Fischer Ádám zenekara az új rezidens Kismartonban

Négy éves együttműködés az Esterházy Magánalapítvánnyal

 
2016. Máj. 12. 08:35

Fischer Ádám zenekara az új rezidens Kismartonban

Négy éves együttműködés az Esterházy Magánalapítvánnyal

2016. május 12., Csütörtök 08:35

Új hangversenyfolyammal kedveskedik a közönségnek az Esterházy Magánalapítvány. A főszereplő az idei év végétől a kismartoni kastély rezidens zenekara – a Fischer Ádám által alapított Haydn Philharmonie, amelynek nevéből az Osztrák-magyar jelölés ezentúl elmarad. A négy évre szóló együttműködési szerződés első eseménye a 2017. január 14-i előadása. Műsoron Haydn A teremtés című oratóriuma.

Az együttműködés mindkét fél számára új útkeresés eredménye. A – ahogyan erről a Bécsben megtartott sajtóértekezleten Rhomberg Géza, a zenekar igazgatója tájékoztatott –, nemcsak nevet változtatott. 2015-ben művészeti igazgató vette át a szervezési feladatokat: Nicolas Altstaedt lendületet hoz az 1987 óta szinte változatlan formában működő zenekarban. Szó sincs új alapításról – hangsúlyozta Altstaedt és Rhomberg teljes egyetértésben: a cél továbbra is Haydn és kortársai zenéjének minél autentikusabb értelmezése és tolmácsolása. A művészeti vezető kinevezését Fischer Ádám maga javasolta. Ő ezentúl a zenekar tiszteletbeli karmestere, aki művészeti feladatai mellett tanácsaival továbbra is minden segítséget megad.
 
Az alapítón kívül megannyi ma már nem éppen fiatal muzsikus a kezdetektől a zenekar tagja, a frissítés, a fiatalok bevonása elengedhetetlen. Ma már nem elsőrangú szempont hogy csak magyar vagy osztrák muzsikus kapcsolódjon a munkába, már csak ez is oka a névváltoztatásnak. A határon átnyúló kétoldalú együttműködés hangsúlyozásának ma egyébként is kisebb a jelentősége, mint annak idején, 1987-ben, amikor Fischer Ádám létrehozta a zenekart. Másrészt – tette hozzá Rhomberg – a szervezők mindig panaszkodtak, hogy a túl hosszú név milyen gond a plakátok és hirdetések elkészítésénél. A zenekar jövője szempontjából igen fontos az Esterházy Magánalapítványtól kapott támogatás, a céllal, vagyis Kismarton és Burgenland kulturális középpont-jellegének erősítésével száz százalékig azonosulnak. A Haydn Philharmonie magánintézmény, semmilyen állami támogatásban nem részesül – mellesleg ugyanez vonatkozik az Esterházy Magánalapítványra.
 
Ez utóbbi teljes egyetértésben támogatja a zenekar megújulását, mégpedig nem csak szavakban és a fellépési lehetőség biztosításában, hanem anyagi eszközök rendelkezésre bocsátásával is. Ottrubay István, alapítványi elnök arról is beszél, hogy a kismartoni zenei programoknak is hasznára válik, ha még szélesebb közönséghez jutnak el. E cél érdekében az elmúlt időszakban korábban elképzelhetetlen műfajok is bekerülnek a programba, mégpedig sikerrel. A Haydn Philharmonie sem zárja ki például operák előadását. A két intézmény együttműködése egészen biztosan további erősíti a térség kulturális pozícióit és idegenforgalmi vonzerejét.
 
Nicolas Altstaedt bekapcsolódása a zenekar munkájába az első tapasztalatok alapján eredményes: a nemrég zárult kínai turné sikere, a fellépés a Pekingi Tavaszi fesztiválon ennek ékes bizonyítéka. A további tervek közé tartozik a történelmi hangszerek alkalmazása a klasszikus műveknél, és a repertoár kiegészítése kortárs művekkel.
 
Rezidens zenekarként a Haydn Philharmonie 2017. január 14-én mutatkozik be Kismartonban. Ekkor Haydn Teremtés című oratóriuma szerepel műsoron. A további konkrét műsortervekről egyelőre nincs tájékoztatás, annyi azonban már most tudott, hogy 2017. szeptember 7. és 17. között, az új Őszi Fesztiválon négy hangversenyt adnak. Ezen felül a classic.Esterhazy keretében a Haydn Philharmonie további négy koncerten szerepel.
 
 
0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl