Új választás szeptember végén

Az első női kancellár vezette ideiglenes kormánynak sok a dolga

 
2019. Jún. 16. 15:08

Új választás szeptember végén

Az első női kancellár vezette ideiglenes kormánynak sok a dolga

2019. június 16., Vasárnap 15:08

Szeptember 29-én tartják az előrehozott parlamenti választásokat Ausztriában. Az átmeneti időre kinevezett kormány Brigitte Bierlein, az Alkotmánybíróság volt elnöke vezetésével már letette a hivatali esküt az államfő előtt, és megkezdte működését, amely korántsem csak szimbolikus: fontos döntések várnak rá. Az új kancellár - az első nő az Osztrák Köztársaság történetében - maga is meglepődött, hogy milyen sok folyamatban lévő ügy vár elintézésre.

Megfigyelők úgy vélik, a szakértői kormány kifogástalanul fog működni, és ezzel akár meg is lehetne kérdőjelezni: kellenek-e egyáltalán pártképviselők egy kormányba. Brigitte Bierlein mind első parlamenti megnyilvánulásában, mind az ORF-2 híradójának adott nyilatkozatában - itt látható a videó - hangsúlyozta pártsemlegességét. Egyben pedig azt is, hogy a parlamenti képviselőkkel egyeztetve fog eljárni olyan fontos kérdésekben, mint hogy kit küld Ausztria az EU Bizottságba.  Ugyanez, vagyis az egyeztetés szándéka vonatkozik az EU bizottsági elnök megválasztására is.

Az átmeneti időre kinevezett kormány ugyan pártonkívüli szakértőkből áll, és nem rendelkezik parlamenti többség támogatásával, ám mégis a legtöbb kormánytag inkább Néppárt-közelinek mondható. Másrészt ez az egyik legkisebb kormány, amely a Második Osztrák Köztársaságban az ügyeket - igaz, csak átmenetileg - viszi: mindössze 12 tagja van. 

Brigitte Bierlein, az első női kancellár Ausztriában, hat tárca élére női szakértőt nevezett ki, vagyis a nők egyenlő arányban képviseltetik magukat a férfiakkal, ha nem is ők kapták a legfontosabb tárcákat.  Az alkancellári és igazságügyi miniszteri posztot Clemens Jabloner tölti be: ő vagy húsz éven át volt a közigazgatási bíróság elnöke. Ismert szakember, Alexander Schallenberg viszi a kül- és Európa-ügyeket (korábban a kancellária Európa - szekciójának vezetője, Sebastian Kurz kancellár közeli munkatársa volt). A védelmi tárca élére Thomas Starlinger vezérőrnagy került: ő 2017 óta az államfő főhadsegédje és inkább  az SPÖ-höz, illetve a Zöldekhez áll közel, kievezése meglepetésnek számított.

Pénzügyminiszterré Eduard Müllert nevezték ki. Az igencsak fontos belügyminiszteri széket Wolfgang Peschorn kapta, aki eddig az úgynevezett pénzügyi ügyészség (Finanzprokuratur) - kifogástalanul működő - elnöke volt. Ő ugyan a tárca konkrét feladatainak nem igazi szakértője, ám korábban is minden lényeges döntésben részt vett, igaz, a nyilvánosság előtt keveset szerepelt. Az oktatási tárcát Iris Rausalka eddigi osztályvezető kapta, a gazdasági minisztérium élére Elisabeth Udolf-Strobl került - ő eddig ugyancsak osztályvezetői beosztásban dolgozott a minisztériumban.  A szociálisügyi miniszter Brigitte Zarflt,  közlekedési miniszter - egyben közszolgálati és sportminiszter - Andreas Reichhardt lett. Utóbbinak egyébként Szabadságpárt-közeli múltja van, igaz, szaktudása miatt ezt már a szociáldemokrata kormány is elnézte, és évek óta osztályvezetőként dolgozott a minisztériumban.  A mezőgazdasági minisztérium élére szintén nő, Maria Patek került, ő is osztályvezetőként dolgozott eddig. Látható, hogy az új kancellár olyan minisztereket nevezett ki, akik évek óta az érintett területen dolgoznak, magát az intézményt pedig belülről ismerik. Mindez valóban jó alap lehet a kifogástalan működéshez, amit politikai megfigyelők feltételeznek.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl