Vita Magyarországon az „orosz mintájú“ NGO ellenes törvényről

 
2017. Ápr. 21. 15:24

Vita Magyarországon az „orosz mintájú“ NGO ellenes törvényről

2017. április 21., Péntek 15:24

A Magyar Országgyűlés vitát folytat egy megszorító törvény tervezetéről, amely a külföldről támogatott civilszervezeteket orosz minta alapján bélyegezné meg.  A tervezetet az Orbán Viktor jobboldali populista miniszterelnök által vezetett Fidesz négy képviselője terjesztette elő - írja Gregor Mayer a Der Standardban. 

A cikk idézi Gulyás Gergelyt, a Fidesz frakcióvezető-helyettesét, aki szerint  „a törvénytervezet kizárólag az átláthatóságot szolgálja, és semmilyen szempontból sem jelenti a külföldről pénzügyileg támogatott szervezetek megbélyegzését”.

Valójában azonban a törvény előírásai ahhoz a 2012es orosz jogszabályhoz hasonlítanak, amellyel Putyin orosz elnök megnehezíti az NGO-k életét. A külföldről pénzt kapó  civilszervezeteknek Magyarországon is bíróságon kell regisztrálniuk,  ha az éves támogatás összege meghaladja a meglehetősen alacsonyan megszabott 7,2 millió forint (23 000 euró) határt.  Mindenekelőtt azonban – mostantól - minden kiadványon és internetes megjelenésen fel kell tüntetniük, hogy „külföldről támogatott szervezet”.  A megfélemlítés és félelem légkörében, amelyet az orbáni állam és annak bürokráciája létrehozott, ez azt eredményezheti, hogy e szervezetek partnerei és belföldi támogatói elveszítik a bátorságukat és beszüntetik az együttműködést.

Sántító összehasonlítás az USA-val

Ugyanakkor az az állítás sem állja meg a helyét, miszerint a tervezet csupán az USA-ban is létező törvényi előírásokat követi. Az 1938-ban megalkotott Külföldi Ügynökök Regisztrációs Törvénye (Foreign Agents Registrations Act/Fara) a náci propaganda USA-ba irányuló exportjának a megakadályozását szolgálta. 1945-t követően több alkalommal is enyhítették, olyannyira, hogy ma már csak a külföldi kormányok lobbistáira vonatkozik. A magyar törvényjavaslat ezzel szemben tudatosan a kritikus NGO-kat célozza meg, mint a Helsinki Bizottság vagy a Transparency International (TI) magyar képviselete.

"Aki itt szakszerű párbeszédre számít, az tévúton jár " - fejtette ki szerdai felszólalásában Bárándy Gergely szocialista képviselő.  „ A törvénytervezet Orbán politikai szándékainak és személyes utasításainak a terméke”.

„A Soros-világ kiszorítása”

Uralkodásának hét éve alatt a kormányfő jelentősen leépítette a demokráciát Magyarországon. Bíráló beszámolóikkal és szakértőikkel az NGO-k  képezik az utolsó megoldandó problémát. Az NGO-k közül több Soros György amerikai milliárdos alapítványaitól kapja a támogatást.  Orbán az évvége előtt adott egyik interjúban bejelentette, hogy az idei év a „Soros-világ” Kelet-Európából történő „kiszorításáról” szól majd. Az Orbán-párt szavazataival a parlament más a hónap kezdetén elfogadta azt a törvényt, amely bezárással fenyegeti a Soros által 25 évvel ezelőtt alapított Közép-európai Egyetemet, a Central European University-t, a CEU-t. (Der Standard, Gregor Mayer Budapestről, 2017.04.19.)

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl