Laphalál

Wirtschaftsblatt: ezentúl csak online

 
2016. Szept. 3. 17:08

Laphalál

Wirtschaftsblatt: ezentúl csak online

2016. szeptember 3., Szombat 17:08

Sokan, köztük maguk a munkatársak reménykedtek, hogy valami csoda mégis történik, és a kedvelt gazdasági napilap megmenekül. Nem így történt: a Wirtschaftsblatt szeptember 2-án utoljára jelent meg nyomtatott formában. A gazdasági napilap 21 évet élt, megbízható színvonalas újság volt, fontos eszköz megannyi üzletember, vállalatvezető  avagy csupán kívülálló érdeklődő számára.

 

Hetek óta küzd az üzemi tanács legalább a határidő elhalasztásáért, abban a reményben, hogy időközben mégis csak akad befektető és sikerül megmenteni a lapot. A munkatársak maguk is tettek ajánlatot arra, hogy beszállnak egy a lapot tovább működtető befektetői vállalkozásba – ám a tulajdonos-kiadó, a Styria Media Group az ajánlatot nem találta elég konkrétnak, és ezért visszautasította. A munkatársak viszont arra hivatkoztak, hogy a határidő túl szoros, és ha meghosszabbítanák, talán sikerülne a kivásárláshoz szükséges (milliós nagyságrendű) összeget előteremteni.

A kiadóvállalat, amelynek húzó lapja, a Kleine Zeitung 280 ezer példányban kel el - és ezzel az első, legnépszerűbb Kronen Zeitung (750 ezer példány) mögött a második – egy ideje már a portfólió megtisztításán dolgozik. A Wirtschaftsblatt - amelynek további megjelenését most az ország száz tekintélyes osztrák menedzsere a kiadóhoz intézett levelében kérte, igaz, szóbeli támogatásnál többet nem ajánlva – tavaly több mint 2 millió eurós adósságot halmozott fel. Láthatóan a valamivel több mint 19 ezer eladott példány nem elég a nyereséghez. Eközben a korábban szintén veszteséges – a csoporthoz tartozó -  Die Presse, Ausztria legjelentősebb minőségi napilapja ( 67 ezer eladott példány) ledolgozta 1,9 millió eurós adósságát, és a tavalyi mérleg szerint immár 6 millió eurós nyereséget könyvelhetett el.

Markus Mair, a Styria igazgató tanácsának elnöke arra is utalt, hogy a portfólió megtisztítása folytatódik, ám konkrétumot nem jelölt meg. Ugyanakkor a Wirtschaftsblatt kiesése miatti hiányt pótlandó megerősítik a Die Presse – eddig is igen erős – gazdasági rovatát. A gazdasági napilap nyomtatott formában utoljára szeptember 2.-án jelenik meg, ám az online változat  egyelőre továbbra is elérhető. Hogy mi lesz a munkatársi gárdával, az még kérdéses, a szakszervezet szerepét betöltő üzemi tanács tovább tárgyal a Styria vezetésével.

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl