Kormányválság: hogyan tovább?

Strache után Kurz sem maradhat?

 
2019. Máj. 23. 08:57

Kormányválság: hogyan tovább?

Strache után Kurz sem maradhat?

2019. május 23., Csütörtök 08:57

Az ausztriai kormányválság szinte óráról órára új fejleménnyel bővül: néhány nappal a korrupciós ügyletet bizonyító, és a szabadságpárti alkancellár bukását előidéző videó nyilvánosságra kerülése óta már Sebastian Kurz kancellár is reszkethet a székéért: a napokban a parlament az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaz. Honlapunk számára Horváth Tamás az alaphelyzetet vázolja fel, azt az eseményt, amely a botrányt és Ausztria II. világháború utáni legnagyobb belpolitikai válságát előidézte.

 

Amikor még rendben volt a világ - fotó: Sputnik/Deutschland

A történet igazi krimi: Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ vezetője egy orosz oligarchától fogadott volna el több százmillió eurós támogatást a választási kampányára, amelyért cserében állami megrendeléseket ígért a hölgynek. Szerencsétlenségére a terjedelmes beszélgetésről titkos videó felvétel készült, amely csaknem két évig valahol porosodott, ám máig ismeretlen készíttetői éppen most, az EU választás előtt jónak látták nyilvánosságra hozni.  

2017 július, Ibiza 

A 2017. júliusi beszélgetés helyszíne az az ibizai ház volt, amelyet Strache évről évre nyári szabadsága idejére bérel. A vendégül látott hölgyet, aki egy orosz oligarcha unokahúgának mondta magát, a szintén jelenlévő Johann Gudenus szabadságpárti frakcióvezető mutatta be. . A kamerák jelenlétéről mit sem sejtő alkancellár a 250 millió eurós befektetésének helyet kereső hölgynek a pénzért cserében jelentős állami beruházásokat ígért, annak ellenére, hogy a vendég jelezte: nem tiszta pénzről, azaz pénzmosásról van szó.   

Az alkancellár felhívta a figyelmet, hogy ne közvetlenül a pártnak küldjék a pénzt, hanem azon alapítványokon keresztül, melyek nevét megadja.  

Strache jelezte, hogy a pénzből megvenné a Kronen Zeitungot, a legnagyobb példányszámú, naponta egymillió olvasóhoz eljutó országos terjesztésű bulvárlapot. Így akár 7-8 százalékkal magasabb eredményre is számíthatnak a választásokon.  Az ügylet lebonyolításában segítené Herbert Pecina,  a Magyarországon e téren jeleskedő stróman. Kitért arra is, hogy a végső célja egy “orbáni médiakörnyezet” kialakítása, jelentsen ez bármit is. 

Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung 

A videó, amely valójában a 2017-es parlamenti választások előtt készült, titokzatos körülmények között került a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung birtokába. Írásukból kiderül, hogy az egész találkozó megrendezett, az állítólagos unokahúg pedig beépített ember volt. Nem árulták el, hogy ki juttatta el hozzájuk a felvételeket. Mivel a videó 2017 júliusában a parlamenti választások előtt készült, már ekkor nyilvánosságra hozhatták volna, komoly károkat okozva ezzel a pártnak. Emiatt sokakban felmerül gyanú, hogy eddig zsarolhatták vele a pártvezért. 

A tüntetők óhaja teljesült - fotó: Alex Halada via Getty Images

Kormányválság 

Strache a hír megjelenésének napján lemondott, és helyét - mint később kiderült, alig néhány napra - Norbert Hofer közlekedési miniszter vette át. Elmondta, hogy átverték és azon a találkozón senki nem az volt, akinek mondta magát. Titkosszolgálati akciónak nevezte a történteket, amelynek egyértelmű célja a kormány megbuktatása az EU-választások előtt. Bocsánatot kért, és bejelentette, hogy kivonul a politikából. 

Sebastian Kurz is sajtótájékoztatót tartott, melyen közölte, hogy ami sok, az sok, nem hajlandók tovább kormányozni az FPÖ-vel. Másnap Van der Bellen köztársasági elnökkel kihirdették, hogy az EU választás után, legkorábban szeptemberben, előrehozott  parlamenti választást tartanak.A bejelentéssel még nem ér véget a történet. Kurz a legtöbb kellemetlenséget okozó szabadságpárti belügyminisztert is menesztette - az intézkedés miatt a kormány összes szabadságpárti minisztere lemondott. Helyükre villámgyorsan szakértőket nevezett ki Kurz, aki azonban a saját túlélésében sem lehet biztos. Sokan ugyanis őt okolják a válságért: az FPÖ-vel nem lett volna szabad kormányt alakítani. A szemrehányás nyomán a parlament az EU választás után bizalmatlansági indítványról dönt: az FPÖ feltehetően bosszúból megszavazza az indítványt, és akkor az átmeneti időre szeptemberig új kormányfőre is szükség lesz.  Közben a földindulás átterjedt azokra a tartományokra, amelyek kormányaiban a Szabadságpárt jelen van.  Koalíciós partnereik az együttműködés felmondását fontolgatják. 

Az FPÖ népszerűsége nagyjából felére csökkent, az események kihatása az európai jobboldalra nem szorul magyarázatra. Ősz most még távolinak tűnik, és kicsit korai, ám nem elkerülhető a találgatás a következő kormánykoalícióról: Ha Kurz meg is marad a Néppárt élén, és kancellárjelöltként megnyeri az előrehozott választást, akkor sem lenne könnyű dolga. A szociáldemokratákkal maga zárta ki az együttműködést (alig egy éve bukott meg ez a fekete-vörös koalíció), az FPÖ ezek után jó darabig nem szalonképes, a többiek - Zöldek, Neos - túl kicsik.

És előtte még történik egy és más az osztrák belpolitikában - ehhez nem kell jósnak lenni.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl