Ausztriának bevándorlókra van szüksége

Migránsok nélkül a jóléti állam nem tartható fenn

 
2016. Dec. 17. 08:23

Ausztriának bevándorlókra van szüksége

Migránsok nélkül a jóléti állam nem tartható fenn

2016. december 17., Szombat 08:23

Az osztrák munkaerőpiaci egyensúly fenntartása évi 50 ezer új, 15 és 64 év közötti munkaképes bevándorlóval biztosítható - erre a következtetésre jut egy minap közzétett belügyminisztériumi tanulmány.  A társadalom elöregedése miatt frissítésre van szükség, ez pedig az alacsony születési ráta miatt saját erőből szinte elképzelhetetlen.

Az ötvenezres szám nettó betelepülési adatként értelmezendő: vagyis nem elég az új betelepülők (migránsok)  számát tekinteni, abból ki kell vonni az országot elhagyókat is. Ha nem emelkedik a munkaképes, társadalombiztosítási járulékot fizetők száma, a nyugdíjrendszer aligha lesz fenntartható, és az osztrákok búcsút mondhatnak a jóléti államnak. A megállapítást adatok támasztják alá: betelepülők nélkül a jelenlegi 5,7 millió munkavállaló helyett 2050-ben már csak 4,1 millióan lesznek a járulékfizetők. Emellett rohamosan idősödik a társadalom: míg 2014-ben a 65 éves illetve annál idősebb lakosok száma 1,6 millió volt, 2050-re ez a réteg már 2, 7 milliót tesz ki. Ők több egészségügyi szolgáltatásra, ápolásra szorulnak, nem beszélve a nyugdíj igények növekedéséről.

A szakemberek szerint ugyanakkor célzott bevándorlás lenne a megoldás, hiszen egyes területeken égető a szakemberhiány. Élenjár e tekintetben az egészségügy. Vészesen kevés  az ápolók és az orvosok száma. Utóbbi hiányt a frissen végzettek elvándorlása is okozza.  De egyes fizikai munkák terén ugyanez a helyzet.

Nemigen segített a piros-fehér-piros kártya rendszer sem - ennek keretében a hiányzó szakembereknek vonzó bevándorlási feltételeket teremtenek. Mégis, tavaly alig 1300 ilyen kártyát adtak ki - kevés a jelentkező.

A betelepülők ellenben nem azonosak azokkal, akik menedéket keresnek Ausztriában. Tavaly a menekültek száma csaknem 90 ezer volt, és 14 ezren családegyesítési okokból érkeztek Ausztriába. Ők nemigen oldják meg a munkaerőpiaci gondokat. Viszont segíthet az úgynevezett resettlement-program, amelynek keretében tudatosan keresnek megfelelő betelepítendő családokat. A belügyminisztérium adatai szerint eddig 1900 ilyen családot találtak (Jordániban és Libanonban) - közülük négyszázan még nincsenek az országban. Beutaztatásukról, ellátásukról és munkába állításukról az állam gondoskodik.

A tanulmány alkalmat adott az ausztriai lakosság összetételének áttekintésére is. A kevesebb mint 10 milliós népességből 1,8 millióan rendelkeznek migrációs háttérrel. A legnagyobb csoport a németeké (176 000), őket követik a szerb származásúak (117 000) és a törökök (116 000). Tavaly 22 600 menekült érkezett Szíriából, nagyjából 20 000 Afganisztánból és 10 000 Irakból. Folyamatos az áttelepülés az EU-országokból: tavaly a legtöbben  17 500 - Romániából érkeztek. 17 000 német és 14 000 magyar vándorolt be Ausztriába, kicsit leszakadva követik őket a lengyelek (6 100 fő).

A munkaerőpiaci gondokat az osztrák hatóságok igen komolyan veszik. A minisztériumok, tartományok és települések képviselői új migrációs stratégiát dolgoznak ki. Munkájukat segíti a külügyminisztérium migrációs tanácsa is.

 

2 komment:
Lackinger Béla | 2017. január 11., Szerda 10:30
Persze, pont ilyen fejkendős, hetvenes IQ-val rendelkező szakemberekre van Ausztriának szüksége. Ne hülyítsék már a jónépet!

Daráló | 2017. január 26., Csütörtök 16:33
Nem nem ilyenekre van szüksége. Én szerintem a szükségnél összetettebb a dolog. Röviden annyit lehetne mondani hogy a háttéremberek úgy diktálták, a politikusok meg végrehajtották. A Német oldalon Merkel, Ausztriába Faymann.

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl