Az ÖVP új, teljhatalmú elnöke: Sebastian Kurz

Ősszel előrehozott parlamenti választások lesznek Ausztriában

 
2017. Máj. 14. 21:01

Az ÖVP új, teljhatalmú elnöke: Sebastian Kurz

Ősszel előrehozott parlamenti választások lesznek Ausztriában

2017. május 14., Vasárnap 21:01

Felgyorsultak az események Ausztriában: Mitterlehner néppárti elnök és alkancellár váratlan lemondása után alig két nappal az ÖVP vezető testülete elnökké választotta Sebastian Kurz külügyminisztert, miután előzőleg elfogadta a párt ifjú üdvöskéjének tekintett Kurz valamennyi feltételét. Ilyen teljhatalommal osztrák demokratikus párt elnöke még soha nem rendelkezett. Kurz szándéka az SPÖ -ÖVP koalíció felmondása és a jövőre esedékes választások előre hozatala.  

 

Bár Kurz elnökké választása után hivatalos nyilatkozatot az SPÖ még nem adott ki, az éppen egy éve hivatalban lévő szociáldemokrata Kern - akinek politikai pályafutása a kancellári kinevezéssel kezdődött - vasárnap délelőtti televíziós nyilatkozatában jelezte, hogy maga is őszi választásokra számít. Ugyanakkor sajnálkozott amiatt,  hogy a januárban elfogadott koalíciós megállapodásban rögzített, Ausztria előnyét szolgáló fontos tervek megvalósítására (köztük a munkahelyteremtés programjára) már nem lesz idő. Kurz ugyan homályosan célzott arra, hogy a száz százalékig kidolgozott és kölcsönösen jóváhagyott terveket június végéig még beindítják - de egyelőre nem tudni, pontosan mire vonatkozik az elképzelése.

Sajtóértekezlet az elnöségi ülés után - Fotó:ORF

Egy dolog biztos. A 30 éves Sebastian Kurz az Osztrák Néppárt teljhatalmú elnöke lesz - az elnökség által elfogadott hét pont nemigen hagy beleszólást senkinek.

Kurz a parlamenti választáson saját listával kíván indulni, amelyet a Néppárt ugyan támogat, emellett lehetővé teszi kívülállók támogatását is.   

A jelöltek országos listájának összeállítását saját hatáskörébe vonja, a tartományi listáknál vétójogot tart fenn magának.

Ugyanakkor a jelölt listákon a cipzár elvet - egy férfi-egy nő - alkalmazza.  

Az új pártelnök fenntartja magának a főtitkár és a kormánytagok kinevezésének jogát, döntéséhez a jövőben nem lelsz szüksége az elnökség jóváhagyására.

Szabad kezet kap a koalíciós tárgyalásokhoz, és ő szabja meg a párt politikájának irányvonalát.

Az országos elnökség írásban kötelezi magát, hogy a feltételeknek megfelelően módosítja a párt alapszabályzatát.

Kurz az ÖVP 17. elnöke - az előd, Reinhold Mitterlehner lemondását indokolva maga is szólt  a strukturális problémákról, amelyek a választásokon egyre rosszabbul teljesítő, a kormánykoalícióban  alárendelt szerepet játszó pártot sújtják, s amelyek miatt megújulásra van szükség.

 

Sebastian Kurz életútja itt olvasható:

Az osztrák kormánnyal a szervuszausztria.hu Politika rovatában rendszeresen foglalkozunk - néhány közvetlenül kapcsolódó írás:

http://szervuszausztria.hu/hirek/hir/osztrak-belpoltika-uj-kormany-kern

http://szervuszausztria.hu/hirek/hir/osztrak-belpolitika-spokancellarkern

http://szervuszausztria.hu/hirek/hir/szervuszausztria-osztrak-koalicios-paktum-uj-kormany

http://szervuszausztria.hu/hirek/hir/szervuszausztria-menekultek-integracio-sebastian-kurz

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl