Rossz idők járnak a Zöldekre

Négy hónapon belül másodszor vált vezetőt a párt

 
2017. Okt. 17. 22:49

Rossz idők járnak a Zöldekre

Négy hónapon belül másodszor vált vezetőt a párt

2017. október 17., Kedd 22:49

A Zöldek vezetősége levonta a következtetést a katasztrofális eredményből: Ingrid Felipe pártelnök és Ulrike Lunacek EP képviselő, aki a kampányban a párt kancellárjelöltje volt, nem várta meg a csütörtöki végleges eredményt, és máris bejelentette lemondását. Az eddig megszámlált  levélszavazatok csalódást okoznak, a legújabb eredmény szerint a párt még kevesebb, 3,8 százalékkal rendelkezik, s egyre kevésbé valószínű, hogy bekerül a parlamentbe. Ez a legrosszabb eredmény 31 éve; különös nagy a vereség, ha a 2013-as 12 százalékhoz hasonlítjuk. Vagy ahhoz, hogy Alexander Van der Bellen személyében a Zöldek egyik alapítója nyerte az elnökválasztás.  

Figyelemreméltó, hogy a pártelnök Ingrid Felipe kissé zavart nyilatkozataiban éppoly kevéssé keresett bűnbakot, mint Ulrike Lunacek. Pedig lehetne: szavazótáboruk egy része a pártból kivált egykori alapítójára, Peter Pilzre, illetve az ő listájára voksolt. Pilz hajszállal ugyan, de vitte a lécet és bekerül az új törvényhozásba.

Ingrid Felipe alig négy hónapja vette át a párt vezetését. Kényszermegoldásnak mondható: Eva Glawischnig váratlanul lemondott, gyorsan kellet utódot találni, s erre a legalkalmasabbnak a tiroli szervezet vezetőjét találták. Ugyanakkor a kampány vezetésére, a kancellárjelöltségre már nem tartották alkalmasnak, ezért jött haza Ulrike Lunacek, aki EP-képviselői mandátumáról már korábban lemondott. Most minden politikai szerepvállalásnak hátat fordít. Filipe minden erejét a tiroli tartományi választások előkészületeire használja: ott a Zöldek együtt kormányoz a Néppárttal, ő maga a néppárti tartományfőnök helyettese. Kérdés, hogy a néhány hónap múlva esedékes választásra hogyan hat ki az országos kudarc.

Nem csak az ő gyenge szereplése és a Pilz-lista vonzereje lehet az oka a vereségnek. Az egy ideje már belső vitákkal küszködő párt nemigen talált húzótémát: a klíma változás és a női egyenjogúság kevéssé izgatta a választókat. Utóbbiak egy része az SPÖ-höz pártolt át  (a Pilz-listán kívül) - a legtöbb törzs szavazót a Zöldek vesztette.

A párt vezetését most Werner Kogler, a helyettes frakció vezető veszi át. Nem lesz könnyű dolga: a párt kiesése a parlamentből 110 munkatárs elbocsátását jelenti. Több milliós adósság is terheli a pártot, de a legnehezebb az újrakezdés lesz: a párt most ugyanott tart, mint 31 évvel ezelőtt.

A szokásoknak megfelelően a Kern-kormány benyújtotta lemondását az államfőnek, aki az ügyek vitelével bízta meg a régi csapatot mindaddig, amíg nem alakul meg az új kabinet. Megfigyelők január előtt erre nem számítanak. A kulisszák mögött megkezdődtek a puhatolózások - bár Sebastian Kurz még nem kapta meg a kormányalakítási megbízást.

Ennek birtokában indulhatnak majd, a jövő héttől a hivatalos tárgyalások. Egyelőre mindegyik párt tartja magát ahhoz, hogy mindenkivel tárgyal.

 

1 komment:
Lackinger Béla | 2017. október 18., Szerda 05:39
Igazság szerint most V. d. Bellen-nek is mennie kéne. Mi az, hogy egy olyan köztársasági elnök áll egy ország élén, akinek pártja nem képes bejutni a parlamentbe.

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl