovább engedik a hozzájuk érkező menekülteket. A párt emellett komoly szankciókat tart szükségesnek, ha valamelyik tagállam ismét adósságokat halmoz fel, vagy megsérti a jogállamiságot. Ugyanakkor az ÖVP elveti az európai hadsereg létesítésének ötletét, és csökkentené az Európai Bizottság létszámát.

Szintén hat mandátumot szerezhet az eddigi felmérések szerint a legnagyobb ellenzéki párt, az Osztrák Szocialista Párt (SPÖ). Profiljához híven elsősorban egy szociális Európa felépítését és a klímavédelem továbbfejlesztését helyezi előtérbe. Szavazótáborával egyetértésben fontosnak tartja, hogy Európa olyan hely legyen, ahol a sajtó szabadon működhet és amelynek ahol megkérdőjelezhetetlen jogállamiság és az egyenlőség .

.A kisebbik kormányzó párt, a jobboldali  Osztrák Szabadság Párt,  egy amely öt mandátumra számíthat, a  föderális Európában látja a jövőt. Üzeneteiben, jelszavaiban a keresztény értékek mellett mozgósít és harcot hirdet a “lappangó iszlamizáció” ellen. Programjában szerepel, hogy célja az Unió  megosztottságának megszüntetése - ezt egyébként a kaotikus határnyitásokra vezeti vissza. Új, hazafiasnak nevezett EP- frakció megalakulásándolgozik, erről vezetői számos tárgyalást folytattak már, többek között Orbán Viktorral is..

A Zöldek (Die Grünen) számára a jóval szorosabb európai együttműködés lenne célravezető. A párt, amelynek egy mandátumot jósolnak, közös gazdaság- és adópolitikát, illetve egységes európai szociális uniót szorgalmaz. Az egész EU-ban megszüntetné az atomenergia felhasználást, helyette zöld energiákra váltana.

A választáson indul még  - igaz, mandétumra nem számíthat - az Osztrák Kommunista Párt szövetségben az Ifjú Zöldekkel (KPO-Plus). A választási szövetség azért harcolna, hogy minden európainak joga legyen humánus körülmények között jól fizető munkát végezni. Programjában szerepel az európai minimálbér, a lakáspolitika reformja, a női kvóta.

A nagy mammut vállalatok összejátszásának megakadályozása  az egykor a Zöldekből kivált Most-Pilz Lista    programjának fontos pontja, csakúgy, mint a korrupció elleni harc és a klímavédelem előtérbe helyezése is. A hangzatos program ellenére az előrejelzések szerint nem számíthat mandátumra.

A NEOS nevű liberális párt (0 előre jelzett mandátum) Európai Egyesült Államokat szorgalmaz, s ennek első lépéseként egy jóval erősebb európai parlamentet. Fontosnak tartja a klímavédelmet, és büntetné az európai alapértéket megsértő országokat.

Megfelelő támogatottság hiányában több olyan párt mondott le az indulásról, amely az osztrák belpolitikában újabban jelen van - mégpedig kifejezetten szélsőséges célokat hirdet. Ezek palettája széles, sok esetben komolytalannak mondható - az oroszok tagfelvételétől, Ausztria az EU - tagságának felmondásán át a NATO partnerkapcsolatok megszüntetéséig terjed.

 

Ami pedig a választások konkrétumait illeti:

Hogyan szavazhatok Ausztriában magyar állampolgárként ?

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkezők, akik a választás ideje alatt külföldön - Ausztriában- tartózkodnak, a nagykövetségen a magyar pártlistára szavazhatnak.  Ehhez külképviseleti névjegyzékbe vételt kell kérniük. Ezt a kérelmet március 21-től május 17-én 16 óráig lehet benyújtani személyesen, postán vagy az interneten, a  www.valasztas.hu oldalon.

Külföldi (ausztriai) lakcím esetén az adott uniós ország jelöltjeire szavazhat, ehhez a fogadó állam jogszabályai szerint kérhette, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe. (Ennek határideje Ausztriában 2019. március 12.-e volt.) Ebben az esetben a Nemzeti Választási Iroda törli a magyarországi névjegyzékből.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl