Tizennyolc év alatt: no smoking

Felemelik az alsó korhatárt

 
2017. Ápr. 23. 17:30

Tizennyolc év alatt: no smoking

Felemelik az alsó korhatárt

2017. április 23., Vasárnap 17:30

Az idén még bagózhatnak a 16 és18 év közötti kamaszok, jövő nyártól  már nem juthatnak cigarettához - Ausztriában megszületett a törvény, amely az eddigi korhatárt felemeli. Persze a szigor csak a cigaretta árusítására és a nyilvánosság előtti füstölésre vonatkozik - továbbra sem akadályozható meg, hogy bárki otthon a szülőktől elcsent cigire gyújtson rá.

 

Ritka egyetértésben szavazták meg az új, 2018 januártól életbe lépő törvényt a tartományok ifjúsági ügyekért felelős politikusai, és döntésüket a szövetségi miniszterek, valamint a különböző egészségügyi szervezetek vezetői is üdvözölték. Az utóbbi évek legfontosabb ifjúságpolitikai lépésének nevezik a tilalmat, ami pedig az egészségügyi érveket illeti, a szakemberek arról beszélnek, hogy minél korábban kezd dohányozni, annál inkább kialakul a később nehezen vagy alig leküzdhető szenvedély.

Európában Ausztriával együtt - legalábbis még az idén - alig három olyan ország van, ahol 16 éves kortól engedélyezett a dohányzás. Kérdés, Belgium és Luxemburg is rászánja-e magát a tilalomra. Egyelőre nem tudni, emelik-e a törvényt megszegők büntetésének tarifáit is: azok a felnőttek, akik haszonszerzésből fiatalokat cigarettával látnak el, jelenleg 700 eurós büntetésre számíthatnak. A trafikosok büntetése ennél sokkal magasabb, akár 15 ezer euró is lehet. 

Fotó: Elisabeth Schwindl/szervuszausztria.hu

Ausztriában nem olyan szigorú a dohányzási tilalom, mint más országokban. Itt a külföldről érkező vendég meglepetésére a meghatározott méretnél nagyobb éttermekben még mindig van dohányzásra kijelölt rész, ami ugyan kisebb a nemdohányzók szektoránál, de mivel legtöbbször lehetetlen légmentesen elzárni, a füst és a szag mindenütt érezhető. A tilalmi törvényeket eddig mindig enyhébb formában fogadták el, mint ahogy azt a kezdeményezők  szerették volna - vagyis  a dohánylobby többnyire  felülkerekedett az egészségügyin. A 2018 nyarán életbelépő új tilalom is érzékeny veszteséget okoz majd, igaz, eddig sem volt szentírás  16 éves korhatár sem szentírás. Az OECD 2016-os felmérése szerint Ausztriában a 15 éves  lányok 14, a fiúk 15 százaléka dohányzik - saját bevallása szerint.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl